Католическата църква направи стъпка към канонизация на френския политик Робер

...
Католическата църква направи стъпка към канонизация на френския политик Робер
Коментари Харесай

Бащата на ЕС е на път да стане католически светец

Католическата черква направи стъпка към канонизация на френския политик Робер Шуман, който е прочут като един от " бащите на Европа " дружно с германеца Конрад Аденауер и италианеца Алчиде де Гаспери, заяви ватиканското издание " Ватикан нюз ". Папата е присъединил името му в лист на лица, за които стартира процедура за беатификация. Обявяването на Робер Шуман за " благословен " значи, че след време ще може да бъде канонизиран за светец. За да стане " благословен " би трябвало да му бъде прието осъществяването на едно знамение, а в случай че му бъде прието второ знамение, ще бъде разгласен за католически светец.

Според " Ватикан нюз " Робер Шуман е бил надълбоко набожен католик. Стремежът му да бъде преустановен цикълът на войни в Европа е бил възхваляван от няколко папи. На 9 май 1950 година произнася популярна тирада, в която обрисува концепциите си за съдействие в Европа. Речта му става известна под името Декларацията на Шуман.

Ватикана показва биографията му по следния метод: Робер Шуман (1886-1963) е френски католик, предан на политиката - схваща я като задача и работа и акт на послушание на Божията воля - който живее в молитва. Той е задържан и затворен от Гестапо от 14 септември 1940 година до 12 април 1941 година Успява да избяга и се укрива до края на войната, като се приютява основно в манастири. В края на войната е определен в Учредителното заседание на Франция през 1945 и 1946 година Като член на Народното събрание той поема значими функции във френското държавно управление: министър на финансите, министър-председател, министър на външните работи, министър на правораздаването. Превръща се в честен стожер за страната и работи за основаването на обща система за стопански и обществен напредък. Заедно с Конрад Аденауер и Алчиде де Гаспери, той се смята за един от бащите създатели на обединена Европа. Тяхната работа докара до Договора от Рим от 25 март 1957 година, който сътвори Европейската икономическа общественост (първообраза на Европейски Съюз - б.р.). През 1958 година е определен с аплодисменти за първи ръководител на новия Европейски парламент. На идната година е изумен от тежка форма на церебрална склероза. Неспособен да продължи работата си, той е провъзлгласен за почетен ръководител на Европейския парламент.  Умира в Си-Шазел (Франция) на 4 септември 1963 година, на 77-годишна възраст.

Неговата единствена книга " За Европа " е преведена на български и е с увод от доктор Желю Желев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР