Като цяло България се движи добре по пътя на зеления

...
Като цяло България се движи добре по пътя на зеления
Коментари Харесай

Българската соларна асоциация ще обжалва обявената от КЕВР цена за ВЕИ


Като цяло България се движи добре по пътя на зеления преход. В класацията на страните от Европейски Съюз гоним 15-о място. Стремежът ни е до 2050 година силата от ВЕИ (възобновяеми източници) да доближи 55% от общата. Най-голямата изгода от това ще бъде намаляването на въглеродните излъчвания и дишането на по-чист въздух, както и реализиране на енергийна самостоятелност, изясни пред Радио София инж. Веселин Тодоров - деен член на Българската слънчева асоциация, експерт с дълготраен опит в региона на енергетиката и възобновимите източници на сила с десетки сполучливо осъществени планове.

Стимулът обаче, който страната административно и финансово насочва към вложителите, е доста дребен или липсва, акцентира експертът, разяснявайки оповестените от КЕВР на 1 юли нови цени за изкупуване на електрическа сила от възобновими източници. С решението се държавният регулаторен орган понижава тези цени с 20 %.

На фона на поскъпналите първични материали в слънчевата промишленост, новите по-ниски цени ще отстранен у вложителите всякакво предпочитание за дребни централи до 30 kW, добави Тодоров.

Той обясни и комплицираните и тежки административни условия у нас, които не предизвикват използването на фотоволтаични панели на постройките.
За измененията в тази област е нужна единствено воля на законотворците и институциите.

Чуйте целия диалог с инж. Веселин Тодоров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР