Като шеговита определи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев ситуацията

...
Като шеговита определи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев ситуацията
Коментари Харесай

Шеговита била ситуацията със славянските учители Кирил и Методий

Като " шеговита " дефинира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев обстановката с думите на съветския патриарх Кирил, че Кирил и Методий са " славянски учители "?

Това бе следващата съветска провокация с просветители светите братя Кирил и Методи, техния генезис и дело, откакто Руския културно-информационен център подреди галерия преди празника, в която Кирил и Методий са посочени като основатели на църковно-славянския език и първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Проповедта си за 24 май ръководителят на Руската православна черква патриарх Кирил стартира с привет за двойния празник - Великденската неделя и загатна за светите равноапостоли Кирил и Методий, " словенски учители ".

Проповедта е оповестена и на формалния уебсайт на Московската патриаршия и в нея не се загатва нито един път даже, че двамата братя са сътворили глаголицата, както и приноса на България за одобряването и разпространяването й. Кирил и Методий са избрани като славяни, а активността им единствено измежду славянските нации.

Според коментара на Георг Георгиев България в никакъв случай не си е мълчала до този миг и нееднократно е реагирала доста остро. Самата българска дипломация е по-стара, 1300 години, от доста от страните, които се пробват да ни предизвикат, разяснява Георг Георгиев.

" Смятам, че за 1300 години сме се научили по какъв начин да реагираме на такива " шеговити ", бих споделил обстановки ", уточни Георгиев, съгласно който истината е изказвана неведнъж и доста добре от специалистите и историците. В момента Министерство на външните работи няма да може да каже нищо ново по тематиката.

Ако някой се пробва да предизвика България и българската дипломация, това няма да стане. А в случай че задачата е била провокация, то тя не е постигнала своя резултат, изрично съобщи Георг Георгиев, от което стана ясно, че публична позиция на Министерство на външните работи очевидно няма да последва.

Преди година Руският културно-информационен център в София провокира и различен скандал с изложбата си за 9 май, планувана да бъде под надпис " 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". Тогава българското външно министерство посъветва съветската страна да се откаже, защото проявата поддържа " съмнителна историческа теза " и съставлява " интервенция във вътрешнополитическия спор на страната ни ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР