Като разбягващи се галактики.Политическа София спори за Терзиев и Лилков,

...
Като разбягващи се галактики.Политическа София спори за Терзиев и Лилков,
Коментари Харесай

Паралелният български свят - където очевидностите са лъжа

Като разбягващи се галактики.

Политическа София спори за Терзиев и Лилков, за ръководещата настройка и за Радев, само че оттатък Околовръстното, изключително пък на няколко стотин километра от столицата, дневният ред звучи малко по-другояче: инфлацията, съборът в Рожен и новият стълб, украинките, пониженията в " Лидл ", от време на време и цената на таратора в Поморие. Не че имам нещо срещу, в противен случай - хората се занимават с това, което ги интересува. Ала недоверието към София и към " Запада ", неведнъж примесено с чиста неприязън, което се заквасва най-много в отровните балони в обществените мрежи, осезаемо набъбва.

Светът, в който " Путин е огромна работа "

Познавам Джони от над 20 години. Практикува една от класическите летни черноморски специалности и макар американския си прякор и западните си аксесоари твърдо поддържа Путин. Според Джони войната е стартирана от Украйна, която преди този момент избила десетки хиляди руснаци в Донбас, а НАТО продължава да обкръжава Русия, с цел да ѝ вземела естествените благосъстояния, до момента в който американците предостатъчно потривали ръце, печатали долари и продавали оръжие " като за международно ".

" Путин е огромна работа, общественик от класа. Сега, аз одобрявам и Пригожин, одобрявам и Кадиров, но те с него не могат да се мерят. И в случай че тия фашисти в Киев не престават да се опъват, нямам нищо срещу да им метне една атомна бомба, така върви монологът на Джони, който като тефлон отхвърля всички възражения, без значение от обстоятелствата, с които са подкрепени.

Денем Джони живее на плажа, в останалото време - в своя Facebook балон, чието наличие обогатява с вести от " Първи канал "  и от съветски сметки в " Телеграм ". Не наподобява злобен човек и това с атомната бомба несъмнено не го мисли баш по този начин, само че на внимателното предложение да се осведомява от време на време от БиБиСи или от публичните медии в Германия отвръща с бащински упрек към наивния си събеседник: " Ама апелирам ти се! На теб ли да изяснявам, че тях ги държат евреите, масоните, деветте фамилии и дълбоката страна. Колко години смучат кръвта на хората, и мозъците ни изпиха, само че дотук беше! "

Дневният ред в София, огромните градове и дребните обитаеми места от ден на ден се разграничава.Снимка: Fotolia/SlobodanD

Ща кажете, че един Джони пролет не прави, само че в рамките единствено на няколко седмици не един от моите събеседници в България споделиха сходни възгледи. Джониевата ненавист към украинците - в това число и към тези в България - също се оказва известен разказ, поне съгласно субективните ми усещания. От хора в туристическия отрасъл ще чуеш, че били мързеливи и все мрънкали за повече пари, от техни хазяи - че били мръсни и шумни, а за похлупак измежду локалните настойчиво се приказва за " хищните украинки "  (чиито мъже очевидно са на фронта), които прелъстявали български мъже и разваляли фамилии. Да, всичко това са приказки от уста на уста. И, да, несъмнено има всевъзможни украинци и украинки. Но и в този сюжет ясно проличава, че много хора в България живеят в успореден свят, където политическите очевидности са неистина и машинация, а " баровците "  в София, Брюксел или оттатък океана единствено мамят, грабят и си затварят очите за " истината ".

Алтернативната истина, позната и като другата позиция

Тази " истина " моят приветлив събеседник Пиер - и той българин с чуждоземно име - търси в Ютюб. Пиер е медицински служащ, ученолюбив младеж, който също е уверен, че зад привидностите на обкръжаващия го свят се крие стройна и зловеща скица. Пиер изброява имената на няколко известни влогъри, които очевидно е възприел като ментори. От тях той е научил например, че през 2024 година ще бъдем ударени от вирус, доста по-ужасен от Ковид-19. Защото Ковид пандемията била единствено подготовката. Тайните властелини на света желали да понижат човечеството на половина и таман с тази цел синтезирали вируси и тествали готовността на хората и на политиците да се оправят с сходни бедствия. Пъстроцветното и вълнуващо странствуване, проведено от неговите влогъри, го води до секрети биолаборатории в Украйна, до бункери в Съединени американски щати, до китайски фабрики за оръжия за всеобщо поразяване и до фундаменталистки джамии в Париж, където се приготвя ликвидирането на " бялата раса ".

Добре, Пиер, ютюбърите може да са забавни, да са осведомени и доброжелателни, само че нали те не разполагат с кореспондентска мрежа, със лични кореспонденти по целия свят, с достъп до информационни организации и дълго разработвани източници? Нали те нямат опита и квалификацията, публицистичните екипи, звената за инспекция на обстоятелствата? Всичко това го имат огромните публични медии, на които обществото им заплаща за качество. А влогърите живеят от количество, от броя консуматори. Нали по този начин?

Пиер деликатно и концентрирано изслушва тази дрънканица, повдига плещи и обобщава: " Добре, истината несъмнено е някъде по средата. "  За него истината и " различната истина "  явно могат да се срещнат някъде по средата и да се схванат по въпроса. Алтернативната истина, известна още като " друга позиция ", която в България има статут на свещена крава…

Разширяването на Вселената върви с пълна мощ

Докато с Пиер обсъждаме въпроса за истината, в един двор наоколо се е събрала радостна компания. Яки мъже по потници, с обръснати глави и ланци, млади дами с напомпани устни и нищожен трикотаж. Дворът е бетониран, с желязна ограда и без никаква междина към море или небосвод. Певец онлайн минава през целия нормален репертоар - от " Бяла роза ", през " Едно ферари с цвят червен ", та чак до сръбско и гръцко. Барбекюто шепне, бирата клокочи, от време на време се дочуват неартикулирани възгласи, гърмят пиратки.

Като разбягващи се галактики.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР