Като позор определи съпредседателят на Демократична България“ Христо Иванов действията

...
Като позор определи съпредседателят на Демократична България“ Христо Иванов действията
Коментари Харесай

Христо Иванов: ЦИК е позор |

Като срам дефинира съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов дейностите на Централната изборна комисия (ЦИК) при организацията на парламентарните избори на 4 април.

В последните дни и седмици ЦИК по никакъв метод не улеснява спазването на изборните права на българските жители и даже има желание с неразбираеми претекстове да апелира решението на съда за видеонаблюдението при броенето на бюлетините. В същото време „ Демократична България “ поде няколко начинания за по-добър достъп на всички българи до изборите. Коалицията е подготвена да раздаде маски и ръкавици на всички, които желаят да упражнят правото си на глас.

„ Изтичат последните часове, в които ЦИК може да пристигна на себе си и да предприеме съответни дейности, с цел да може изборите да преминат проведено и транспарантно, по метод, който да внесе доверие. Вместо това ЦИК демонстрира меко казано незаконна дезорганизираност, в случай че не са целенасочени опитите им да подтиснат изборната интензивност “, съобщи Иванов.

ЦИК реши да апелира решението на Софийския административен съд, което разрешава видеозаснемане на броенето на бюлетините, само че и до през днешния ден няма правни претекстове. Експертите на „ Демократична България “ допускат, че обжалването се бави, с цел да се печели време и Върховен административен съд да не успее да се произнесе. Срокът за обжалване изтича на 30 март – 4 дни преди преди изборите.

„ Това е извънредно странна обстановка, тъй като решението на ЦИК беше взето без правни претекстове. Те не бяха изразени от нито един от членовете. И до ден сегашен не сме ги виждали “, съобщи претендентът за народен представител Надежда Йорданова, която изкова успеха по делото в съда.

„ Крайно надменно е ЦИК да отхвърля да оповести своите претекстове. В една естествена, демократична страна представителят на ЦИК от дълго време щеше да е излязъл пред публиката и да заяви за какво и с какви претекстове комисията взема решение да нападна решение, което е толкоз необятно подкрепено и от партиите, които вземат участие в изборите, и от самите жители “, разяснява ръководителят на предизборния щаб на Демократична България Антоанета Цонева и претендент за народен представител в 23 МИР в София.

Според нея болшинството от ГЕРБ и Движение за права и свободи просто няма причини и ще тупа топката, с цел да затрудни до последно видеонаблюдението.

„ Демократична България “ още веднъж прикани за обединен електронен формуляр, който карантирираните да попълнят, в случай че желаят да бъдат посетени от мобилна секция за гласоподаване. До този миг ЦИК не възприема тази концепция. Вместо това хората под карантина би трябвало да изпращат поръчка на имейл на съответната община. Срокът за поръчки е 31 март, до момента в който в други европейски страни с избори поръчките може да се подават даже в самия ден за гласоподаване.

„ Режимът на ЦИК ще сътвори извънредно доста проблеми. Ще бъдат изгубени поръчки, хора няма да могат да упражнят правото си, а ЦИК даже няма да знае какъв брой такива поръчки са подадени. Призоваме ЦИК: Вразумете се, направете поръчката електронна на уеб страницата си, направете смислена акция, с цел да може хората под карантина какво би трябвало да създадат “, сподели Цонева.

В неопределеност тъне и доладът за сходството на машините за гласоподаване, изготвян от две държавни организации. Все още няма никакво обществено удостоверение дали те дават отговор на техническото задание. ЦИК отхвърли и самостоятелен одит на машините.

„ Мнозинството на ГЕРБ и Движение за права и свободи желае да сътвори безреден развой, който да отблъсне българските жители да не гласоподават. Не би трябвало да им позволим да ни демотивират. Не би трябвало да им позволим посредством всичките им дейности да осуетят достъпа до изборите на жителите в и отвън България. Техният опит не би трябвало да успее “, съобщи Христо Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР