Като изключим свалките, секса за една нощ и други социални

...
Като изключим свалките, секса за една нощ и други социални
Коментари Харесай

Правят ли растенията секс?

Като изключим свалките, секса за една нощ и други обществени елементи, в действителност да, растенията вършат секс.

Когато хората откъснат прелестно ухаещите цветчета на растение, те в действителност разчленяват репродуктивните органи на растението.

Повечето растения имат бисексуални цветове които имат както мъжка по този начин и жеска част, само че някои растения имат оделни мъжки и женски цветове, а някои имат по едно и също време даже двуполови и еднополови цветове.

Както неотдавна откриха еволюционни биолози, растенията с мъжки и двуполови цветове създават повече семена. Защо това е по този начин е към момента научна тайнственост, само че евентуално има нещо общо със складирането на сила – мъжките складират по-малко и по този начин остава повече за семената.

Добре, а по какъв начин тъкмо го вършат растенията?

Природата играе ролята на сватовник. Вятърът, животни или вода отнасят полените към женските цветове. Зрънцата стартират да порастват и да се спускат към местата, където се намират яйцата и след сполучливи срещи се раждат семената. Да, когато ядете ябълка или различен полд това значи, че ядете неродена форма на живот.

Но цветовете не са единствения метод растенията да вършат секс. Дърветата гинко, да вземем за пример, имат настрана мъжки и женски растения. А някои растения като водната леща (например Spirodela) се въздържат въобще от секс. Тези забавни растения създават листовидни копия, които падат и стартират да се развиват като независими растения.

Източник: Livescience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР