Като изключим неуспеха на “Фобос-Грунт, всяко едно от междупланетните начинания

...
Като изключим неуспеха на “Фобос-Грунт, всяко едно от междупланетните начинания
Коментари Харесай

2011 година – една свръхуспешна година за междупланетните полети!!!

Като изключим неуспеха на “Фобос-Грунт ”, всяко едно от междупланетните инициативи през 2011 година бе сполучливо!!! През 2011 година се случиха изключителни събития, които безспорно можем да назовем велики – тъй като, въпреки че междупланетните задачи са безпилотни, зад тях стоят хора на Земята, които се раздават до дъно – и тези хора можем да назовем несъмнено герои.

Ето кои са огромните триумфи през актуалната година.

През 2011 година следяхме идването на автоматизираната междупланетна станция “Месинджър ” в орбита към Меркурий и на “Доун ” в орбита към метеорита Веста. И двете събития бяха популярни – нито веднъж преди този момент в историята на космонавтиката галактически уред, издигнат от човешка ръка, не се е превръщал в неестествен сателит на Меркурий, нито в неестествен сателит на небесно тяло от основния астероиден пояс. И въпреки всичко задачите през 2011-та бяха сполучливи.

 Messenger in orbit

През 2011 година автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Месинджър ” се трансформира в първия неестествен сателит към Меркурий!!! Image credit: NASA

Навлизането на “Месинджър ” в орбита към Меркурий стана факт на 17 март 2011 година. Научната задача на автоматизираната междупланетна станция трябваше да продължи една година – до март 2012 година, само че през ноември НАСА оповести, че станцията ще работи още една спомагателна година в орбита към Меркурий и в този момент се чака “Месинджър ” да работи до март 2013 година.

На 5 октомври 2011 година научните резултати от “Месинджър ” по време на първите шест месеца от работата бяха показани на Европейския планетарен теоретичен конгрес във Франция. Оказа се, че галактическият уред е разкрил извънредно висока централизация на магнезий и калций на Меркурий, както и това, че магнитното поле на планетата е изместено в далечния север във връзка с центъра на планетата, с близо 20% от меркурианския радиус.

На 16 юли автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Доун ” влезе в орбита към метеорита Веста. Веста не е характерен метеорит – структурата му прилича значително структурата на планетите от земен вид – и по тази причина би било по-подходящо да го назоваваме протопланета. За голямо страдание, без значение от огромния триумф на “Доун ”, задачата влезе измежду най-големите гафове за 2011 година по различен индикатор: неналичието на отвореност на информация и липса на публикуемост на снимки… Редица блогъри и галактически запалянковци показаха обществено разочарованието си – гафът притегли и някои медии, след което НАСА се стегна и принуди ръководителите на галактическата задача да разгласяват фотосите си… Днес екипът на “Доун ” е отворен и разгласява фотосите си в границите на допустим интервал.

На 12 декември тази година “Доун ” дойде в по-ниска орбита – в този момент галактическият уред се намира едвам на 210 километра над Веста и прави забавни фотоси на протопланетата – като ето тази:

 Dawn low altitude orbit

Тази фотография на кратер на Веста е направена на 13 декември 2011 година. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Едно друго забавно достижение за 2011 година идва от Марс!!! През лятото марсоходът на НАСА “Опортюнити ” съумя да реализира непредвиденото, за което даже и учени от екипа на задачата не са си мечтали. След няколкогодишно странствуване марсоходът “Опортюнити ” съумя да доближи до кратера Индевър – огромна цел, сложена от НАСА през 2008 година. Никой не вярваше, че “Опортюнити ” ще успее – марсоходът дойде на Марс през 2004 година, беше планиран за тримесечна работа, и през 2008 година от дълго време бе надхвърлил плануваното си време за работа с пъти… Но марсоходът удиви всички ни – след тригодишно странствуване кратерът Индевър бе доближат през актуалната 2011-та!!!

 Endeavour crater

Ехооо!!! Това е кратерът Индевър на Марс! Photo credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell

В края на 2011 година и началото на 2012 година – тъкмо точно на Нова Година – се чака последното събитие, което ще следим с огромен интерес.

На 10 септември галактическата ракета “Делта 2 ” сполучливо излетя с автоматизираните междупланетни станции-близнаци на НАСА “Граал ”. Двата “Граал ” – а поеха на 3.5 месечен път към Луната по нискоенергийна траектория (за разлика от високоенергийните траектории, които могат да отведат уред до Луната за три дена). Сега двата “Граал ” – а се чака да дойдат в орбита към Луната тъкмо точно на Нова Година!!!

През 2011 година НАСА изстреля още две забавни междупланетни задачи, за които сме писали към този момент многократно… На 5 август ракетата “Атлас 5 ” сполучливо излетя с автоматизирана междупланетна станция “Джуно ” до Юпитер!!! “Джуно ” се чака да дойде в орбита към Юпитер през 2016 година, и в случай че успее, той ще се трансформира в първата автоматизирана станция към Юпитер след повече от десетилетно спиране, откакто автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Галилео ” приключи своята работа през 2003 година.

През тази година, на 26 ноември, НАСА изстреля към Марс и амбициозния марсоход “Кюриозити ”. Марсоходът, който се чака да дойде на 6 август 2012 година, ще бъде най-големият спускаем уред, който ще се откри на марсианската повърхнина.

През 2011 година галактическата сонда “Вояджър 1 ” към момента се намира в Слънчевата система – в границите на слънчевата Хелиосфера, галактическата сонда е извънредно покрай нахлуване в междузвездното пространство!!! Повече за откритията от външната слънчева система четете тук.

Завършва 2011 година, само че 2012 година се чака да бъде даже и по-вълнуваща за космонавтиката!!! Очакваме идната година с огромно неспокойствие, с още повече триумфи и нека има по-малко провали!

 

 

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР