Като част от подготовката преди предстоящия полет, товарният кораб “Тянжоу

...
Като част от подготовката преди предстоящия полет, товарният кораб “Тянжоу
Коментари Харесай

Китайската ракета Лонг Марч 5B с модула Уентян бе изведена на стартовата площадка

Като част от подготовката преди идния полет, товарният транспортен съд “Тянжоу 3 ” се разкачи от “Тянхъ ”.

“Преди разкачването, “Тянжоу-3 ” беше стикован към предния порт на базовия модул – мястото, към което “Уентян ” ще се прикачи. Ето за какво преди идването на “Уентян ” корабът трябваше да бъде обособен от комплекса като част от подготовката преди изстрелването на лабораторния модул ”, разяснява Чжиян Пин, заместител основен конструктор на товарните кораби. “Цялата процедура по разкачването мина без засечки ”.

“Уентян ” е дълъг 17.9 метра, има диаметър от 4.2 метра и тежи 22 тона. Освен лабораторните съставни елементи модулът има нов шлюзов отсек за провеждането на “космически разходки ”, както и кабина за преспиването на тричленен екипаж. Кабината ще разреши застъпване на екипажите на китайската галактическа станция, като първото такова е планувано за месец декември, когатоще излети пилотираният транспортен съд “Шенчжоу 15 ”. Астронавтите на този транспортен съд, имената на които към момента не са оповестени, ще се срещнат с Чен Дун, Лю Ян и Цай Сюйчже, които са членовете на екипажа на настоящата задача “Шенчжоу 14 ” и понастоящем поданици на станцията. 

Но преди декември има още една значима стъпка, която би трябвало да бъде изпълнена. През октомври би трябвало да бъде изстрелян още един 22-тонен лабораторен модул – “Ментян ”. С това базовият градеж на станцията ще завърши и нейната пълноценна употреба ще стартира. 

И до момента в който НАСА чества триумфите на новия галактически телескоп “Джеймс Уеб ”, китайците се готвят да преживеят своя “Хъбъл ”-момент. Модулът “Сънтян ”, който има мощен галактически телескоп, ще бъде изстрелян в края на 2023-та година. При потребност този модул ще може да се скачва с китайската галактическа станция и ще бъде ремонтиран от китайските астронавти по същия метод, по който американските астронавти неведнъж ремонтираха “Хъбъл ”.

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР