Като анексия на ГДР - така е представено Обединението на

...
Като анексия на ГДР - така е представено Обединението на
Коментари Харесай

Реинтерпретация с политически характер: Как Путин фалшифицира германската история

К ато " анексия на Германска демократична република " - по този начин е показано Обединението на Германия в един нов съветски учебник , явно написан под диктовката на Путин, съобщава . Всичко това става преди 33 години. На трети октомври 1990-а година Германската демократична република публично се причислява към Запада и към Конституцията на Федерална Република Германия. 45 години след края на Втората международна война германците още веднъж се сплотяват в обща суверенна страна.

Тази глава от немската история е неразривно обвързвана със Съветския съюз и с Михаил Горбачов. Историците от дълго време са привикнали с другите оценки за ролята на " Горби ", давани в Германия и в Русия.

Но настоящата съветска интерпретация на немското обединяване провокира същинско учудване измежду специалисти и историци. В новия съветски учебник по история за горните класове в междинните учебни заведения Обединението е показано като " анексия на Германска демократична република ". Учебникът излезе през септември 2023-а година, а негови създатели са Владимир Медински, някогашен съветски министър на културата и консултант на Путин, и Анатолий Торкунов, ректор на Московския институт за интернационалните връзки.

Антизападният разказ на Путин

След края на Втората международна война съюзническите страни Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Франция разделят победена Германия на четири бранша. Те не съумяват да се спогодят за общо бъдеще на страната, което води до раздор сред Изтока и Запада. В трите западни зони е основана Федерална република Германия, а в руската окупационна зона - Германската демократична република. По време на Студената война Берлин се трансформира в централна точка на този спор.

Германска демократична република съществува над 40 години. 1989-а е основната година за последвалия поврат. Четирийсетата годишнина на Германската демократична република е маркирана освен с тържества на режима, само че и с многочислени митинги. " Мирната гражданска война " към този момент не може да бъде спряна. Падането на Берлинската стена на девети ноември 1989-а, първите и последни свободни избори в Германска демократична република през 1990-а, процесът на Обединението и подписването на контракта " Две плюс четири " са събитията, проправили пътя на Германска демократична република към включването ѝ в Конституцията. Това става на трети октомври 1990-а година.

" От позиция на Путин и неговите " фалшификатори на историята " Обединението е акт на колонизация. Силният империалистически Запад подчинява слабия Изток ", разяснява директорката на Института за проучване на образованието " Макс Планк " Уте Фреверт. И разяснява: " Това по никакъв метод не коренспондира с историческите обстоятелства. Но пасва на антизападния разказ на режима на Путин ".

Книгата на Медински

Доскоро преподаваният в Русия материал бе напълно различен. В сходен учебник от 2021-а година да вземем за пример се приказва за мирна гражданска война и за незабавна нужда от смяна на системата, наложила се от дълбоката политическа рецесия в Германска демократична република. Изходът би могъл да бъде открит единствено посредством " промяна на властта ", пишат създателите. Новият учебник по история, именуван още " Книгата на Медински ", дава обещание по-задълбочен взор върху най-новата история - остарелият бил " прекомерно лекомислен ".

В новия учебник участва и откъс, който назовава изтеглянето на руските войски от Източна Европа през 1989-а година " безогледно решение ". То е отслабило военното наличие на Съветския съюз в братските страни и е довело до внезапно повишаване на националистическите и антисъветските настроения. Колективният Запад неотложно се възползва от тези развития, пишат създателите.

Посочва се и следното: " Германска демократична република беше завладяна от Федерална Република Германия ". Твърдението е илюстрирано с историческа фотография на афиш от 1990-а година, на който написа: " Запад и Изток дружно. Бъдеще за Германия и Европа ". Отдолу създателите означават: " Анексирането от Федерална Република Германия докара до еуфория в немското общество. " Но скоро се схванало, че обещаното внезапно " повишение " на виталното ниво в някогашната Германска демократична република до това във ФРБ по този начин и не става.

" Реинтерпретация на историята "

" Това е класическа реинтерпретация на историята ", споделя Нико Лампрехт, ръководител на Германската асоциация на учителите по история. " През последните повече от 20 години президентът Путин направи това в разнообразни области. От негова позиция " Руската империя " има цялостното право да си върне едно или друго. Всичко това няма нищо общо нито с историята, учредена на обстоятелствата, нито с интернационалното право ". Според историка става въпрос за реинтерпретация с политически темперамент , учредена на подправени обстоятелства.

" През октомври 1990-а година не е имало западногермански танкове, които да минават границата, с цел да окупират нова територии. Това стана по напълно друг метод ", акцентира Лампрехт.

" В Русия най-малко от десетилетие се следи ясна и явна национализация на дискурсите, свързани с историята ", споделя Заур Гасимов, преподавател по източноевропейска история в университета в Бон. След анексирането на Крим и нахлуването в Източна и Северна Украйна през февруари 2022 година това се задълбочава. 

Гасимов отбелязва, че в новия учебник " Обединението се възприема в подтекста на политиката на Горбачов за перестройка, която съгласно съветската върхушка е съдействала за разпада на руската империя. " А Уте Фреверт от Института за човешко развиване " Макс Планк " показва: " Фактите са си обстоятелства - преди 33 години страната се сплоти стопански и политически. И това стана непринудено, спокойно и без принуждение ".

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР