Катар потвърди постигането на споразумение за хуманитарна пауза в Газа

...
Катар потвърди постигането на споразумение за хуманитарна пауза в Газа
Коментари Харесай

САЩ и Катар потвърдиха сделка Израел - Хамас за размяна на 50 заложници срещу 150 затворници

Катар удостовери постигането на съглашение за " филантропична пауза " в Газа с замяна на израелски заложници против палестински пандизчии. По-рано Израел утвърди съглашението, а групировката " Хамас " в изказването даде и детайлности.

" Началото на тази пауза ще бъде оповестено през идващите 24 часа и ще продължи четири дни, с опция за удължение ", декларира катарското външно министерство в обществената мрежа Х.

 

По-рано Израел и " Хамас " оповестиха за постигнатата договорка, включваща 4-дневно прекъсване на огъня и замяна на 50 израелци - дами и деца - държани от ислямистката формация като заложници, против освобождението от израелски затвори на 150 палестинци - също дами и деца.

 

От началото на военното опълчване Катар има посредническа роля, в това число и при първите две освобождавания, които обгърнаха четирима души.

" Държавата Катар удостоверява уговорката си към продължаващите дипломатически старания за деескалация на напрежението, прекъсване на кръвопролитията и отбрана на цивилното население. "

 

Дипломатически старания демонстрират и Египет и Съединени американски щати, като и те са взели участие в постигането на договореността. Американският президент приветства съглашението и изрази вяра всички аспекти от него да бъдат изпълнявани. Джо Байдън изрича признателност на емира на Катар и президента на Египет.

 

Катар удостоверява договореностите - 50 заложници, дами и деца, се разменят против някои палестински пандизчии. Ще бъде оповестено четиридневно помирение, доставки на филантропични помощи. В информацията на катарското външно министерство не се показва брой, както и типа на палестинските пандизчии, по-рано " Хамас " разгласи броя 150.

 

Броят на освободените пандизчии ще се усилва в по-късните стадии на реализация на съглашението, се показва от управляващите в Катар, а самото начало, интензивният стадий на реализация на съглашението ще е през идващите 24 часа по-късно изказване.

 

Тази заран представителят на израелската войска Джонатан Конрикус съобщи пред CNN, че се работи по детайлите в паузата на военните дейности. По думите му съответните периоди още не са избрани. 

 

" До момента, до момента в който израелското държавно управление не ни заповяда на създадем това, ние ще продължим битката с Хамас и когато това съглашение влезе в действие, ние ще го съблюдаваме. Но ние ще останем бдителни на място ", декларира подполковник Конрикус. Той изрича опасенията си, че Хамас ще употребява филантропичната пауза за прегрупиране и попълване на запасите.

 

Военният декларира, че армията би предпочела да продължи настъплението си, само че ще извършват всички задължения, поети от израелското държавно управление.

 

Американски чиновник удостовери, че Израел и " Хамас ", посредством медиатори, договарят за освобождението на 50 израелски заложници, най-вече дами и деца, в подмяна на освобождението на 150 палестински пандизчии от израелските затвори.

Тези договаряния се водят с

 

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху свика своя боен кабинет във вторник на фона на възходящите признаци за идно съглашение за освобождение на заложници, които бяха взети от бойци на Хамас в Ивицата Газа преди повече от шест седмици.

 

" Постигаме прогрес. Не мисля, че си коства да споделяме прекалено много, даже и в този миг, само че се надявам скоро да има положителни вести ", сподели Нетаняху пред резервистите, без да дава повече детайлности.

 

" Смятаме, че сме доста, доста покрай постигането на съглашение. Има още доста да се направи и да се реализира утвърждение. Но ние имаме вяра, че сме доста покрай задачата ", сподели неизвестен американски чиновник, представен от Ройтерс.

 

Двама крайнодесни членове на държавното управление на Нетаняху споделиха, че ще гласоподават срещу договорката, когато цялостният кабинет се събере в 20:00 часа, макар че не се чака те да повлияят на вота.

 

Според този чиновник страните към този момент са се договорили условно, само че съглашението не може да се смята за подписано, до момента в който не бъде контрактувано всичко.

 

Споразумението, както написа Ройтерс, ще включва и пауза във военните дейности от четири до пет дни. Според друга информация се възнамерява да се афишират паузи за няколко часа всеки ден в продължение на няколко дни.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР