Къщите в покрайнините на големите градове стават все по-атрактивно място

...
Къщите в покрайнините на големите градове стават все по-атрактивно място
Коментари Харесай

Ударно поскъпване на имотите в покрайнините на този български град

Къщите в покрайнините на огромните градове стават все по-атрактивно място за живот. Пловдив не прави изключение, а парцелите в Родопската яка от години се радват на сериозен интерес. Ковид вълната и локдаунът трансфораха къщите в селата във все по-търсена опция, а редица ваканционни парцели се трансфораха в домове за българите. Тези трендове, високия интерес към къщи наоколо града и оскъпяването на пазара, поради покачването на цените на материалите, доведоха до разумното повишаване на къщите в близкия периметър на Пловдив с близо 20% за година, оповестява Trafficnews.bg.

В Белащица и Марково междинната цена за квадратен метър към този момент е към 1500 евро при обзаведените жилища в положително положение. В чисто изражение обзаведена къща от към 200 кв.м. с двор стартира от 300 000 евро. Новото строителство обаче също нараства и мъчно може да бъде открит парцел под 1200 евро за кв.м.

Приблизително 1200-1300 евро за кв.м. е и междинната цена на парцели в Браниполе, Брестовица, Златитрап, Първенец и други близки села до града под тепетата.

Дефицитът на предлагаеми парцели докара до съществено оскъпяване и на къщите във високопланинските села на близки разстояние до към 30 км от Пловдив. Дедево и Бойково са характерен образец за пазара. Има голям интерес към закупуване на парцели в тези местности, само че съвсем липсват такива. Ако излезе допустим парцел, той се афишира на високите цени от към 500 евро за кв.м. и заради липса на конкуренция, купувачите са длъжни да го купят.

В Дедево се продават няколко доста компромисни парцела, които не съставляват монолитни къщи с акт 16. Средната им цена е 40 000 евро. Липсват обаче уредени фамилни къщи, към каквито има интерес от купувачи. В Бойково сега се продава къща от 265 кв.м с двор от 500 кв.м. за 230 хиляди евро. Продължава да се търси вложител и за фамилния хотела при започване на селото, който разполага с 10 стаи за настаняване, ресторант и басейн. Цена му е 1 250 000 EUR или 1315 евро за кв.м.

Въпреки високите цени, подписани покупко-продажби не липсват, а по усещания на брокерите търсенето продължава да изпреварва предлагането. Инвеститори пък всеобщо се пробват да запълнят недостига с създаване на комплекси от къщи. Българите обаче избират независими къщи, сочат още наблюденията на анализаторите на пазара на парцели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР