Картофите са едни от най-хранителните зеленчуци, особено ако не ги

...
Картофите са едни от най-хранителните зеленчуци, особено ако не ги
Коментари Харесай

Захарта и картофите - какво трябва да знаете?

Картофите са едни от най-хранителните зеленчуци, изключително в случай че не ги белите, и обезпечават на тялото огромни количества витамин С, фибри и калий. Ако оставите картофените обелки, това също може да понижи равнищата на захар в кръвта ви, тъй като фибрите забавят изпразването на стомаха и по този метод понижават повишението на равнищата на кръвната захар след всяко хранене.

Въглехидратите в картофите

Печените картофи от сорта Ръсет (големи на размери, с мрачно кафяв цвят) са формирани от 21% въглехидрати. Всеки междинен на величина картоф съдържа към 4.6 г протеин, 2 г мазнини и 37 г въглехидрати, в това число 4 грама фибри. Само 1.9 г от въглехидратите в картофите идват от захари, в това число 0.6 г глюкоза, а 30.2 г идват от нишесте.

Гликемичния показател на картофите

 Въглехидрати в картофите

Гликемичният показател мери резултата на съдържащите въглехидрати храни върху равнищата на кръвната захар. Храните с висок гликемичен показател постоянно предизвикват скокове в равнищата на кръвната захар след хранене.

Гликемичният показател на картофите може да варира в необятни граници, с най-ниска междинна стойност от 50 за варени бели картофи, до най-висока междинна стойност от 85 за картофеното пюре на прахуляк и запечени картофи Ръсет. Сортът на картофа, методът на подготвяне му в ядене и дали го белите - всичко това може да повлияе на гликемичния показател на картофите.

Минимизиране на резултата на картофите върху кръвната захар

Можете да намалите до най-малко въздействието на картофите върху равнищата на захарта в кръвта, като ги комбинирате с храни, които съдържат малко въглехидрати (например месо) или такива, които са с невисок гликемичен показател (например фасул, грах и множеството други зеленчуци). Ако хапвате дребна порция картофи с нетлъсто месо или салата, въздействието върху равнищата на кръвната ви захар ще бъде относително ниско. Ако обаче изядете цялостна паница с пържени картофки, пропуснете салатата и добавите парче ябълков къс за десерт, това ястие евентуално ще докара до огромен скок в равнищата на кръвната ви захар.

 Картофи с месо

Неща, с които би трябвало да се съобразите

За диабетиците един междинен картоф е повече от една порция въглехидрати, защото 15 грама въглехидрати се смятат за една порция. При броенето на въглехидратите обаче се изваждат фибрите от общите въглехидрати, оставяйки по този начин 33 грама въглехидрати. При тези сметки един междинен картоф излиза към две порции въглехидрати.

Това не значи, че не можете да ядете печени или пържени картофи. Просто когато го вършиме, се постарайте да ограничете другите си източници на въглехидрати в това хранене, с цел да сведете до най-малко общия резултат на картофеното ядене върху равнищата на кръвната ви захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР