Картофа е универсален продукт и е популярен по цял свят,

...
Картофа е универсален продукт и е популярен по цял свят,
Коментари Харесай

Пълнее ли се от картофи

Картофа е повсеместен артикул и е известен по целия свят, несъмнено подготвен и поднесен по разнообразни способи.

В сурово положение той съдържа 80 % вода и 20 други субстанции, от които главното е нишесте. Той е богат на въглехидрати и протеини, като наличието на протеин в картофа е сходно на това в зърнените храни и култури. В допълнение може да се означи, че той е с ниско наличие на мазнини.

Картофите са богати и на някой микро детайли, изключително на витамин С, изяден с обелката той може да достави на организъма, съвсем половината от нужната дневна доза на човек, която е 100 мг на ден. Той е сдържан източник на желязо, а високото му наличие на витамин С, подкрепя усвояването му от организъма. Той е добър източник на витамини В1, В3 и В6, както и минерали като калий, фосфор и магнезий, съдържа фолиева киселина, пантотенова киселина и рибофлавин. Картофите съдържат също диетични антиоксиданти и фибри, които играят значима роля за здравето попречване от болести.

 Пълнее ли се от картофи

Разбира се това дали ще напълнеем от консумирането на картофи, се въздейства от голям брой други фактори, като метода на приготвянето им, храните които сервира дружно с тях и доста други фактори.

Сам по себе си картофа не угоява. Той дава възприятието за задоволеност, което фактически може да помогне на хората решили да управляват тежестта си. Въпреки това приготвянето и сервирането на картофи дружно с храни с високо наличие мазнини, може да усили калоричността на ястието. Всички сме чували за разделното хранене и това по какъв начин да не смесваме няколко групи храни.

Тъй като нишестето в суровия картоф не може да се усвоява от човешкия организъм, то той става подготвен за консумация само след термична обработка, варене, задушаване, печене или пържене. А тъкмо тук се крие и вредата му над килограмите. Всеки един от методите на подготвяне въздейства по друг метод на състава му, само че всички понижават наличието на протеин, фибри и витамин С.

От всички способи на подготвяне се оказва, че печенето е най-подходящия, защото при него загубата на витамин С и други минерали е най-малка. При пърженето се следи високо асимилиране на мазнините, което от своя страна прави пържените картофи зложелател на вашата диета.

Въпреки, че има доста други храни който могат да задоволят енергийните ни потребности по време на диета, не би трябвало да заменяме картофите с тях, а по скоро можем да ги използваме като допълнение в нея. Те ще ни обезпечат нужните витамини, минерали и първокачествен протеин, който са нужни на организъма дори и по време на диета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР