Картините на един от най-известните художници от епохата на Ренесанса

...
Картините на един от най-известните художници от епохата на Ренесанса
Коментари Харесай

Откриха тайната на Рембранд

Картините на един от най-известните художници от епохата на Ренесанса – Рембранд се отличават от творенията на доста други създатели с изключително майсторство.

При детайлното им разглежадне човек има възприятието, че създателят е бил собственик на познание, налично за малко на брой. В работата си той очевидно се е базирал върху научни знания за светлината, както и за пространственото разположение на предметите.

Всеки от създателите от онази ера имал и своя личен атайна, която употребявал при рисуването на картини. Изображенията от времето на Ренесанса са като магнит за всички най-много поради странния взор на нарисуваните хора.

Неотдавна учени от канадски университет съумяха да разкрият научно пояснение на притегателната мощ на картините на Рембранд – известният художник успявал да придаде на изобразеното лице естествена прелест, тъй като отделял огромно внимание на очите.

Според хипотезата на учените Рембранд пръв употребявал техниката на изобразяване, която насочва погледа на наблюдаващия по портрета и основава специфичен сюжет с успокояващо влияние.

За да схванат особената техника на Рембранд, учените пресъздали благодарение на компютърна стратегия фотоси на модерни хора, като употребявали метода на художника.

Програмата отделила избрани елементи на лицето на моделите, а най-много обърнала внимание на очите. След това учените следили придвижването на очите на хората, които прегледали фотосите и портрети по техниката на Рембранд.

Когато хората гледали актуалните тълкования на Рембранд, техният взор се приковавал от очите на нарисувания човек и не се отделял от тях. Движението на очите на самите налблюдатели било изцяло умерено.

Този резултат се реализира с помощта на преход от внезапните ръбове към размитите при рисуването на картини. Тази техника е известна сред експертите като „ изгубени и открити краища ”.

Дали е знаел художникът за това, по какъв начин погледът на хората се плъзга по картините му, не е ясно. Но е изцяло несъмнено, че той е бил наясно с действието на механизма на човешките очи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР