Картината на Леонадро да Винчи с Мона Лиза не престава

...
Картината на Леонадро да Винчи с Мона Лиза не престава
Коментари Харесай

Ретините на очите ни променяли усмивката на Мона Лиза

Картината на Леонадро да Винчи с Мона Лиза не престава да носи безсънни нощи на учените по света.

Този път върху загадъчността на усмивката на Джокондата се концентрираха учени-невролози от Испания. Според тяхната доктрина усмивката на Мона Лиза се трансформира, откакто очите на фена изпращат спорни сигнали до мозъка.

 Ретините на очите ни променяли усмивката на Мона Лиза

Какво е обяснението? Отделните сектори на ретината на очите изпращат до мозъка информация от разнообразни категории. Тези канали кодират данни от образното поле - размери, изясненост, бляскавост или разположението на обекта. Когато единият канал надвива, човек вижда Мона Лиза усмихната, а когато другият надделее - усмивката й угасва и тя става сериозна, написа списанието New Scientist.

За да стигнат до този извод учените са провели следния опит. Доброволци следили картината от друго разстояние, под друго осветяване и повлияна от ред други фактори. Възприятието на наблюдаващи се променяло взависимост от всичко това.

" Леонардо най-вероятно се е стремил да сътвори тъкмо подобен резултат ", считат откривателите.

Преди четири години учени от университетите в Амстердам и техни сътрудници от Съединени американски щати пък стигнаха до различен извод. А точно, че в усмивката на Мона Лиза се съдържат 83% благополучие, 9% неуважение, 6% боязън и 2% неприязън.

Подобна на версията на испанските учени е и тази на професор Маргарет Ливингстън от Харвардския университет. Тя също счита, че тайната на усмивката се дължи на особеностите на човешкото зрение. С тази разлика, че съгласно нея човек вижда Джокондата усмихната, единствено когато се вгледа в други елементи на лицето й.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР