Карловият мост Продължавам към другата много популярна за туристите забележителност,

...
Карловият мост Продължавам към другата много популярна за туристите забележителност,
Коментари Харесай

Неповторимата Прага - II

Карловият мост

Продължавам към другата доста известна за туристите забележителност, Карловият мост – един от най-старите в Европа. Строителството на моста стартира през 1357 година с цел да свърже Старое место с отсрещният бряг на Вълтава, Мала страна. Наречен е в чест на император Карл IV, по време на който Чешката страна доближава най-големият си подем. Перилата му са украсени с 24 склуптури на светци, една, от които е тази на Св. Св. Кирил и Методии. Това не е единственият монумент, с които чехите почитат просветителското дело на двамата братя. За тях личностите им са знак на славянската нематериалност.

Тук постоянно е претъпкано с народ – освен туристи, само че и художници, улични музиканти и продавачи на сувенири. Ако желаете да обхванете с взор целия мост, качете се на една от двете кули в краищата му. Неминуемо ще ви предложат и разходка с корабче по Вълтава. Цената е 300 чешки крони или към 10 евро.

Еврейският квартал
След разходката по Карловия мост се връщам още веднъж в Старое место, с цел да посетя Еврейския квартал. Това е единственото оживяло гето в Европа по време на Втората международна война. До експлоадирането й евреите са били едни от най-заможните поданици на Прага. Въпреки това, още през XIII век кварталът бил обособен от християнските елементи на града с каменна стена, чиято врата се заключвала нощем. Пражките евреи са били изселвани два пъти, само че скоро по-късно са се завръщали. Отсъствието им се отразявало пагубно за стопанската система и християните били
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР