Карлес Пучдемон се остави в ръцете на белгийското правосъдие. Той

...
Карлес Пучдемон се остави в ръцете на белгийското правосъдие. Той
Коментари Харесай

Процедурата по евентуалното предаване на Карлес Пучдемон може да продължи месеци

Карлес Пучдемон се остави в ръцете на белгийското правораздаване. Той и още 4-ма някогашни министри през днешния ден отидоха непринудено до полицейско ръководство в Брюксел. Очаква се още довечера отстраненият министър председател на Каталуния и останалите четирима каталунски политици да бъдат разпитани от съдия-следовател.

9 часа и 17 минути - това е часът, в който Карлес Пучдемон и някогашните му четирима сътрудници се предават на управляващите в Белгия.
Жил Дьожомеп, представител на прокурора на Брюксел: Тази заран петимата търсени от испанските управляващи се предадоха в полицията. В сходство с белгийската процедура, сезираме съдия-изпълнител, който би трябвало да извърши Европейската заповед за арест. Съдията може да откаже да извърши заповедта, да ги арестува или да ги задържи, само че да ги пусне под гаранция или друго изискване.
В 9 часа и 17 минути, само че на следващия ден - 24 часа по-късно, решението на арбитър следователя би трябвало да е ясно. Ако той реши да арестува Пучдемон и компания Белгия ще разполага с до 60 дни да ги върне на Испания. Ако те обаче нямат правни възражения, това може да се случи доста по-рано. Брюксел би могъл да реши и да не ги предава на Испания, в случай че сметне, че сходно деяние ще наруши някои от главните им човешки права.

Политическа, религиозна или расова дискриминация, както и опасения от неправдив развой също са мотива за отхвърли. Освен това е европейското законодателство има лист с 32 юридически положения за осъществяване на европейската заповед за арест. Нито едно от тях не е обвързвано с протест или подстрекаване към безредици, каквито са обвиняванията на испанската прокуратура. А в Испания - в Барселона още веднъж утвърдиха дейностите на Пучдемон.

Рамон Пуйол, каталунец: Правилна постъпка, по този начин желае да покаже, че не е дезертьор, че желае правораздаване, само че без значение. Ясно, е че тук, в Испания, правосъдната система не е самостоятелна.Каталунец: Мисля, че всичко е част от авансово замислена тактика. Сега просто би трябвало да чакаме и да забележим какво ще реши белгийският арбитър, както и идващите стъпки на Испания.
А в Мадрид се готви за проява в поддръжка на арестуваните каталунски водачи.

 Пучдемон се е предал в белгийската полиция Пучдемон се е предал в белгийската полиция
Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон се е предал в белгийската полиция, заяви BBC. Испания издаде европейска заповед за ареста му преди дни. Той...

Какви са сигналите, които идват от Белгия - ще върнат ли Пучдемон на Рахой? Това - към този момент знае единствено белгийският съдия-следовател, в чиито ръце е ориста освен на каталунските политици. А през днешния ден стана ясно, че Карлес Пучдемон въпреки всичко ще оглави листата на своята Каталунска европейска демократическа партия на районните избори в испанската област на 21 декември. А минути откакто стана ясно, че той и някогашните му сътрудници са се предали, в телевизионно изявление министърът на вътрешните работи на Белгия - Ян Ямбон, сподели " Мадрид стигна прекомерно надалеч, къде е Европа? ". До включването Европа, която през цялото време счита каталунската рецесия за вътрешен проблем на Испания, не беше реагирала.

Ден на митинги и в Мадрид, и в Барселона. Денят в Барселона стартира с проява в поддръжка на арестуваните каталунски политици. Събралото се голям брой носеше плакати, на които Пучдемон и компания бяха изобразени като политически пандизчии и скандираше независимост. Около 40 хиляди души в Билбао - най-големият град в Баската самостоятелна област, също се събраха през днешния ден, с цел да изразят възмущението си от дейностите на Мадрид по отношение на Каталуния. А за първи път за този час, в Мадрид е планувано шествие в поддръжка на каталунските водачи.

Явно митингите ще бъдат всекидневие до локалните избори на 21 декември. Според последните социологически изследвания просепаратистките партии ще завоюват вота. Но няма да могат да си подсигуряват безусловно болшинство. " Републиканска левица на Каталуния " на някогашния вицепремиер Ориол Жункерас печели най-мнофо - 45-46 мандата в 135 локалния парламент.

Каталунска европейска демократическа партия " на Карлес Пучдемон може да разчита на 14-15 мандата, а радикалната " Кандидатура за национално единение " - 7-8 мандата. Това сумарно значи за ПРОсепаратистките обединения 66 до 69 места, за болшинство се изискват 68. На другия полюс - Антисепаратиските партии - Центристите от партия " Граждани " биха получили 27-28 мандата, " Социалистическа партия на Каталуния " - 19-20, а локалното поделение на ръководещата " Народна партия " - 10-12. Като цяло това е по-добро показване спрямо изборите от 2015. Допитването е извършено сред 30 Октомври и 3 Ноември, в него са взели участие 1233 души. Сондажът е осъществен от изследователския център ГАД 3, по поръчка на локалното издание Ла Вангуардиа.
  Пучдемон ще оглави листата на своята партия на районните избори в Каталуния Пучдемон ще оглави листата на своята партия на районните избори в Каталуния
Сваленият каталунски министър председател Карлес Пучдемон ще оглави листата на своята партия на районните избори в испанската област на 21 декември. Това заяви...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР