България иска да се свали административната тежест от нашите земеделски

...
България иска да се свали административната тежест от нашите земеделски
Коментари Харесай

Искаме по-дълъг срок за проектите по Програмата за развитие на селските райони

България желае да се смъкна административната тежест от нашите аграрни стопани за предвидимост на подпомаганията към тях. Това разгласи земеделският министър Георги Тахов след срещата сред него, премиера Димитър Главчев и европейския комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски.

Министърът е споделил проблемите пред родното земеделието след експлоадирането на войната в Украйна. Предлагаме да се удължи с една година периода за плановете по Програмата за развиване на селските региони, посочи Тахов. Освен това желаеме да се трансформират праговете за така наречен украинска помощ. Поставен е въпросът за екологизацията и Зелената договорка.

Министърът на земеделието си пожела помощите за нашите стопани да са равни на поддръжката за земеделците от другите страни членки.

Януш Войчеховски уточни, че е значимо да се чуят проблемите на страна като България. По думите му Европейска комисия е реагирала на терзанията на земеделците. За огромна брой от нашите стопанства не важат системите за надзор. Това е значима крачка, която е в помощ на стопаните, посочи еврокомисарят, като уточни, че това визира към 100 000 родни земеделци. България е мощно наранена от войната в Украйна, по думите му. За предходната година вносът на селскостопанска продукция от Украйна възлиза на 1 милиард евро. 452 милиона евро е помощта за България поради украинската рецесия. 0,4% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз се отделя за селско стопанство, като комисарят е безапелационен, че тези средства би трябвало да се усилят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР