Карфиолът е наричан още цветно зеле, защото това означава -

...
Карфиолът е наричан още цветно зеле, защото това означава -
Коментари Харесай

Полезни съвети за успешно паниране на карфиол

Карфиолът е именуван още цветно зеле, тъй като това значи - цвят на зеле. Отглежда се главно в Европа и в Америка, само че е родом от източното Средиземноморие.

Карфиолът е нискокалорична храна, главното в него е водата, към 90 %, съдържа обаче доста витамини - от група В, А, С, К, фолиева киселина, селен и други потребни хранителни съставки. Той е отличен детокс, забавя стареенето, работи антиоксидантно и противовъзпалително. Добра храна е за деца с астма.

Тази чудесна зеленчукова храна може да се яде както в недопечен, по този начин и в приготвен тип. У нас въображението на кулинарите се простира до такава степен, че карфиолът се счита за съставна част в туршиите. Наистина киселият карфиол е доста апетитен, само че зеленчукът може да откри място в доста други оферти, едно от които е паниран карфиол.

Приготвянето на панирания карфиол наподобява доста елементарно и ефектно. То може да се направи на няколко стъпки:

- зеленчукът се чупи на розички, измива се и се поставя в подсолена вода да ври 10-15 минути, след това се изважда и отцежда. Може да се свари и на пара;

- половин чаша бира се смесва с 2 яйца, 4 супени лъжици брашно и ½ чаена лъжица сол и се получава примес за паниране;

- в бездънен тиган се загрява олио, розичките се потапят в сместа за паниране и се пържат до златисто. После се поставят върху домакинска хартия да попие мазнината в нея.

 препоръки за паниране на карфиол Снимка: Янка Димова Димитрова

Рецептата за панирания карфиол е лесна за осъществяване, само че има някои тънкости, които могат да скапват типа и усета на ястието. Първото значимо нещо е да се резервира целостта на розичките при варенето.

Ако се разварят, ястието няма да се получи, в случай че карфиолът не се свари пък ще остане корав и след панирането ще хрупа. Моментът, който би трябвало да се улови, е когато зеленчукът е съвсем сварен.

Добра концепция е карфиолът да не се къса на розички, а да се остави цялостен и да се накъса откакто се свари, по този начин сигурно няма да се разпада.

Панировката също би трябвало да е добре премерена - яйце, брашно и бира я прави по-пухкава.

Добавката на босилек към панировъчната примес придава превъзходен усет на готовото ядене.

За гарнитура на вкусния паниран карфиол са подобаващи сосове, всевъзможни пресни салати, задушени зеленчуци, може и единствено малко изцеден лимон.

Вижте и някои хрумвания за:

- запеканка с карфиол;

- чорба с карфиол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР