Кърджали. Бойко Рашков изрази съмнения, че Прокуратурата съдейства ефективно на

...
Кърджали. Бойко Рашков изрази съмнения, че Прокуратурата съдейства ефективно на
Коментари Харесай

Бойко Рашков се съмнява, че Прокуратурата съдейства ефективно на МВР в борбата с купуването и продаването на гласове в Кърджали

Кърджали. Бойко Рашков изрази подозрения, че Прокуратурата спомага дейно на Министерство на вътрешните работи в битката с пазаруването и продаването на гласове в Кърджали, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Не е належащо по някои от тези каузи един прокурор да е наблюдаващ до обяд, а различен следобяд. По тази категория каузи реакциите би трябвало да са по-бързи, с цел да се знае какво ще се случи с преписката и делото, откакто изтекат 24 часа от задържането на лица, във връзка с които от Министерство на вътрешните работи са събрани данни, че са взели участие в закононарушение срещу политическите права на жителите “, добави той.

Той подсети, че точно Министерство на вътрешните работи е задължено да обезпечи честното осъществяване на изборите, като посочи, че и това е мотивът за визитата му в града.

По думите му се следи изключително отношение на Прокуратурата във връзка с делата, които са стартирани и формирани по отношение на пазаруването и продаването на гласове.
„ Прокуратурата не демонстрира нужната интензивност по тази категория каузи, а те се образуват по данни за закононарушения, осъществени срещу политическите права на българските жители “, посочи Рашков.

„ За първи път узнавам през днешния ден в диалог с сътрудниците от ОДМВР-Кърджали, че има процедура кметовете на общини да включват в описи хора, които на този стадий ми се коства, че не би трябвало да се включват в такива описи и да гласоподават по необикновен ред. Ще се постарая деликатно да проуча тази процедура. Ако се установи, че тя е незаконосъобразна считам да осведомявам освен обществото, само че и ЦИК още на следващия ден. Не може да се вършат описи с гласоподаватели, във връзка с които съответните ТЕЛК не са дали документ по силата на който жител да придобие право да гласоподава в преносима урна. Има няколко стотин души в няколко общини в региона, за които се вършат описи от комисии, назначени от съответните кметове. Там се включват, в това число лица с малко по-високо кръвно налягане. И аз подвигам кръвно налягане “, сподели министърът.

Министерство на вътрешните работи е открило и голям брой случаи на издадени подправени ТЕЛК-ове.

Бойко Рашков уточни още, че при визитата си е схванал, че някои от решенията на държавните органи се взимат по външни внушения.
„ Решения, които би трябвало да се вземат от органите на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, не би трябвало да се въздействат от политически отзиви и дейности. Като че ли политическите партии в региона си разрешават много повече, в сравнение с законът планува “, посочи той.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР