Кардиолозите очакват бум на инфаркти и инсултиПийте си редовно лекарстватаПразниците

...
Кардиолозите очакват бум на инфаркти и инсултиПийте си редовно лекарстватаПразниците
Коментари Харесай

Доц. д-р Красимира Христова: Пощадете сърцето по време на празниците

Кардиолозите чакат взрив на инфаркти и инсулти
Пийте си постоянно медикаментите

Празниците с изключение на неспокойствие и красиви страсти, носят и доста стрес около високите обороти на работното място, тичането за дарове и подготовката за фамилни събирания. А стресът може да е причина за сърдечносъдови проблеми. Често оставяме здравето си на назад във времето, а меренето на кръвното налягане не участва в нито един от коледните описи със задания.

Точно високото кръвно обаче е предвестител на по-сериозни положения по празниците, в това число и сърдечносъдови произшествия като инфаркт и инсулт. Проучвания демонстрират, че в интервала към Коледа и Нова година, когато си угаждаме най-вече и равнищата ни на стрес са най-високи, сърдечносъдовите проблеми доближават своя пик. Обичайно е хората да отдават скока на инфарктите по празниците на студеното време, само че те се случват постоянно и в страни с по-топъл климат.

Прогресията на сърдечните болести не настава за няколко седмици. Увеличаването на сърдечносъдовите произшествия по празниците е по-вероятно да се дължи на кулминационната точка на рисковите фактори, събрани в къс интервал от време.

„ Празниците носят колкото занимания, толкоз и стрес за хората. Хормоните на напрежението крият нараснал риск от високо кръвно налягане. Стресът може да докара до меланхолия, което също е обвързвано с високо кръвно налягане “, предизвестява кардиологът доцент доктор Красимира Христова, медицински шеф на Медицински център по сърдечносъдови болести.

Специалистът поучава да не реагирате на напрежението с преяждане или невъздържание с алкохола, тъй като това може единствено да усложни казуса, като припомня да отделяте време за себе си. Спортът, разходките, йога и даже минутите, в които можете просто да се отпуснете и да релаксирате, оказват помощ за обезвреждане на напрежението.



Доц. доктор Красимира Христова поучава да понижим темпото към празниците.

Коледно-новогодишните празници са време за приятност и отмора и е супер значимо за нас и околните ни да ги стартираме и приключим здрави. Доц. доктор Красимира Христова, която е и ръководител на Асоциацията по сърдечносъдова диагностика, насочва няколко съществени съвета по какъв начин да поддържате кръвното си налягане под надзор по време на празниците, тъй че да избегнете неприятности.

По-полека с храната и солта

Ако към този момент имате високо кръвно налягане, деликатно помислете, преди да се отдадете на пиршества. Преди всичко би трябвало да сте наясно какво тъкмо приемате с храната. Ако излизате на празненство или фирмена вечеря, можете да хапнете малко здравословна храна у дома, с цел да минимизирате вероятността да прекалите на открито. Избягвайте прекомерно мазните и алените меса.

Ограничаването на солта е предизвикателство по това време на годината, само че постоянно е значимо. Излишъкът от сол в кръвта издърпва водата в кръвоносните съдове, повишавайки кръвното налягане. Освен в трапезната сол, натриев хлорид има в модифицираните храни и той постоянно остава прикрит. Това значи, че би трябвало да бъдете внимателни за всичко, което е консервирано или пакетирано. Шунката и доста от саламите, които са желана храна по празниците, също са с много високо наличие на натрий.

Добрата вест за хората, които се пробват да се приспособяват към диета с ниско наличие на сол е, че тялото за няколко седмици привиква с по-малките количества натрий. Само би трябвало търпеливо да изчакате да се адаптирате и храната ще придобие същия усет и с по-малко сол.

Алкохолните коктейли са подли

Следете приема на алкохол. С течение на времето несъразмерното пиянство може да увеличи кръвното налягане. Всъщност може да докара до несиметричен сърдечен темп, прочут като артериална фибрилация, което усилва риска от инфаркт и инсулт.

Обърнете внимание и на това, което има във вашия празничен коктейл. Маргаритата, да вземем за пример, се сервира в чаши със сол по ръбовете – стойте надалеч от тях.

Внимавайте с медикаментите

През сезона на настинките хората протягат ръка към медикаментите без рецепта. Деконгестантите, да вземем за пример, са лекарства, които провокират отбъбване на лигавицата на носа, като облекчават признаците, които се свързват със запушен нос. Но те могат да покачат кръвното налягане. Задължително проверете опаковката за предизвестия или се консултирайте с вашия доктор.

По празниците могат да бъдат нарушени рутинните привички. Ако приемате медикаменти за управление на високо кръвно налягане, може да се нуждаете от в допълнение увещание. Мобилните приложения за следене могат да оказват помощ. Друг вид е да носите органайзер за хапчета и да настроите тревога.

Намалете темпото

Кардиологът доцент доктор Красимира Христова поучава на първо място да избягвате обстановки на мощен стрес. Първа стъпка: намалете листата си със задания. Не сте супергерой - никой не чака да бъдете. Твърде доста стрес може да докара до безсилие, яд и прочувствено натоварване – всичко това предизвиква напрежение на сърцето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР