Каранда, наричан още Трънът на Христос, е плод, произхождащ от

...
Каранда, наричан още Трънът на Христос, е плод, произхождащ от
Коментари Харесай

Каранда - чудотворният плод от Индия

Каранда, именуван още Трънът на Христос, е плод, произхождащ от сухите селски региони на Индия. Зрелите плодове са сладки и могат да се употребяват както сурови, по този начин и за изработката на салати, желета, конфитюри, питиета и други.

Те са добър източник на витамини като каротин, тиамин, рибофлавин, витамин С и пектин. Те съдържат лупеол, ситостерин и киселините винена, лимонена, ябълчна и оксалова, всяка от които укрепва здравето.

Ползите от този плод са доста - употребява се за лекуване на ревматоиден артрит, анорексия, неприятно храносмилане, колики, хепатомегалия, спленомегалия, сърдечни болести, оток, тресчица и проблеми с нервите.

Незрелите плодове имат стягащи свойства, които се употребяват в националната медицина от Югоизточна Азия при болести на стомашно-чревния тракт.

На собствен ред, узрелите плодове са чудесно лечебно и профилактично средство при настинки и инфекции на горните дихателни пътища, като обезпечават противовъзпалителен, антибактериален и имуностимулиращ резултат.

Зърната се предлагат също по този начин да бъдат употребявани при жълтеница, тъй като те съдържат доста субстанции, които пазят клетките на черния дроб от увреждане от отрови, в това число при корист с алкохол.

Листата на каранда също се използват, като отварата от тях е чудесно средство за диария, като лек за възпалителни болести на устната празнина и болежка в ушите, а отварата от корените е известна още като противоглистно средство.

Корените съдържат салицилова киселина, заради което оказват помощ при високо кръвно налягане. Високото наличие на желязо в каранда е правилен асистент при битката с анемията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР