Карамфилчетата са цветните пъпки на вечнозеленото дърво, известно също като

...
Карамфилчетата са цветните пъпки на вечнозеленото дърво, известно също като
Коментари Харесай

8 изненадващи ползи за здравето от карамфила

Карамфилчетата са цветните пъпки на вечнозеленото дърво, известно също като Syzygium aromaticum. Може би познавате карамфила като една от главните съставки в индийската кухня. Тази фалшификация може да се употребява за сервиране на пържени ястия, прибавяне на усет към топли питиета и привеждане на топлината към сладки и сладкиши. В допълнение към сладкия и кондензиран усет карамфилът е прочут със своите мощни потребни свойства.

Всъщност изследванията върху животни са открили, че съединенията в карамфила могат да имат няколко изгоди за здравето, в това число поддържане здравето на черния дроб и подкрепяне на стабилизирането на равнищата на кръвната захар.

Тази публикация преглежда 8 от най-впечатляващите изгоди за здравето от карамфил.

1. Съдържа значими хранителни субстанции

Карамфилът съдържа нишки, витамини и минерали, тъй че потреблението на цели или смлени карамфилчета за прибавяне на усет към храната може да обезпечи някои значими хранителни субстанции.

1 ч.л. (2 г) карамфил съдържа:

• Калории: 21;

• Въглехидрати: 1 г;

• Влакна: 1 г;

• Манган: 30% от ПДП;

• Витамин К: 4% от ПДП;

• Витамин С: 3% от ПДП;

*ПДП – целесъобразен дневен прием

Влакната могат да оказват помощ за попречване на запек и да предизвикват постоянното изхождане. Витамин С може да спомогне за укрепването на имунната система, а витамин К е значима хранителна съставна част за кръвосъсирването. Междувременно манганът е главен минерал за поддържане на мозъчната функционалност и построяването на мощни кости. В допълнение към питателните субстанции, изброени нагоре, надробен карамфил съдържа дребни количества калций, магнезий и витамин Е.

2. Съдържа антиоксиданти

Освен че съдържа няколко значими витамини и минерали, тази екзотична фалшификация е богата и на антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които понижават оксидативния стрес, който може да способства за развиването на хронично заболяване. Подправката карамфил също съдържат съединяване, наречено евгенол, което е потвърдено, че работи като натурален антиоксидант. Изследване демонстрира, че евгенолът стопира оксидативното увреждане, породено от свободните радикали, 5 пъти по-ефективно от витамин Е (друг мощен антиоксидант).

В допълнение към евгенола, смляният карамфил съдържа витамин С. Витамин С, от своя страна, работи като антиоксидант в организма и оказва помощ да се обезвреждат свободните радикали – съединения, спомагащи натрупването и причиняването на оксидативния стрес. Включването на карамфил във диетата/менюто дружно с други, богати на антиоксиданти храни, може да помогне за възстановяване на цялостното здраве.

3. Може да защищава от рак

 Масло от карамфил

Някои проучвания демонстрират, че съединенията, открити в карамфила, могат да оказват помощ за предпазването от рак. Едно проучване демонстрира, че екстрактът от карамфил е оказал помощ прекъсването на растежа на туморите и да се подтиква клетъчната гибел в раковите кафези. Друго изследване демонстрира сходни резултати, което потвърждава, че съсредоточените количества карамфилово масло предизвикват клетъчна гибел при 80% от раковите кафези на хранопровода. Установено е, че евгенолът, открит в карамфила, има противоракови свойства. Той дейно подтиква клетъчната гибел в раковите кафези на маточната шийка.

Имайте поради обаче, че тези изследвания употребяват доста съсредоточени количества дестилат от карамфил, масло от карамфил и евгенол. Евгенолът е отровен във високи количества и предозирането с масло от карамфилово масло може да аргументи увреждане на черния дроб, изключително при деца. Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се дефинира по какъв начин по-ниските количества могат да повлияят на хората.

4. Убива бактериите

Установено е, че карамфилът има антимикробни свойства, което значи, че може да помогне да се спре растежа на микроорганизми като бактериите. Етеричното масло от карамфил е дейно средство при убиването на 3 типа бактерии, в това число e. coli - бактерии, които могат да провокират конвулсии, диария, отмалялост и даже гибел.

Нещо повече - антибактериалните свойства на карамфила може даже да спомогнат за подсилване на оралното здраве. В едно проучване се открива, че съединенията, извлечени от карамфила, стопират растежа на два типа бактерии, които способстват за заболяване на венците.

Друго изследване при 40 души е изпитало резултата на билкова джука вода, състояща се от масло от чаено дърво, карамфил и босилек. След използването на билковия разтвор за уста в продължение на 21 дни те демонстрират усъвършенстване в здравето на венците, както и количеството на плаката и бактериите в устата. В композиция с постоянното миене и вярната хигиена на устната празнина, антибактериалните резултати на карамфила могат да подкрепят оралното здраве.

5. Подобрява здравето на черния дроб

 Карамфилът оказва помощ при проблеми с черния дроб

Изследванията демонстрират, че потребните съединения в карамфила могат да спомогнат за здравето на черния дроб. Съединението евгенол може да бъде изключително потребно за черния дроб. Спомага за превръщане на признаци на чернодробна цироза или белези на черния дроб. За страдание, проучванията на чернодробно-защитните резултати на карамфил и евгенол при хората са лимитирани.

Въпреки това едно малко изследване откри, че приемането на евгенолови добавки за една седмица понижава равнищата на GST, ензим, участващ в детоксикацията, която постоянно е индикатор за чернодробно заболяване.

Карамфилът също е с високо наличие на антиоксиданти, което може да помогне за попречване на чернодробно заболяване заради способността им да понижат оксидативния стрес.

Независимо от това, имайте поради, че евгенолът е отровен в огромни количества. Едно клинично изследване при 2-годишно момче демонстрира, че 5 до 10 мл карамфилово масло предизвиква съществено увреждане на черния дроб.

6. Може да помогне за контролиране на кръвната захар

Изследванията демонстрират, че съединенията, открити в карамфил, могат да оказват помощ за запазването на кръвната захар под надзор. Проучване открило, че дестилат от скилидките спомага за умерено повишение на кръвната захар при пациенти с диабет. Друго проучване преглежда резултата от дестилат от карамфил и нигерицин, съединяване, открито в карамфила. Установено е, че усилват приема на захар от кръвта в клетките, покачват секрецията на инсулина и усъвършенстват действието на клетките, които създават инсулин.

Инсулинът е хормон, който дава отговор за превозването на захар от кръвта ви в клетките. Правилното действие на инсулина е от значително значение за поддържане на непрекъснати равнища на кръвната захар. В композиция с уравновесено хранене карамфилетата могат да оказват помощ за поддържането на равнищата на кръвната Ви захар под надзор.

7. Подсилва здравето на костите

 Карамфилът е потребен за костите

Ниска костна компактност е положение, което визира към 43 милиона възрастни единствено в Съединени американски щати. Това може да докара до развиване на остеопороза, а оттова се да усили и рискът от счупвания и фрактури. Някои от съединенията в карамфила са потвърдили, че спомагат за запазването на костната маса. Например, проучване върху животни откри, че дестилат от карамфил, с високо наличие на евгенол, усъвършенства няколко маркера за остеопороза и покачва костната компактност и здравина.

Карамфилите също са богати на манган, осигурявайки впечатляващо 30% от целесъобразното на ден количество единствено в 1 ч.л. (2 г) карамфил. Манганът е минерал, който взе участие в образуването на кости, и е извънредно значим за тяхното здраве.

Проучване откри, че приемането на манганови добавки в продължение на 12 седмици усилва костната минерална компактност и растежа на костите. Въпреки това настоящите проучвания на резултатите на карамфила върху костната маса се лимитират най-вече до проучвания върху животни. Необходими са повече проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин той може да повлияе на образуването на кости при хората.

8. Намаля риска от стомашни язви

Някои проучвания демонстрират, че съединенията, открити в карамфила, могат да оказват помощ при лекуването на стомашни язви. Известни също като пептични язви, стомашните язви са мъчителни рани, които се образуват в лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Те най-често се предизвикват от намаляването на защитната обвивка на стомаха, дължащо се на фактори като стрес, зараза и генетика.

В едно изследване при животни етеричното масло от карамфил е посочило, че усилва производството на стомашна слуз. Стомашната слуз действа като преграда и оказва помощ да се предотврати ерозията на стомашната лигавица от храносмилателните киселини.

Друго проучване върху животни открива, че екстрактът от ябълки оказва помощ за лекуване на язви на стомаха и има резултат, сходен на няколко противоракови медикамента.

Карамфилът имат доста евентуални изгоди за здравето, в това число поддържането на кръвната захар под надзор и спомагането за блокирането на растежа на бактериите.

Както при доста здравословни храни, те са най-ефективни, когато са включени като част от здравословна и уравновесена диета. Опитайте се да включите няколко карамфилчета на седмица във вашата храна. Можете елементарно да ги включите в доста ястия. Те ще придадат топъл, характерен усет на десерти, къри или чътни.

Можете също по този начин да оставите да къкрят цели карамфилчета във вряща вода за 5-10 минути, с цел да извършите успокояваща чаша чай от карамфил.

Карамфилчетата са вкусни и могат да обезпечат доста значими изгоди за здравето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР