Капсулата от кораба „Союз-33”, с който първият български космонавт Георги

...
Капсулата от кораба „Союз-33”, с който първият български космонавт Георги
Коментари Харесай

Музеят на авиацията пази космическата капсула на Георги Иван...

Капсулата от кораба „ Союз-33”, с който първият български космонавт Георги Иванов се изстрелва в Космоса, се съхранява в Музея на авиацията в Крумово. Спалният чувал и костюмът, с които е летял също са част от експозицията. Именно поради тайните, които пази музеят, стотици пловдивчани и посетители на града се стекоха през уикенда и в понеделник в него, с цел да отбележат датата 12 април. Това е денят на авиацията и космонавтиката.



Най-малкият запалянко беше 2-годишният Дейвид, чийто татко е летец. „ Синът ни също е огромен почитател на самолетите и хеликоптерите. Най-много го влекат изтребителите “, сподели майката на Дейвид Антоанета Чолева. По всичко проличава, че няма да е изненада, в случай че хлапето тръгне по стъпките на татко си.

Не по-малко неспокойствие от малчугана изпитваха и някогашните военни, минавайки около историята на авиацията. „ Дай боже нещата в авиацията да вървят в по-добра посока и да имаме отново някои път космонавт “ си пожела Светлозар Райков, който има 20 години стаж като свързочен офицер във Военновъздушни сили. Разходката в музея Светлозар Райков и неговият сътрудник започнаха точно от галактическия ъгъл и капсулата, с която се е приземил Георги Иванов.



„ Това е единствената капсула отвън границите на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, която се намира в страната, взела участие в програмата Интер космос. Чрез нея посетителите могат да си показват най-малко една част от страстите, които са изпитали космонавтите по време на полета. Виждат местата, на които са стоели, както и цялата инсталация, която би трябвало да реализира приземяването “, изясни Рада Банялиева, шеф на Музея на авиацията – Крумово. Интересното е, че капсулата първо е била дадена в Ловеч, само че по време на измененията е била местена няколко пъти, до момента в който при започване на 90-те години не се озовава в Крумово.



За да придобият цялостна визия за живота на космонавтите в музея е изложена и храната, която те ядат по време на полетите. „ България е третата страна в света, която е почнала да създава лиофилизирана храна след Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Тя е била създавана и предоставяна съвсем за всички галактически кораби “, сподели Рада Банялиева. Лиофилизираната храна към момента се създава от учените в Българска академия на науките, тъй като тя се употребява при височинни изкачвания.



Тази година феновете на летателното изкуство имаха опцията да прегледат и 20 фотоси от персоналния списък на Георги Иванов, които са направени по време на 12 часовия полет. Освен това беше готова и презентация „ Юрий Гагарин в България “. „ Приятно сюрпризирана съм какъв брой доста българите обичат Юрий Гагарин. Виждам, че множеството самолети, които са изложени във външната експозиция са направени в Съюза “, сподели украинката Людмила, която за първи път посещава музея на авиацията.



Сред най-старите и впечатляващи експонати в него е самолетът на Георги Божинов. Патентован и конструиран е през 1912г., само че е издигнат години по-късно. Французинът Руже Сумер предлага на Божинов да стартира производството на самолета във Франция. Българинът обаче отхвърля. Мечтата му е той са се създава в родината му. Първата Световна и Балканската войни обаче отсрочват производството му до 1926г. „ Тогава към този момент като структурата е била позакъсняла. Въпреки това със самолета са били осъществени няколко полета “, сподели Рада Банялиева. България е имала 3 самолетостроителни заводи, които затварят порти през 1954г.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР