Капсаицинът представлява наименование на химическо съединение или още – 8-метил-N-ванилил-6-ноненамид.

...
Капсаицинът представлява наименование на химическо съединение или още – 8-метил-N-ванилил-6-ноненамид.
Коментари Харесай

Кои са богатите на капсаицин храни?

Капсаицинът съставлява название на химическо съединяване или още – 8-метил-N-ванилил-6-ноненамид. Той е още дейното вещество на лютите чушки, което предизвиква дразнещо деяние в организма на бозайниците, в това число хората, като основава парещо чувство в тъканите.

Това вещество се среща най-често в плацентната тъкан на лютите чушки, и в доста по-оскъдни количество може да бъде намерено в месестите елементи на чушките. Като приложение капсаицинът се употребява в кулинарията за придаване на изострен усет, поради парливото чувство, което придава на храните. При по-големи употребявани количества веществото може да аргументи парене и неспокойствие у сензитивните елементи на тялото.

Ето в кои храни можете да откриете капсаицинът:

Капсаицинът се съдържа във всяко едно пикантно ядене от международната кулинария. Най-известно е разпространяването му в лютите чушки, като вкусването му предизвиква остро парене или още – чувство за горене на лигавицата.

Освен в лютите чушки, капсаицинът може да бъде открит във всевъзможни люти подправки, хранителни добавки или различен тип пикантни храни.

Въпреки своя лютив и пикантен усет, капсаицинът е съставна част, която носи големи изгоди в разнообразни промишлености. Какви са изгодите на лютата съставна част?

 богати на капсаицин храни

1. Болкоуспокояващо деяние

Капсаицинът постоянно служи за средство, което облекчава болката, породена от мигрена, мускулни разтягания, навяхвания, диабетна невропатия, артрит и други Действието му изначало е да подтиква източниците на болежка, а по-късно да понижава тяхната активност.

2. Хранителна добавка

Освен в лютите чушки, капсаицинът може да бъде открит под формата на хранителни добавки. Ползата на тези добавки е, че усъвършенстват храносмилателните процеси и усилват наличието на стомашни сокове, което унищожава бактериите в организма.

3. Козметични изгоди

Капсаицинът е лютиво вещество, което има действието на мощен стимулант и по този метод работи превантивно против косопад. Съединението реализира този резултат, като засилва съответните рецептори под кожата, които създават пептиди. Ако капсаицинът се употребява дълготрайно време, то той ще подтиква инсулиноподобен растежен фактор и ще форсира растежа на косата.

Други козметични изгоди на лютивото вещество са:

- средство с антиоксидантно действие;

- средство срещу пърхот;

- средство срещу гъбички и микроби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР