Капитал Green Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив

...
Капитал Green Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив
Коментари Харесай

Емил Джахов, УниКредит Булбанк: Имаме 40% ръст в кредитирането на ВЕИ проекти

Капитал Green

„ Капитал Green “ е месечен видео подкаст за резистентен бизнес, чиста сила, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев беседва с специалисти, бизнесмени, цивилен деятели
Гост в новия епизод на видеокаста Капитал Green e Емил Джахов. Той има дълготраен опит в УниКредит Булбанк в региона на кредитиране, създаване на партньорски взаимоотношения с трети страни, а сега е старши управител " Финансови услуги " в УниКредит Булбанк и дава отговор за кредитни артикули на дребни компании и физически лица, създаване на новости и възстановяване на съществуващи процеси и характерности на продуктите. Участвал е в създаването и консолидираното на редица основни планове като внедряване на отдалечен модел на консултация в страни от групата на " УниКредит ", основаване на модерния образ на филиалите и на Международния център на УниКредит Булбанк, както и автоматизиране на процеси и системи за възстановяване на крайния артикул за клиента и чиновниците в банката.С него беседваме за това какви са опциите за финансиране на разнообразни ВЕИ планове, какво би трябвало да знае и следи бизнеса, по какъв начин се трансформира пазара и изискванията и какъв ще е резултатът на ESG върху бранша и фирмите. Ако желая да си направя личен слънчев парк за компанията, по какъв начин банката може да ми помогне?
На първо място, като финансираща институция би трябвало да оценим дали планът е жизнерадостен, дали има възвръщаемост в него. Тоест дали е добре структуриран и плануван. И респективно дали клиентът има опит в дадената сфера.

Ако някой си показва, че може да загради една равнища в полето и да изиска от банката да го финансира, като си прави сметката, че за няколко години ще си изплати заема и ще печели - действителността не е тъкмо такава. Всеки план има своите опасности и банката като виновна институция прави оценка на тези опасности. Все отново тук става дума за планове, които ще работят години наред и би трябвало да се вземат поради доста фактори.
Реклама
Хората би трябвало да са спокойни, че в която и банка да отидат, ще получат професионална консултация и оценка, защото секторът е добре контролиран и всички съблюдават стандарти.
Your browser does not support the audio element. Какъв е ползата към финансирането на такива планове?
При всички случаи би трябвало да разделим плановете на два съществени вида - такива за продажба на електрическа енергия и такива за лични потребности. Първоначалният интерес през предходната година беше главно към централи за продажба на електрическа енергия на пазара. И това беше обикновено поради високите борсови цени на тока.

Сега, изключително измежду дребния и междинния бизнес, е противоположното и ползата е повече към планове за лични потребности. Те идват от бизнесмени, които към този момент имат някакъв бизнес и са решили да вложат време, старания и запаси в подобряването му. Задават си въпроса какво мога да направя в този момент, което дълготрайно да ми понижи разноските, да ми обезпечи спомагателен доход и така нататък От гледната точка на банката това са по-интересните проблеми, защото може да им оказваме помощ в развиването на бизнеса им.
100% ли се финансират разноските по плана, или е нужно самоучастие?
Финансираме огромната част от цената на плана - до 90%. Но би трябвало да има и самоучастие, тъй като отношението е друго.
Реклама
Все отново зависи и от това за какъв план става дума. Ако се върна към двете съществени категории, когато става дума за лични потребности, имаме действителен бизнес, който към този момент генерира доходи. При чистата продажба на сила нормално имаме план, от който чакаме да изкарва всички доходи, и то в бъдещето. Това постанова и друга оценка на риска, надлежно на самоучастието.
Когато става дума за план за лични потребности, случвало ли се е банката да откаже финансиране? В тези случаи нормално бизнес проектът е пределно явен и значително сигурен.
Ако е имало отводи, то претекстът за тях не е бил самият фотосоларен план, а по-скоро в случай че предприятието е било губещо, с неприятни финансови потоци и така нататък
А по какъв начин се движи ползата към сходни планове? Вече има сигнали, че се забавя, най-много поради прелюдия от страната таван на разноските от 200 лева./мВтч, който действително изтрива всички тласъци за енергийна успеваемост.
Не сте надалеч от истината. През предходната година в действителност имаше огромен интерес за финансирането на сходни планове. В момента е по-малък.

Но би трябвало да сме наясно, че може да има разнообразни аргументи за това. Ние направихме изследване измежду клиентите ни за това къде са срещнали най-вече компликации при реализирането на плановете си. Всички споделят, че в банката им е било най-лесно. И това е обикновено. Административната тежест за слънчеви централи е много тежка и тромава макар подобренията в последните години. Докато на банката са й нужни единствено няколко дни, с цел да утвърди плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР