КапанОт Заповед, разписана от Гешев през април т. г., става

...
КапанОт Заповед, разписана от Гешев през април т. г., става
Коментари Харесай

Само във Фрог: Главният прокурор пробва невинно да ни преметне с ”тука има - тука няма” /документи/

Капан

От Заповед, написана от Гешев през април т. година, излиза наяве, че той е наредил в прокуратурите, в това число и профилираната, да се основат така наречен “групи, нужни за осъществяване на напътствията на основния прокурор” . Според магистрати, точно в ръцете на особено подбрани, най-много послушни прокурори от тези звена, се насочват така наречен “знакови” следствия. Юристи са безапелационни, че с въпросната Заповед, Иван Гешев отваря необятно вратата за опцията да се въздейства директно на работата на държавните обвинители. Така уверенията на основния прокурор, че не се меси в работата на подчинените му, се оказват пунта мара.

Остър завой

Нова заповед, издадена от Гешев през октомври, само че настояща със задна дата от 13 септември, навежда на мисълта, че управлението на прокуратурата е направило опит да скрие намесата на Гешев в делата и да замаже абсурда със основаването на така наречен групи за смирение . Разликата сред двете заповеди на Гешев е в частта, касаеща точно тези звена. Така текстът “ групи, нужни за осъществяване на инструкции на основния прокурор ” се трансформира в “ групи, нужни за изпалнение на методически и организационни инструкции на основния прокурор ”. Припомняме ви, че някогашният правосъден министър Иван Демерджиев изиска от Висш съдебен съвет да образува дисциплинарка против Гешев за това, че на два пъти държавното упрекнати отхвърля да даде данни на министерството по отношение на настоящите правила и процедура за инцидентното систематизиране на делата. Наскоро стана ясно, че те към този момент са предоставени. Не е ясно, обаче дали първата Заповед на Гешев от април, която допуска директна интервенция в делата страна на Гешев, е дадена или скрита. Заради това Фрог нюз ще сезира правосъдното министерство, с искане да бъде осъществена обстойна инспекция. Редно е да се разбере дали Гешев ни пробутва игра в жанр " тука има-тука няма ".

Спецпрокуратурата - равнис, спокойно

Като под команда в жанр “Равнис, спокойно!”, шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова основава със своя вътрешна заповед звена, в които влизат особено подбрани по неразбираем аршин прокурори, за да се занимават с “Преписки с фактическа и правна сложност” и “Досъдебни производства с фактическа и правна сложност”. Когато едно “интересно”, “специално” или както желаете го наречете дело отиде в спеца, то не се джурка в компютъра за инцидентно систематизиране, а отива непосредствено в екипа, зает с разплитане на случаите с “фактическа и правна сложност”. “Не е ясно кой и по какъв метод дефинира кое дело съставлява “правна сложност”. Не е ясно и за какво съответни прокурори попадат в тези екипи, откакто измежду тях виждаме хора с малко опит или със противоречиви професионални качества. Необходимо е да се направи цялостна проверка от самостоятелни специалисти на тези каузи. Защото единствено тогава ще се разбере дали се работи по поръчка от горната страна, като и дали се упражнява натиск”, обясниха пред екипа ни магистрати.

Отличници

От последната заповед на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, издадена в средата на предишния месец, излиза наяве, че от 13 прокурори в отдел “Антикорупция”, избраници да работят с “правна сложност” са единствено самата Маджарова, считана за изключително близка с Гешев, зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев, Георги Николов и Петър Велчев.

В отдел “Икономически” пък се трудят 18 държавни обвинители. От тях, съгласно Заповед от средата на ноември т. година единствено трима са “богопомазани” да се допират до делата с “правна сложност”. Това са Данаил Шостак, Мирослав Илиев и Николай Димитров.

Окопаване

Всеизвестно е, че един от методите да се “награди” даден прокурор, е той да се командирова на апетитно място, или пък да се издигне в кариерата. Ето по какъв начин се случват нещата в профилираната прокуратурата, за който ръководещите са безапелационни, че би трябвало да се закрие, поради обстоятелството, че се е изродила в бухалка за неуместните на предходната власт.

В правосъдната палата се разяснява по какъв начин обвинителката Антоанета Софрониева, ангажирана със сигнала на Бойко Рашков против Иван Гешев, към този момент е във Върховна касационна прокуратура /ВКП/. Прокурор Генка Брезашка, ангажирана по делото “Бобокови”, се командирава във ВКП, прокурорът, обвързван с следствието на АКФ “Осемте джуджета” Димитър Франтишек също е изпратен във ВКП. Идентична се оказва и ориста на обвинителя по делото “Иванчева” Илиян Рангелов. За него е открит празен стол във ВКП. Върховна касационна прокуратурата приютява и посочената за доста близка на Гешев -Силвия Соколова.

В Апелативна прокуратурата пък е командирован Росен Радев - наблюдаващ скандалното дело против мъжа на Ивайла Бакалова - Веселин Денков. Като премия се възприемат и кариерните израствани на още няколко магистрати. Наблюдаващите прокурори по делото “Баневи” Мария Дойчева и Калин Стоилов, към този момент са зам.-административни ръководители на апелативна профилирана прокуратура.

Данаил Шостак от “онези екипи”, упоменат нагоре, към този момент оглавява икономическия отдел. Да напомним, че той бе виновен за хода на делото с певицата “Лилана”, както и за следствието на хората от президентството. Прокурор Евгени Щъркова, е началник на отдел “Криминален”. Тя наблюдаваше следствието за теча на персонални данни от Национална агенция за приходите. Дамата взриви обществените мрежи, откакто разгласи екцентричния проекта на хакерите да дестабилизират страната като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг.

Любопитна детайлност е, че делото за противозаконното подслушване на хора по време на митингите се падна да се нищиот сина на правосъдната министърка от кабинета на “Борисов 1” Маргарита Попова - Николай Попов. и на сътрудника му Иван Първанов - наследник на някогашния зам.-главен прокурор Валери Първанов. Обществена загадка бяха топлите връзки сред Попова и някогашния министър председател Бойко Борисов. Синът й в този момент ще има тежката дума да каже кой и по какъв начин е провел противозаконното подслушване на протестиращи. Ще чакаме. Дано да не е от “умрял писмо”.

Екип на Фрог нюз

Разликите межди двете Заповеди на Иван Гешев са дребни, само че основни


.



.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР