Капан за сънища, сънохващач или ловец на сънища (dreamcatcher) е

...
Капан за сънища, сънохващач или ловец на сънища (dreamcatcher) е
Коментари Харесай

Легенда за капана за сънища

Капан за сънища, сънохващач или ловджия на сънища (dreamcatcher) е ръчно направен индиански талисман, построен от върбов обръч, в който е преплетена мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина. В центъра се поставя перо от нощна птица, нормално някакъв тип сова.

Талисманът може да се украси с разнообразни детайли като пера, мъниста и други. Този талисман може да бъде срещнат в съвсем всеки дом, защото се счита, че защищава жителите на жилището от зли духове. Как обаче се е зародила концепцията за ловеца на сънища?

Тръгвайки по следите на мистичния талисман, откриваме, че тези клопки са най-характерни за индианците от племето Оджибуе. Те изработвали за дребните си деца амулети във формата на паяжина, закачени на обръч, и ги слагали над мястото им за сън, с цел да хващат клопките всички кошмари.

Постепенно ловците за сънища станали част от живота и на възрастните хора, защото те се надявали, че ще бъдат защитени от зли духове. След като измежду локалните почнали да се подписват повече бракосъчетания, амулетите минали и измежду племето Лакота, което си съставило своя концепция за сънохващача.

 Индианци

Според легендата на племето Оджибуе обаче клопката за сънища се появил по следния метод: Една баба следила добродушно по какъв начин всеки ден паяк плете мрежа над мястото, където спяло внучето ѝ. Един ден внучето видяло паяка и решило да го убие.

Бабата обаче не му разрешила да наранява паяка и поради това то поискало да се отблагодари на положителната стара жена. Паякът оплел здрава мрежа над леглото на дамата и заречен, че тя ще хваща всички неприятни сънища и мисли, с цел да се усеща бабата постоянно спокойна.

Всяка част от клопката за сънища има свое лично значение. Кръглият обръч служи главно за захващане на мрежата, само че съгласно някои изказвания изобразява и кръговрата на живота. Мрежата пък е направена по този начин, че да прилича тази на паяк.

Перата на сънохващача също имат специфична роля. Те са като нежни стебла, по които хубавите сънища навлизат внимателно в съзнанието на човек, до момента в който той се е отдал на сладка сънливост.

Днес могат да се видят най-различни ловци на сънища. Понякога те са украсени с камъни, мъниста или други орнаменти, според от персоналните желания и суеверия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР