Канталупата e вид пъпеш. Произходът на този плод е Малайзия.

...
Канталупата e вид пъпеш. Произходът на този плод е Малайзия.
Коментари Харесай

Канталупа - какво е и за какво е полезен

Канталупата e тип пъпеш. Произходът на този плод е Малайзия. Днес този пъпеш се отглежда в съвсем всички страни. Въпреки че Канталупата е южен плод, съвършено се приспособява към влажния и студен климат на европейската част на Русия.

Отличава се със златната си и по-гладка кора за разлика от другите сортове пъпеши.

Това е един от най-често срещаните плодове, които би трябвало да бъдат включени във всеки дял със свежи блага на природата. И в случай че би трябвало да бъдем почтени, децата обожават усета му – основателна причина да станете почитател на Канталупата.

Най-добре е да се употребява свеж, само че има къс период на валидност и от него могат да се създадат и конфитюри, мед, десерти, консерви и сушени плодове. Сушените Канталупи са известни в Тайланд.

Консумацията на този плод в умерени количества оказва удобен резултат върху човешкия организъм и усъвършенства имунитета. В Съединените щати юни до август е пиковият сезон за този плод. Средното време за зреене на Канталупата зависи от местоположението. По-често пъпешът узрява през август, като през септември става по-сладък и апетитен.

Светлооранжевият плод, който е сладостен и апетитен, е изпълнен със семена в централната празнина. Те би трябвало да бъдат отстранени. Плодът е всичко, от което има потребност, когато става въпрос за потреблението Канталупа.

Състав на Канталупа

 Сорт Канталупа

Плодът е по-светъл и по-хрупкав, с висока степен на наличие на захар и богат на водно наличие. Съдържа витамини А, В6 и С, също калий, ниацин, желязо и фолат. Формата на Канталупата е малко елипсовидна. Теглото на всеки плод може да варира от 500 g до 4.5 кг.

Може би най-важното за отбелязване е наличието на бета-каротин в Канталупата. Открито и маркирано е от Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), че Канталупата има повече бета-каротин от кайсиите, грейпфрута, портокалите, прасковите, мандарините, нектарините и мангото.

Известно е, че каротеноидните пигменти се трансформират във витамин А или се употребяват като антиоксиданти, които гравитират към битката със свободните радикали в телата ни, което е извънредно належащо. Следвайки стъпките на бета-каротина, витамин С, фолат, фибри, калий, и доста витамини и минерали стоят на челно място в хранителната стойност на Канталупата.

Канталупата съдържа съвсем 90 % вода.

Ползи от Канталупа

 Канталупа пъпеш

Точно като при динята и краставиците консумирането на Канталупа ви оказва помощ да останете хидратирани, без да е належащо да пиете елементарна вода. Това постоянно е в помощ за родители, които не могат да накарат децата си да одобряват дневния си банкет вода. Сладките части плодове като Канталупа или любеница ще примамят децата с екзотичния си усет и текстура, като по този начин децата ще употребяват по едно и също време вода и потребни хранителни субстанции.

Пъпешът има позитивен резултат върху човешкото тяло заради огромния брой микроелементи, които съдържа. Полезните свойства на Канталупите са:

- Нормализират производството на мазнини;

- Поддържат производството на колаген;

- Подобряват положението на кожата и косата;

- Поддържат салдото на водата и електролитите в тялото;

- Забавят процесите, свързани с възрастовите промени;

- Благодарение на наличието на витамин А качеството на зрението се подобрява;

- Защита от резултатите на ултравиолетовите лъчи;

- Намаляват риска от недъгавост на ретината;

- Нормализират равнищата на кръвното налягане заради резултата на микроелементите, върху стените на кръвоносните съдове;

- Предотвратяват загубата на мускулна маса по време на диетата за отслабване;

- Намаляват вероятността от поява на бронхиална астма;

- Предотвратяват инсулт и инфаркт, защото пъпешите съдържат задоволително магнезий;

- Профилактика на развиването на рака. Това се дължи на способността на плода да отстранява свободните радикали;

- Предотвратяване на дехидратация, което е значимо за хората, живеещи в горещи региони;

- Ускоряване на перисталтиката;

- Контролира холестерола.

Вреди от консумация на Канталупа

 Канталупа

Въпреки това Канталупите би трябвало да се употребяват в лимитирани количества, защото злоупотребата може да докара до избрани нежелани последствия като поява на диария.

Също по този начин е невероятно да се комбинира плодът с алкохол. Това е по този начин, тъй като тяхното взаимоотношение води до чернодробни конвулсии, чиито последствия са непредсказуеми. Често има признаци на отравяне. Те включват гадене, повръщане, уязвимост и замаяност.

Канталупите не би трябвало да се употребяват, в случай че страдате от следните болести:

- Диабет. Плодът съдържа доста захар;

- Камъни в бъбреците. Пъпешът Канталупа задейства придвижването им, което е съпроводено от мощна болка;

Хроничен или изострен панкреатит. Ензимите в състава на продукта усилват натоварването върху разваления орган.

Няма негативен резултат, в случай че Канталупите се ядат на дребни порции.

Канталупа е подобаващ за приготвянето на:

- плодови салати;

- сладкиши с пъпеш;

- плодови торти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР