Кандидатурата на сегашния шеф на ЦРУ Майк Помпейо за държавен

...
Кандидатурата на сегашния шеф на ЦРУ Майк Помпейо за държавен
Коментари Харесай

Сенатската комисия може да не одобри кандидатурата на Помпейо за държавен секретар


Кандидатурата на настоящия началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо за държавен секретар на Съединени американски щати среща растяща съпротива в сенатската комисия по външните работи и е изцяло евентуално той да не получи утвърждението й, написа вестник " Вашингтон пост ".

Двама сенатори демократи от комисията обществено са отказали да поддържат номинацията му.

Джийн Шахийн, която предходната година е подкрепила кандидатурата му за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ, сподели във вторник, че не може да постъпи по същия метод, в случай че той желае да застане отпред на американската дипломация, поради неговата позиция по отношение на правата на гейовете, на американските мюсюлмани и на женските права по въпроса за абортите.

Според нея новата роля, за която Помпейо кандидатства, е напълно друга от предходната, тъй като един държавен секретар би трябвало да съставлява американските полезности пред света.

" Това е пост, на който се прави политика, и аз имам дълбоки подозрения по отношение на предишните изявления и политическите възгледи на Помпейо ", уточни тя.

Против кандидатурата на Помпейо се изрече и сенаторът демократ Тим Кейн, който също го бе подкрепил за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Според него Помпейо единствено " ще задълбочи слабостите на президента Тръмп, вместо да утвърди нашите дипломатически достижения ", изключително в случай че стане въпрос за потребление на мощ по отношение на Иран.

" Вашингтон пост " напомня, че и сенаторът републиканец Ранд Пол, също член на комисията, се е оповестил против кандидатурата на Помпейо. При състояние, че в 21-членния състав на комисията има 11 републиканци и 10 демократи, доста евентуално е Помпейо да не получи утвърждението й за своята кандидатура.

Макар и с отрицателен резултат от комисията, кандидатурата на Помпейо въпреки всичко може да влезе в пленарна зала и да бъде одобрена от цялостния състав на Сената, показва вестникът. При подобен излаз обаче той би бил първият държавен секретар на Съединени американски щати от близо 100 години, определен без утвърждението на авторитетната сенатска комисия по външните работи, показва вестникът.

Този евентуален сюжет е призрачен сън за Помпейо от деня, в който кандидатурата му бе оповестена от президента Тръмп, написа " Вашингтон пост ". В слушанията по неговото назначение доста сенатори показаха очевидни опасения дали той ще може да се опълчи на президента по такива основни въпроси, като анулирането на нуклеарното съглашение с Иран и започването на диалози със Северна Корея, или той просто ще се съгласява с президента, единствено и единствено с цел да остане в положителни връзки с него.

" От неговите отговори оставам с чувството, че той няма да има хъса да опонира на президента, а просто ще извършва неговите стремежи, даже и да не е склонен с него ", уточни сенаторът демократ Робърт Менендес - най-високопоставеният демократ в комисията.

Менендес към момента не е разкрил по какъв начин ще гласоподава, въпреки че той не поддържа Помпейо и за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Вотът в комисията се чака идната седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР