Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за

...
Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за
Коментари Харесай

Министър Денков: Кандидатурата на ректора ще доведе до разлом в обществото

Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и дори ме тормози. Не чаках, че човек от нашите среди ще бъде претендент на ГЕРБ. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия просветителният министър проф. Николай Денков. Той изясни, че има две съществени неща, които го тормозят в тази кандидатура:

Едното е, че се вижда, че системата на висшето обучение е ангажирана с тази кандидатура, която явно ще е на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Второто е, че това ще докара до разломни линии в системата на висшето обучение.

С този акт ще имаме проблеми, счита просветителният министър.

Относно картината на публикуваните на коронавирус в учебните заведения, той изясни, че областите, където обстановката със инфектирани и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се нараснали карантинираните учители и към 4 пъти карантинираните възпитаници.

Най-притеснителна е обстановката в Габрово, който към този момент се намира в тъмночервената зона.

В Габрово учебните заведения излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на отдалечено образование, като идната седмица ще бъдат върнати назад в учебно заведение. Тези ограничения са планувани за идващите две седмици, изясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, добави той.

Добър образец за ниска заболеваемост е Враца, където има относително невисок дял на карантинираните възпитаници.

Какво ще се случи в учебните заведения, зависи от 3 неща, акцентира министърът. Това са:

по какъв начин се съблюдават ограниченията в учебно заведение
по какъв начин се съблюдават на открито
какъв брой хора са имунизирани
Моят апел е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, би трябвало да се съблюдават ограниченията, тъй като ние към момента продължаваме да растем като случаи, безапелационен е проф. Денков.

Не приказваме за цялостно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в учебно заведение, акцентира той.

Затварянето към този миг има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към алената област и към естествен режим, добави министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има разновидности за щадящи проби, само че предпочитание от родителите все още няма, изясни проф. Денков.

Хората не желаят да съблюдават тежки условия. Към момента аз съм надълбоко уверен и това, което виждаме е, че обитаемоте места, в които се съблюдават ограниченията, ще учат на място, там където не се съблюдават, ще учат отдалечено, счита министърът.

Той изясни, че след началото на образователната година се следи задържане в броя на имунизираните учители.

Законът дава огромна независимост на университетите, нямам терзания за тях, сподели още министърът.

Ректорите и деканите имат доста огромна независимост по какъв начин да работят, добави проф. Денков.

В момента, в който има подозрение за инфектирано дете, то би трябвало да бъде изтеглено от другите деца. От там към този момент се поема от РЗИ и се открива положението му, изясни министърът.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР