Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?

Кандидатът за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи многочислени обществени, екологични и стопански промени, пробвайки се да си обезпечи поддръжка от евродепутатите, които би трябвало да гласоподават номинацията ѝ в Европарламента, предава Reuters.
За да завоюва поддръжката на социалистите, фон дер Лайен даде обещание да поддържа обезпечена минимална заплата за всички служащи от Европейски Съюз и скица за компенсации за безработица.
Тя даде обещание на водачите на социалистите и либералите фискалните правила на Европейски Съюз да се поясняват по-гъвкаво и задачата им да бъде по-благоприятна позиция за напредък в еврозоната. Тази позиция е в цялостно несъгласие с обичайна немска политика за фискални ограничавания.
Германският претендент настоя, че настоящето съглашение за Брекзит е " най-хубавата и единствената допустима договорка за подредено отдръпване ". Ако ѝ предложат основателни аргументи обаче, е склонна участието на Англия да бъде удължено след 31 октомври.
Утре следобяд Фон дер Лайен ще бъде изслушана пред Европейския парламент в Страсбург, след което евродепутатите ще проведат диспути и ще гласоподават скрито кандидатурата ѝ в 18 часа.
За да бъде определена, тя се нуждае от поддръжката на безусловно болшинство от 376 депутати, само че и 2 гласа по-малко също ще ѝ бъдат задоволителни. Според дипломатически източници надалеч не е несъмнено, че нейната кандидатура ще ги събере.
Въпреки че друга огромна група в Екологичен потенциал – тази на Зелените – сподели, че няма да я поддържа, Фон дер Лайен даде обещание да се стреми към понижаване на въглеродните излъчвания на Европейски Съюз с до 55% до 2030 година, което е с 15% повече от предходното ѝ предложение. Тя даде обещание и да разшири схемата за търговия с излъчвания на блока, което евентуално ще се хареса на либералите.
Фон дер Лайен дава обещание да вкара " квоти за баланс на пола в бордовете на фирмите " - политика, препоръчана от Европейска комисия през 2012 година, и да вкара " юридически инструмент, който подсигурява, че всеки служащ в съюза има обективна минимална заплата, която му разрешава заслужен живот в страната, в която живее ".
Германският претендент счита да одобри концепцията на испанските социалисти за " налог върху въглеродните граници ", с цел да поддържа европейската промишленост.
Фон дер Лайен даде обещание и промени в метода, по който Европейски Съюз следи за спазването на върховенството на закона в държавите-членки, което надали ще се одобри добре в Унгария и Полша, които от години са упреквани от Брюксел в нарушение на гражданските права.
Те обаче ще бъдат приветствани от проевропейски настроените социалисти и либерали, които показаха подозрения за кандидатурата ѝ, призната като компромисна от европейските водачи, които саботираха номинацията на Франс Тимерманс поради конфликтите му с управляващите във Варшава и Будапеща.
За да отвърна обвиняванията, че употребяваният от водачите на Европейски Съюз способ за назначението ѝ подкопава европейската народна власт, фон дер Лайен предложи да усъвършенства процеса на избор на водещите претенденти.
Тя даде обещание да поддържа правото на законодателна самодейност за Европейския парламент, което би понижило изключителната власт на Комисията да предлага закони на Европейски Съюз. Германският претендент даде обещание и преразглеждането на миграцията и външната политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР