Кандидатът с най-голям шанс според анкетите да стане първи президент

...
Кандидатът с най-голям шанс според анкетите да стане първи президент
Коментари Харесай

Стево Пендаровски – евроатлантическият кандидат за президент

Кандидатът с максимален късмет съгласно анкетите да стане първи президент на Република Северна Македония е Стево Пендаровски. Неговата кандидатура беше издигната от ръководещия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и съдружния му сътрудник Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

През 2014 година университетският учител Стево Пендаровски, с опит като консултант и ръководител на изборната комисия, се изправи против Георге Иванов в президентската конкуренция в Северна Македония и загуби.

Името му обаче изплува като индивида, на който ръководещият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) гласоподава доверие да опита още веднъж.

Пендаровски не е „ първолак “ в политиката. Той е бил основен консултант за националната сигурност на починалия президент Борис Трайковски, а по-късно заема същата служба за наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски сред 2005 и 2009 година по този метод Пендаровски се свързва и с двете водещи партии – ВМРО-ДПМНЕ (с работата за Трайковски) и СДСМ (чрез работата за Цървенковски).

От 2008 до 2014 година работи в Университета „ Американ колидж “ в Скопие, където преподава интернационална сигурност, глобализация, международна политика и Съединени американски щати

На президентските избори през 2014 година СДСМ издигна кандидатурата му за конкурент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати от 2014 година

Според разнообразни мнения издигането на кандидатурата на Пендаровски в конкуренцията за президентския пост е обвързвано с шанса му да притегли гласовете и на доста македонци, и на задоволително албанци по едно и също време. Въпросът обаче не опира единствено до етническа принадлежност – македонските албанци са измежду най-големите последователи на НАТО на Балканите, а Пендаровски е националният координатор за присъединението на Северна Македония към Алианса. Сега и той, и обединението в Скопие повтарят думите си отпреди пет години – те считат изборите за президент, извоювани от Иванов (кандидат на ВМРО-ДПМНЕ), за лъжливи.

Преди това е основен консултант за националната сигурност на починалия президент Борис Трайковски, а след комисията заема същата служба за наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски, и заема поста сред 2005 и 2009 година Така той се свързва с двете водещи партии – ВМРО-ДПМНЕ (с работата за Трайковски) и СДСМ (чрез работата за Црвенковски).

Стево Пендаровски показа при започване на април осем плана, които ще стартират да се осъществят през първите осем месеца на мандата му, в случай че завоюва изборите в неделя. По личните му думи тези планове отразяват неговите основни задължения и стълбове на програмата.

Като първи план той планува организирането на конгрес за безпартиен политически разговор.

„ След години на спорове и разделяне на Македония е нужен междупартиен разговор по най-важните въпроси за жителите. Президентът би трябвало да бъде глас на разсъдъка, баланс сред политическите партии “, сподели Пендаровски, добавяйки, че точно това е задачата на този конгрес, който ще включва академичната и професионална общност, бизнес общността, синдикатите и организациите на гражданското общество.

Директни срещи с жителите, с авансово избран годишен календар на срещите, президентски център за непрестанно политическо обучение, който ще бъде друг от настоящето учебно заведение за млади водачи на Георги Иванов, стипендиантска стратегия, годишна конференция за научно-техническия напредък, дамите в политиката и президент на всички жители са плановете, върху които ще се концентрира Пендаровски.

Кандитатът на СДСМ/ДСИ приготвя назначението на специфичен консултант по въпросите на равенството сред половете и ще насърчи присъединяване на дамите в политиката. Той акцентира ще поддържа уговорката за наложително присъединяване на минимум 50% дами в изборните листи на парламентарни и локални избори.

Кабинетът на президента, отбелязва Пендаровски, ще отразява мултикултурния темперамент на обществото.

„ Аз ще бъда президент, ще бъда на всички жители и първо ще го потвърдя в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани съгласно тяхната подготвеност и професионализъм “, сподели Пендаровски.

След като много време беше народен координатор за присъединението на Македония към НАТО, неотдавна Пендаровски съобщи, че през 2020 година Скопие към този момент ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР