Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за премиер ще върне днес

...
Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за премиер ще върне днес
Коментари Харесай

Голяма изненада! Ето какво ще върне Мария Габриел на Радев

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за министър председател ще върне през днешния ден на президента Радев празна директория с първия изследователски мандат, твърди Епицентър.бг.

Така ГЕРБ ще се откаже от опцията, която му дава Конституцията по силата на изборния резултат, да сформира държавно управление и ще даде тази опция на втората политическа мощ - " Продължаваме промяната-Демократична България ".
-->
Късно нощес водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов отдръпна поръчката си за поддръжка на кабинет с първия мандат. Той написа в обществените мрежи, че никой не е провел диалог всъщност с Има Такъв Народ откак те обявиха, че ще поддържат " държавно управление от специалисти ". Според Трифонов това значи, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложат с първия мандат няма да е експертен и по тази причина от Има Такъв Народ няма да го поддържат.

Така все още държавното управление отпред с Габриел има поддръжка единствено от Движение за права и свободи, което не е задоволително, с цел да бъде определено в пленарната зала.

Междувременно след трескави съвещания в последните два дни е реализирано съглашение сред двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с втория мандат да бъде препоръчано ротационно председателство на изпълнителната власт в лицето на акад. Денков и на Мария Габриел, които през шест месеца ще се редуват в премиерския кабинет на “Дондуков ”1. Двамата към този момент пишат план за взаимно ръководство и осъществяване на стратегия в съответни точки.

Идеята копира “джентълменската ” скица за ротация при избора на ръководител на Народното събрание. Този пост първо го зае Росен Желязков от ГЕРБ, който в средата на юли ще отстъпи  първото кресло в страната на Никола Минчев от Политическа партия.

В края на всеки един от тези шест-месечни интервали, министър-председателят ще подава оставката на кабинета, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател.

Епицентър.бг към този момент писа, че вицепремиерското място ще е съчетано с поста външен министър. Асен Василев пък ще е финансов министър като за него няма да важи ротацията. Това е съществено оттегляне на ГЕРБ, чиито водачи отпред с Борисов гневно подлагаха на критика Василев за положението на страната.

В знак на " джентълменство " е разисквано през днешния ден при президента дружно с Мария Габриел да отиде и акад. Николай Денков, с което ще се заявява постигнатата сделка.

След напрегнати среднощни съвещания партиите, съставляващи " Демократична България ", са дали мандат на своите управления да поддържат ротационното държавно управление и при по този начин променилите се условия. Те обаче няма да излъчат свои представители в държавното управление, тъй като групировката от дълго време е на позиция, че при сделка с ГЕРБ кабинетът би трябвало да е от политически неутрални фигури, което в тази ситуация не е реалност.

Според конституционалиста проф. Пламен Киров,  когато министър председателят подаде оставка, оставка подават всички министри. Тогава се задвижва още веднъж цялата процедура по връчването на мандатите. Ако в този момент бъде определен учен Николай Денков с втория мандат, то след подаване на оставката му мандатът ще бъде връчен на първата политическа мощ. Въпросът е каква стратегия ще реализира този министър председател - Денков или Габриел, когато застане на парламентарната естрада и я прочете, добави той през " 24 часа ".

Друг значим въпрос бил, че не е ясно кой ще е политическата съпротива. Дали ще е “Възраждане ” с Българска социалистическа партия, или и Има Такъв Народ и Движение за права и свободи ще се включат към опозицията.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство. Освен това по този начин се заобикалят следващите предварителни избори, нежелани както от партийните централи, по този начин и от гласоподавателите.

" Ротационният сюжет " е излаз за пред членовете и последователите на ПП-ДБ, които да обяснят за какво групировката влиза в коалиция с ГЕРБ (въпреки че ѝ дава премиерско място), и в това време да излезе от обстановката за другояче невероятно постоянно ръководство.

Подобен модел на ротационни министър председатели работи от известно време в прилежаща Румъния. Различното там е, че местата си разменят представители от ръководещата коалиция. Как ще работи той у нас, занапред ще се види.

Договорката за ротационен министър-председател е била реализирана на онази близо двучасова лидерска среща в кабинета на ръководителя на Народно събрание в петък сред Мария Габриел, Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Николай Денков, от която не излезе обществена информация.

“Темата за ротация е една от ексцентричните, от които като че ли имаме потребност, с цел да излезем от омагьосания кръг. Дали това е вероятен вид, ще се разбере ”, разяснява през вчерашния ден шефът на Народно събрание Росен Желязков.

Явно, че в тази " джентълменска завера " не са били отдадени всички депутати от ГЕРБ, защото единствено няколко часа по-рано пред БТВ Делян Добрев въобще не даваше и знак за такова развиване, и разгласи, че държавното управление на Габриел е готово. Той дори разкри, че в проектокабинета на Мария Габриел няма да има нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ до момента, няма да има и ярки политически фигури. Според него, разделянето в плана за кабинет с първия мандат на ГЕРБ по всяка възможност ще даде към 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на Движение за права и свободи и 2 на “Има подобен народ ”.

Докато текат първите шест месеца на кабинета (с министър председател Николай Денков), Народното събрание би трябвало да се заема с желаните от " Демократична България " промени в конституцията за промяна на прокуратурата и Висшия правосъден съвет (ВСС). Желание за това са заявили и останалите обединения в Народното събрание: " Възраждане ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР