Канадски учени проведоха експеримент с риби, за да могат те

...
Канадски учени проведоха експеримент с риби, за да могат те
Коментари Харесай

Експеримент накара риби да проходят по сушата

Канадски учени организираха опит с риби, с цел да могат те да „ проходят “ по суша, както се е случвало в зората на еволюцията.

Специалистите от McGill University от известно време работят над концепцията, която на пръв взор звучи шантаво. Според тях посредством опита си те най-добре ще схванат по какъв начин тъкмо е протекла еволюцията, написа списание Nature.

Те се надяват най-сетне да узнаят какви промени са сполетели първите живи същества, излезли в миналото на сушата преди повече от четиристотин милиона години.

За своя опит учените употребявали 111 риби от типа полиптерус сенегалус, именуван още Динозавърска змиорка. Те ги отглеждали към осем месеца в особено подбрани условия с вода и твърда повърхнина.

Водата, в която рибите живели, била единствено 3 милиметра. Заедно с нея учените употребявали и пулверизатори, с цел да имат рибите нужната влага. Учените основали и естествени условия с вода, където пуснали 38 риби.

Този тип риби имат функциониращи бели дробове, с помощта на които могат да дишат във въздуха. Учените са забелязали, че през повече време представителите на полиптерус сенегалус пълзят, само че от време на време употребяват перките си, с цел да „ вървят “.

 Риби

Според някои източници този тип даже минава от един воден басейн в различен с помощта на перките си, само че тези сведения са прекомерно нищожни.

След като изтекли осемте месеца, откривателите анализирали измененията, настъпили с устройството на скелетите на рибите. Те разкрили, че „ участниците “ в опита, живели в напълно малко вода, развили по-уверена „ походка “ и подвигат главата си по-високо. Станало ясно още, че същите екземпляри имат променена форма на костите си и по-издължени ключици.

Учените въпреки всичко напомнят, че извършеният опит дава само тенденция по отношение на какво тъкмо се е случило преди толкоз доста години, само че не и цялостна визия.

Сега експертите ще повторят проучването, с цел да видят и измененията в мускулите на рибите. Трети опит пък ще покаже какво ще се случи, в случай че те останат по-дълго в суха среда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР