Канадски мюсюлмани изразяват гняв, загриженост след убийството на сикхския лидер

...
Мюсюлмански защитници в Канада изразиха гняв и загриженост относно твърденията,
Коментари Харесай

Мюсюлмански защитници в Канада изразиха гняв и загриженост относно твърденията, че Индия може да е замесена в убийството на канадски сикхски лидер, подчертавайки, че мюсюлманските и сикхските канадци са дълго се подкрепяха взаимно.

Миналата седмица дипломатически спор ескалира между Отава и Ню Делхи, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че правителството му разследва „достоверни твърдения за потенциална връзка“ между агенти на индийското правителство и убийството на Хардип Сингх Ниджар.

Продължете да четете

списък от 3 елемента Защо Канада получава мълчалива подкрепа от съюзниците по обвинения срещу ИндияРазопаковане на напрежението между Индия и Канада на фона на бомбените обвинения на ТрюдоКанадски сикхи убийство: „Стигнете до дъното на този много сериозен въпрос“край на списъка

Спорът накара много мюсюлмански активисти в Канада да призоват за повече защита на малцинствата, като някои настояха за по-твърда позиция срещу Индия, която беше обвинена в дискриминация срещу мюсюлманите под ръководството на десния премиер Нарендра Моди.< /p>

Ниджар, виден сикхски лидер, който призова за независима сикхска държава в Индия, беше смъртоносно прострелян пред сикхски храм в провинция Британска Колумбия през юни.

„Беше широко известно, че има агенти на индийското правителство, които действат в Канада и се насочват към членове на общността на диаспората“, каза Стивън Браун, ръководител на групата за застъпничество на Националния съвет на канадските мюсюлмани (NCCM), пред Al Jazeera .

„Но ако стигнем до точката, в която някой ще бъде убит точно пред място за поклонение посред бял ден, целта на това е да изпратим съобщение.“

Браун добави, че канадските мюсюлмани искат правителството на Трюдо „да предприеме действия“, за да гарантира тяхната безопасност. „Бих казал, че има възмущение, но има и реална загриженост, че в момента те не са в безопасност“, каза той.

Индия отрича обвиненията

Индийското правителство отхвърли обвиненията на Трюдо като „абсурдни“ и призова Канада да ограничи дейността на лица, които описва като „терористи“, имайки предвид сикхските сепаратисти, които смята за заплаха за сигурността.

Канада и Индия изгониха взаимно дипломати от съответните страни на фона на спора, а Ню Делхи спря визовите услуги в Канада поради предполагаеми заплахи срещу консулския персонал.

Индия обвини Ниджар, че е „замесен в тероризъм“ – обвинение, отхвърлено от неговите сътрудници, които казват, че подобни твърдения са част от кампания, насочена към очерняне на сикхите, които се застъпват за независима държава, наречена Халистан, в северен регион Пенджаб в Индия.

Сепаратистката борба стана особено жестока през 80-те години на миналия век, след като тогавашният индийски премиер Индира Ганди нареди нападение в сикхски храм, за да изкорени водачите на движението Халистан. Ганди беше убит през 1984 г. от двама сикхски бодигардове, което предизвика антисикхски бунтове и смъртоносни атаки.

В изявление от миналата седмица индийското външно министерство заяви, че „необоснованите обвинения на Канада се стремят да изместят фокуса от халистанските терористи и екстремисти, на които е предоставен подслон в Канада и продължават да заплашват суверенитета и териториалната цялост на Индия“.

Индия отдавна изразява загриженост относно политическите дейности в канадските сикхски общности.

Но Браун каза, че независимо от това как индийското правителство гледа на Ниджар или сикхския активизъм в Канада по-общо, важното е, че убитият лидер никога не е бил изправен пред обвинения като канадски гражданин.

„Нашето правителство, нашите членове на правоприлагащите органи не смятаха, че г-н Ниджар е терорист, не смятаха, че той е заплаха за тази страна. И това е единственото нещо, което има значение“, каза той пред Ал Джазира.

Браун добави, че свободата на изразяване – независимо дали е насочена срещу чужди държави или собственото правителство на Канада – е в основата на канадската идентичност.

„Ако не сте в състояние открито да изразите мнението си за света, защото се страхувате, че агент на чуждо правителство ще ви убие или ще се насочи към вас, тогава вече нямате отворено общество,“ каза той.

„Натиск да не говориш“

Други защитници на мюсюлманската общност повториха тази гледна точка, като призоваха Отава да преоцени връзките си с Ню Делхи и да даде приоритет на правата на човека във външната си политика.

От години мюсюлмански активисти осъждат възхода на хиндуисткия национализъм в Индия при управлението на Моди и неговото правителство на партията Бхаратия Джаната (BJP), което според тях е довело до дискриминационни закони и увеличаване на насилието на тълпата срещу религиозните малцинства. Ню Делхи отхвърли твърденията за нарушения на правата като политически мотивирани.

Таха Гаюр, изпълнителен директор на Justice for All Canada, правозащитна група, която се бори с ислямофобията, каза, че случаят Nijjar – и неотдавнашните твърдения, че Индия може да е замесена – предизвика страх в мюсюлманските общности.

„Индийските мюсюлмани тук в Канада, например, са много загрижени да говорят или да кажат дори една дума за това, което се случва в Индия, защото знаят, че има много сериозен потенциал за репресии срещу тях или членовете на техните семейства у дома в Индия, ”, каза той пред Al Jazeera.

„Много индийски мюсюлмани са под силен натиск да не говорят. Така че има този страх.“

Ghayyur каза, че сикхите и мюсюлманите в Канада са обединени от факта, че и двамата са видими религиозни малцинства.

Той добави, че мюсюлманските и сикхските лидери в Канада сега „говорят както за местна, така и за транснационална омраза“, засягаща техните общности.


Чувство на несигурност

Канадското правителство не публикува доказателства в подкрепа на твърденията си срещу Индия, заявявайки, че разследването продължава.

Миналата седмица Трюдо призова Ню Делхи да сътрудничи на разследването. „Призоваваме правителството на Индия да работи с нас, да приеме сериозно тези обвинения и да позволи на правосъдието да следва своя курс“, каза той.

Шахин Ашраф, защитник на мюсюлманската общност със седалище в Монреал, изрази увереност, че министър-председателят не би направил публични обвиненията срещу Индия без достоверни доказателства.

„Има определени държави-измамници, които правят подобни неща, но не очаквах Индия да го направи“, каза тя пред Al Jazeera.

Ашраф каза, че е била „шокирана“ и „разочарована“, след като е научила за възможната роля на индийското правителство в убийството на Ниджар, добавяйки, че насилието никога не е отговорът на всеки проблем.

Тя също така подчерта, че като цяло канадците от всички религии и произход се разбират добре.


Все пак мюсюлманските канадци са изправени пред смъртоносно насилие през последните години.

Въоръжен крайнодесен мъж застреля смъртоносно шестима души в джамия в град Квебек през 2017 г., а през 2021 г. мъж умишлено прегази мюсюлманско семейство в Лондон, Онтарио, убивайки четирима души в това, което официалните лица описаха като акт на „ тероризъм”.

Абд Алфата Твакал, председател на Лондонския съвет на имамите, отбеляза, че местните мюсюлмани са получили изблик на подкрепа от сикхите след това нападение преди две години, като членове на общността на сикхите са били доброволци и са раздавали вода на събития на мюсюлманската общност .

„Това е красив жест, но показва много ясно нивото на солидарност и наистина фокуса върху чувството за признание на нашата обща човечност.“

Twakkal каза, че Канада е огромна страна, която е дом на различни мюсюлмански общности, но той каза, че в Лондон мюсюлманите все още изпитват тревога от нападението от 2021 г. и процеса на заподозрения, който започна по-рано този месец.

„Има чувство на страх. Има чувство на загриженост за това, че хората нямат сигурност или чувство за безопасност“, каза той пред Al Jazeera.

„Ако имате чужди правителства, които се намесват и могат да правят подобни неща... това може да доведе до усещане за повишена несигурност.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР