Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната

...
Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната
Коментари Харесай

Камут - древноегипетското жито

Камутът е античен тип египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, защото нейни остатъци се откриват точно там.

Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското название на пшеницата. Оттам идва и наименованието на тази зърнено-житна просвета.

Теорията за житото на фараона обаче за мнозина е мит. Известността и се базира по-скоро на маркетинг тактика. В нея е включено представянето ѝ като антична храна с безчет потребни качества, едно от които е нетърпимост към глутен. Никое от тези изказвания обаче не е несъмнено потвърдено.

 Камут и Кюфтета

За разлика от елементарната пшеница, камутът има огромни зърна. Интересното е, че те не са изгубили питателните си качества през вековете.

В тях се съдържат фибри, протеини, липиди, витамини, както и минералите селен, мед, цинк, магнезий, фосфор. Те са в доста по-големи равнища, спрямо останалите разновидности на зърнено-житните култури.

Друга отличителна линия на камута е фактът, че не съдържа глутен. Това го прави различен вид за всички, с нетърпимост към глутена.

Камутът е хранителен – в 100 г от него се съдържат 360 ккал, 51 г въглехидрати, 17 г протеини, 3 г мазнини и 2 г фибри. Консумира се варен. За задачата, 12 часа преди подготвяне, се накисва във вода.

 Камут и Спелта

Има богато кулинарно приложение. С него се подготвя брашно, което сполучливо се комбинира с пшеничено и овесено брашно, както и с такова от ечемик и спелта. С него се подготвят и всевъзможни бисквити, курабийки и така нататък

Сварен камут се употребява с масло, сирене, със сушени плодове, ядки и мед за десерт. Охладен се влага в салати. С културата се подготвя и домашна паста. С него може да се размени пшеницата във всяка една рецепта.

Камутът е подобаващ за поникване и за обработване на био-кълнове. Най-изразеното му свойство е антиоксидантното. То се дължи на високото наличие на селен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР