Кампанията Сърцето говори“ ще предоставя данни, изготвени с помощта на

...
Кампанията Сърцето говори“ ще предоставя данни, изготвени с помощта на
Коментари Харесай

Информационна кампания ще бори липсата на знания за сърдечната недостатъчност

Кампанията „ Сърцето приказва “ ще дава данни, направени благодарение на лекари и на пациенти със сърдечна непълнота
Стартира осведомителната акция „ Сърцето приказва “, която цели да запознае обществото със признаците и предварителната защита на сърдечната непълнота, както и да помогне на пациенти с тази диагноза да водят пълностоен живот. Кампанията се провежда от Дружеството на кардиолозите в България и фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

Сърдечната непълнота е прогресивно, инвалидизиращо и евентуално животозастрашаващо положение, което визира, над 60 милиона души по света, като повече от 15 милиона от тях живеят в Европа. Хроничното заболяване е и причина за близо 2 милиона хоспитализации годишно.
-->
„ Диагнозата сърдечна непълнота звучи ужасно и объркващо, изключително когато сърцето не е спряло да работи или функционалността му не наподобява нарушена. Но пациентите със сърдечна непълнота могат да водят пълностоен метод на живот макар сериозната диагноза “, сподели проф. Гудев д.м.н., член кор. На Българска академия на науките и някогашен ръководител на УС на  Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

„ В помощ на пациентите и техните близки е основан и специфичен уебсайт. Информацията на уеб страницата е направена благодарение на лекари и пациенти и е предопределена за пациенти със сърдечна непълнота. “, добави проф. Гудев 

Информационни листовки за пациента ще бъдат предоставени и в кардиологичните кабинети в страната. 

Как действа сърцето?

Сърцето е мускул с размера на пестник, който дава отговор за изпомпването на вярното количество кръв в тялото. То е част от кръвоносната система, която съставлява мрежа от кръвоносни съдове, които доставят с кръв останалата част на тялото. Това е значимо, тъй като кръвта доставя О2 и хранителни субстанции, които са нужни за вярното действие на органите.

Какво се случва при сърдечна непълнота?

Сърдечната непълнота настава, когато сърцето има нарушена помпена функционалност и не може да обезпечи нужната циркулация, с цел да отговори на потребностите на организма за наситена с О2 кръв или, когато, с цел да направи това се изисква повишен размер на кръвта, което води до струпване на течност в белите дробове и периферните тъкани.2  

„ Важно е да разграничаваме инфаркта и прекъсването на сърцето от сърдечната непълнота. Повечето хора са чували тези 3 термина, само че постоянно бъркат смислите им. Инфарктът съставлява блокиране на кръвоснабдяването към сърцето, а прекъсването на сърцето съставлява нарушаване на функционалността на сърцето и ненадейно прекъсване на сърцетуптенето. Сърдечна непълнота настава, когато сърдечният мускул не може да изпомпва задоволително количество кръв за потребностите на организма и провокира задържане на течности в организма. “, сподели проф. Гудев „ Сърдечната непълнота може да визира едната или двете половини на сърцето, само че съществуването на сърдечна непълнота не значи, че сърцето Ви е спряло да бие. То продължава да изпомпва кръв, само че се затруднява да изпомпва цялото количество кръв, от което се нуждае организмът. “

Признаците и признаците на сърдечна непълнота могат да бъдат сложни за различаване първоначално. Те може да се демонстрират по друг метод при другите пациенти.  Сред някои от главните ранни признаци на заболяването са зной, отпадналост, продължителна кашлица или затруднено дишане, както и задържане на течности, което води образуване на отоци. Разпознаването и разбирането на признаците и признаците на сърдечна непълнота може да способства за ранното диагностициране на болестта, което може да помогне да се почувствате по-добре по-бързо.

Живот със сърдечна непълнота

Да се живее с хронично заболяване като сърдечната непълнота може да бъде мъчно, само че доста хора се научават да управляват признаците и да водят деен живот. Познаването и постоянното следене на признаците дават опция за надзор и покачват качеството на живот на хората със сърдечна непълнота. Съвместната работа с медицински експерти, поддръжката от семейство и другари,  оказват огромно въздействие върху физическото и прочувствено положение на пациентите.

Въпреки че сърдечната непълнота би трябвало да се лекува през целия живот, признаците и признаците могат да се подобрят с уместно лекуване. Лечението може да помогне на пациента да живее по-дълго и да намали риска от неочаквана гибел. Пациентите постоянно би трябвало да се съветват с лекуващия си доктор, който може най-добре да даде насоки и поддръжка, съобразени с тяхната самостоятелна обстановка и да предложи най-хубавия метод отсега нататък. 

Научете повече за живота със сърдечна непълнота на уеб страницата и уеб страницата на на кардиолозите в България, както и на формалната страница на ДКБ във и на.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР