Кампанията по паспортизацията на сградите може да бъде отложена за

...
Кампанията по паспортизацията на сградите може да бъде отложена за
Коментари Харесай

Сагата с паспортите продължава! Нужни ли са за санираните бл...

Кампанията по паспортизацията на постройките може да бъде отсрочена за следващ път, както това става към този момент две петилетки. За това загатна завчера зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков в профила си във фейсбук. " ГЕРБ предлагаме още веднъж да бъде продължен с най-малко 2 години срокът, в който притежателите на жилища следва да се погрижат за правене на механически паспорти на постройките, в които са парцелите им. В управническата си стратегия поемаме ангажимент за обезпечаване на бюджетни средства за подкрепяне на процеса на паспортизация ", написа Нанков, който сега е в предизборна акция. Той добави още, че има концепция за задачата да се сътвори специфичен фонд.

Обмисляното ново отсрочване приказва за систематичен проблем с процедурата и тя би трябвало да бъде преосмислена напълно, отвърна пък омбудсманът Диана Ковачева. В мнение до районното министерство тя упорства разноските на жителите по паспортизацията на постройките да бъдат съобразени с техните благоприятни условия, приходи и имущество. Задължително би трябвало да има присъединяване на обществените институции, финансиране от държавния бюджет или други финансови механизми. Ковачева отбелязва и че отлагането с две години на паспортизацията е основателно и належащо, само че то ще даде търсения резултат единствено в случай че бъде съпроводено с преосмисляне на цялостната идея за процедурата. В нея омбудсманът акцентира съответни проблеми, довели до четирикратното <210> отсрочване, като да вземем за пример огромния брой необитавани жилища, нееднаквото схващане на задачите на техническите паспорти и санирането в здания етажна благосъстоятелност, другите ползи на притежателите и на жителите в дадена постройка, различията сред тях и не на последно място - огромните разноски за хората.

На няколко значими въпроса по горещата тематика пък дават отговор от Bulgarian properties.

За кои здания е належащо да бъдат направени механически паспорти?

От 2007 година такива паспорти се сформират за нови градежи - преди въвеждането им в употреба. Т.е. постройките ново строителство, строящи се все още или издигнати след 2007 година, имат такива паспорти, тъй като това е условие за въвеждането им в употреба. Санираните здания също имат такива паспорти, защото са направени в сходство с проектно-сметната документи.

За съществуващите градежи, на които по време на строителството е упражняван строителен контрол (за градежите, стартирани след 1 септември 1999 г.) и които са въведени в употреба преди влизане в действие на наредбата, техническият паспорт може да се сформира, без да се прави проучване на градежа.

За всички останали здания, издигнати преди 1.09.1999 година, ще е належащо да се изготвят механически паспорти. Те се сформират въз основа на резултатите от проучване и оценка на градежа.

Каква е разликата сред механически и енергиен паспорт?

Енергийният паспорт (или сертификат) е част от техническия паспорт и може да бъде изготвян дружно с него или настрана, като в случай че е настрана направен, при съставянето на техническия паспорт енергийният документ се ползва към него.

Енергийният документ демонстрира класа на енергийна успеваемост на постройката и дава рекомендации за усъвършенствания за по-добра енергийна успеваемост, както и какъв клас може да се реализира с тях.

Класифицирането на постройките според от съответния клас на енергопотребление - от клас А (високоефективен) до клас G (нискоефективен), се прави в сходство със скалата на класовете на енергопотребление според наредбата по член 15, алинея 3 от Закона за енергийна успеваемост.

Не се предлага да се извършват предписани ограничения за енергийна успеваемост, преди да е изработен техническият паспорт и да е изяснено цялостното положение на постройката, считат от Bulgarian properties.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР