Камерите на марсохода Опортюнити, който вече 10 години работи на

...
Камерите на марсохода Опортюнити, който вече 10 години работи на
Коментари Харесай

Мистериозен камък на Марс озадачи учените

Камерите на марсохода Опортюнити, който към този момент 10 години работи на Марс, снимаха невероятен камък, който взриви научните среди.

Откритият камък е съумял да потресе учените от НАСА, откакто той се претърколил, а това на Марс се смята за невероятно, тъй като планетата е считана за геологически неактивна от стотици милиони години. Там е мъчно едно тяло да се реалокира единствено от едно място на друго.

Специалистите не могат да намерят разумно пояснение, с което да потвърдят преместването на марсианския камък.

Учените са създали спектрометрически разбор на камъка. Оказало се, че в него има доста сяра и магнезий. Съдържанието на манган пък било два пъти по-високо, в сравнение с в който и да било различен прочут на учените марсиански камък.

 Камък на Марс

" Камъкът е бял по ръба си, а в средата е мрачно червен и наподобява на поничка " - декларират от НАСА.

" Не знаем какво значи всичко това. Ние сме извънредно комплицирани и всички в екипа не стопират да спорят и да се карат по отношение на камъка " - признават още експертите.

Според професор Гаро Мардиросян от Института за галактически проучвания има няколко разновидността, които могат да обяснят по какъв начин се е предвижил камъкът.

В първият вид се споделя, че камъкът не се е местил, а изместен е бил роувърът на Опортюнити. Тази теза обаче не изяснява по какъв начин камъкът се появява пред роувъра, защото повече от месец марсоходът е стоял имобилен.

 Изследвания на Марс

Според втория вид това не е камък, а астероид, чийто кратер не е сниман.

Третият вид граничи с научната фантастика и опонира на законите на физиката. В него се споделя, че невидими сили са движели камъка.

На конференция, отдадена на десетгодишнината от началото на работата с Опортюнити, ръководителят на научния екип Стив Скуайърс призна, че по този начин нареченият „ изменчив камък ", открит на повърхността на Марс, е феномен, за който към момента не може да се даде изрично пояснение.

Откритието накара американската галактическа администрация предходната седмица да издаде отчет за положението на Марс, озаглавен " Натъкнахме се на изненада ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР