Камарата на строителите даде колкото пространна, толкова и противоречива пресконференция

...
Камарата на строителите даде колкото пространна, толкова и противоречива пресконференция
Коментари Харесай

Строителите се разлютиха на Комитова за авансите и робите

Камарата на строителите даде колкото пространна, толкоз и спорна конференция на тематика " Лъжи и истина за  строителството. "

Намерението на шефовете на КСБ явно бе да опровергаят отрасловия министър за неприятното " магистрално " харчене на бюджетни пари и авансите, само че в действителност те потвърдиха всички рецензии и опасения, изказани от арх. Виолета Комитова до момента. Инж. Илиян Терзиев, ръководител на браншовата организация, разгласи, че съгласно отчет на Европейска комисия автомагистралите ни не са пример за качество, само че пък били измежду най-евтините в Европейски Съюз. А изпълнителният шеф на КСБ Валентин Николов се оказа изключително афектиран на служебния министър за това, че назова плебеи дребните компании - подизпълнители.  В думите на Комитова в действителност нямаше нищо обидно, тя просто напомни за многочислените случаи, когато главният строител получава парите от страната, само че бави заплащанията към своите дребни помощници. 

От КСБ се оплакаха, че строителните предприятия имат неизплатени от страната вземания за над 600 млн. лв.. Същото обяви  преди дни и самата Комитова, като посочи, че кабинетът на Бойко Борисов е ползвал порочната процедура да разпорежда строителство, без да са обезпечени парите за него. От камарата обясниха, че закъсненията в строителството идват от ужасяващата администрация и тромавите процедури. Точно това мнение вече сподели и служебният министър, акцентирайки, че блок се подвига за година, само че преди този момент ваденето на разрешителни, утвърждения и съгласувания лишава петилетка, а при пътищата времевото съотношение е даже по-лошо. 

Строителите се оплакаха, че страната се държи с тях като мащеха, не като майка, и че Комитова поставя всички под общ знаменател, внушавайки, че всички в сектора са крадци. Всъщност министърът на районното развиване от самото начало споделя и прави противоположното - следва правилото, че който си е приключил работата, получава парите, който не е или пък не извършил СМР качествено, ще изчака. Фирмите към този момент се страхували да актуват строителство, тъй като не се знаело по кое време ще си получат парите, а би трябвало до 5 дни да внесат Данък добавена стойност, оповестиха от камарата. Всъщност това, че някой е показал фактури, не значи, че би трябвало автоматизирано да си получи парите - Комитова вкара инспекции на място, с цел да е несъмнено, че работата в действителност е свършена, и то не през просото, а качествено.  

На въпрос за предплатените пари за 85 свлачища, от които единствено едно е укрепено, от камарата споделиха, че не може да се разяснява " ангро " - би трябвало да се преглежда всеки договор поотделно, с цел да се види кой е отговорен за забавянето. Точно по този начин действат служебните министри - ревизират поотделно контракт след контракт. 

Самите водачи на КСБ признаха през днешния ден, че има и калпави компании, а също и калпави проектанти, които надписвали разноски и заигравали с администрацията - плащали комисиони на служители да си затварят очите.  И тук дефакто нямат разминаване с Комитова, тя също подлага на критика оскъпяването на строителството, изключително при инженеринга, когато с една поръчка се разпорежда вкупом проектирането, строителството и надзорната активност над осъществяването.  От камарата се оплакаха от Комитова, че е направила работна група за разискване на належащи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), само че е свикала само едно съвещание до момента. В същото време разясниха, ЗУТ, който е нещо като " библия " в строителството, е най-поправяният закон - има повече от 160 промени и допълнения, разгласи инж. Валентин Николов. Тези чести и безкрайни поправки на закони са неоспорим проблем, само че сигурно Комитова и служебното държавно управление нямат грам виновност за това.

Николов изброи и няколко плана за наредби и оферти - за изолациите, бетоновите работи и други, които камарата е внесла в районното министерство,  но оттова няма никакви реакции. Сред тях е и проектонаредба, която е показана в Министерство на регионалното развитие още през май 2021 година, по която придвижване няма. 

Новият началник на пътната организация не откликвал на поканите на КСБ за диалози, стана ясно още на днешната конференция на камарата.

Ръководителите на КСБ се пробваха да защитят инхаус поръчките и инженеринга, които съгласно арх. Комитова се ползват по циничен метод в България. Те оповестиха, че и двете били уредени в интернационалното и европейското законодателство. Това е по този начин, само че както служебният министър към този момент изясни нееднократно, този вид възлагания се вършат в особени случаи - за незабавни задания или за планове с неповторимо ону-хау,  а не за нормално пътно строителство, какъвто е нашумелият случай с държавното дружество " Автомагистрали " и довършването на " Хемус ".

Най-обидно беше принизяването на тези стотици хиляди хора в плебеи. Ние не сме благосъстоятелност на никого “, акцентира той. Илиян Терзиев от камарата уточни, че страната дължи 6-700 млн. лева на строителите и евентуално има още към 300 млн., които компаниите се опасяват да актуват, тъй като би трябвало да заплащат Данък добавена стойност за транш, който не се знае по кое време ще получат. Той отбрани инженеринга с думите, че 60-70% от частните планове са от този тип: „ Един човек дава отговор за всичко, споделя какво желае, намира си проектант, снабдители, реализатори “, а това е естествена международна процедура.

Неубедително прозвуча и опитът за защита на предплатените заплащания, които освен Комитова, само че и министрите на финансите и на стопанската система, подлагат на критика.   " Голям задатък е извънредно нещо в доста връзки за изпълнителя – или би трябвало да откри метод, по който да го похарчи по този начин, че да получи материали на цени от днешна дата, или по някакъв метод да го усвои, че да го употребява дълго време. Не е нещо хубаво да получиш задатък. Най-често се употребява от вложителя, давайки в огромни размери задатък, да си подсигурява цена на плана “, изясни Илия Терзиев. От което излезе, че не компаниите, а страната се е " натискала " да заплаща огромни задатъци за действия, които ще се изпълняват  в последващи години.

От КСБ разясниха, че „ ин хаус “ поръчки са тематики, за която са виновни държавните институции. Което е неоспорим факт. „ Ключовата дума е „ правила “, те се основават посредством закони, наредби и стандарти. Държавата не си е свършила работата, трансферира проблемите от болната към хубавичко глава. Създава правила, които самата нарушава “, акцентира Валентин Николов.

Така конференцията, която трябваше да " разгроми " рецензиите на служебното държавно управление за неприятните практики в строителния развой, в действителност открои греховете на ръководството на Бойко Борисов.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР