Камарата на представителите ще гласува удължаване на финансирането с 45 дни, за да предотврати спирането на правителството

...
Остават часове преди спирането на работата на правителството да влезе
Коментари Харесай

Остават часове преди спирането на работата на правителството да влезе в сила, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви в събота, че ще се опита да прокара краткосрочен законопроект за финансиране чрез Камарата на представителите с демократична помощ – ход, който може да остави правителството отворено, но излага на риск неговото председателство.

„Камарата ще действа, така че правителството да не затвори“, каза Маккарти след среща рано сутринта с Републиканската конференция в събота. „Ще поставим чисто финансиране, спиране на пода, за да оставим правителството отворено за 45 дни, за да могат Камарата и Сенатът да си свършат работата.“

Той каза пред репортери, че това ще даде на законодателите повече време да приключат работата по отделните законопроекти за бюджетни кредити. Мярката не съдържа финансиране за Украйна, което беше поискано от демократите, но се противопостави на много републиканци. Това обаче включва разходи за помощ при бедствия.

Федералните работници ще бъдат изправени пред отпуски, повече от 2 милиона активни и резервни военни части ще работят без заплащане и ще започнат програми и услуги, на които американците разчитат от бряг до бряг да се сблъскате със спирания.

Внезапното действие на Камарата ще финансира правителството на текущите нива от 2023 г. за 45 дни и ще осигури пари за помощ при бедствия в САЩ.

Макарти, републиканец от Калифорния, ще бъде принуден да разчита на демократите за преминаване, тъй като твърдият десен фланг на говорителя заяви, че ще се противопостави на всякакви краткосрочни мерки. Маккарти организира процес на гласуване, който ще изисква мнозинство от две трети, около 290 гласа в 435-членната камара за приемане. Републиканците държат мнозинство 221-212, с две свободни места.

История на затваряне на правителството: 14 пъти финансирането е изтекло от 1980 г.

Разчитането на гласовете на демократите и изоставянето на десния му фланг е нещо, което трудно- десните законодатели предупредиха, че ще рискуват работата на Маккарти като говорител. Те са почти сигурни, че бързо ще подадат предложение за отстраняване на Маккарти от този пост, въпреки че изобщо не е сигурно, че ще има достатъчно гласове, за да свалят говорителя.

„Ако някой иска да отстрани, защото аз искате да бъдете възрастният в стаята, давайте и опитайте“, каза Маккарти за заплахата да го изгони. „Но мисля, че тази страна е твърде важна.“

Бързият обрат идва след пропадането в петък на по-ранния план на Маккарти да приеме законопроект само за републиканците с рязко съкращаване на разходите до 30% за повечето правителствени агенции, Белият дом и демократите отхвърлиха като твърде крайни.

От другата страна на Капитолия Сенатът също подготви рядка съботна сесия, за да придвижи своя двупартиен пакет, който е подкрепен от демократи и републиканци и ще финансира правителството в краткосрочен план до 17 ноември. p>

„Конгресът има само една възможност да избегне затваряне – двупартийност“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк.

Кого засяга най-много спирането на правителството? Ето какво се случва с агенциите, на които американците разчитат.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл от Кентъки повтори това мнение, предупреждавайки собствените си крайнодесни колеги, че няма какво да спечелят от затварянето на федералното правителство.

„Това натрупва ненужни трудности върху американския народ, както и върху смелите мъже и жени, които ни пазят в безопасност“, каза Макконъл.

Федералното правителство се насочва директно към затваряне, което създава сериозна несигурност за федералните работници в щатите в цяла Америка и хората, които зависят от тях - от войски до агенти за граничен контрол до офис служители, учени и други.

Семейства, които разчитат на Head Start за деца, хранителни помощи и безброй други големи и малки програми, се сблъскват с потенциални прекъсвания или пълно закриване. Очаква се на летищата служителите на Администрацията за сигурност на транспорта и ръководителите на полети да работят без заплащане, но пътниците може да се сблъскат със закъснения при актуализирането на своите американски паспорти или други документи за пътуване.

По-ранен план на Маккарти да остави правителството отворено се срина в петък поради съпротива от страна на фракция от 21 крайно десни привърженици, въпреки резките съкращения на разходите от близо 30% за много агенции и строги разпоредби за сигурност на границите.

>

Белият дом отхвърли предложенията на Маккарти да се срещне с президента Джо Байдън, след като говорителят се оттегли от дълговата сделка, сключена по-рано тази година, която определи бюджетните нива. фланг, Маккарти се върна към лимитите на разходите, които консерваторите поискаха още през януари като част от сделката, за да му помогнат да стане председател на Камарата.

След гласуването в петък, главният републикански критик на Маккарти, конгресменът Мат Гетц от Флорида, каза, че законопроектът на говорителя „потъна в пламъци, както ви казвах цяла седмица, че ще стане“.

Някои от републиканците, включително Гец, са съюзници на бившия президент Доналд Тръмп, който е главният съперник на Байдън в надпреварата през 2024 г. Тръмп насърчава републиканците да се борят здраво за своите приоритети и дори да го „закрият“.

Кешиа Бътс допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР