Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени
Коментари Харесай

Камарата на архитектите настоява за спешни промени в Наредбата за енергийните характеристики на сградите


Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства Министерство на регионалното развитие да промени в къси периоди новата. В случай, че предложенията за изменение не бъдат възприети от Министерство на регионалното развитие, КАБ има намерение да оспори нормативния акт пред Върховния административен съд. Изискванията на новата наредба бяха прегледани на съвещание на Комисията по нормативна уредба към КАБ на 28 ноември, в което се включиха представители на КИИП и БАИС. Наредбата, изненадващо за участниците в капиталовия развой, влезе в действие на 18 ноември, откакто бяха предоставени единствено две седмици за публични съвещания (вместо период от един месец).

Браншът е единомислещ, че наредбата е създадена и призната в голословно къс период без да се потърси мнението на експертите от професионалните организации. Необходими са незабавни промени по отношение на периода за внасяне на направените капиталови планове по до момента настоящия ред, за които не е очакван временен период и се постанова да се преработват. В писмо до Министерство на регионалното развитие от КАБ упорстват да бъде препоръчан различен ред за одобряването на към този момент стартиралите планове. Необходимо е да бъдат преосмислени и някои текстове в наредбата, свързани с обсега и наличието на капиталовите планове, както и с условията за професионална подготвеност при разработване на обособените елементи, безапелационни са архитектите.
-->
Инж. Йордан Николов, изпълнителен шеф на БАИС, показа пред комисията предложение за писмо до Министерство на регионалното развитие, в което се упорства за създаване на нов план на наредбата от междуведомствена работна група с представители на сектора. Целта е в новия нормативен документ да бъдат интегрирани настоящите европейски наставления и стандарти, както и да се отчетат рационалните професионални мнения на специалистите от архитектурно-строителния бранш. “В Европейския парламент към този момент са импортирани за разискване нови разновидности на Директивата за енергийна успеваемост и на Директивата за енергийните характерности на постройките, които следва да бъдат разисквани и признати. Същевременно в България, с голямо забавяне е призната разпоредба, която единствено след няколко месеца няма да дава отговор на европейските наставления ”, написа в писмото. Предстои то да бъде показано пред Координационния съвет за търсене на поддръжка от другите браншови организации в бранша.

На съвещанието бе признат план на мнение по отношение на новата, което следва да бъде изпратено до Работната група по регулаторни въпроси към Архитектурния съвет на Европа. Комисията се сплоти към концепцията за осъществяване на регулярни анкети на уеб страницата на КАБ по настоящи тематики в архитектурно-строителния бранш. Целта е допитване до членовете на КАБ и въвличането им в процеса по обмисляне на бъдещите начинания на професионалната организация. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР