Към настоящия момент културното министерство не е съгласувало инвестиционен проект

...
Към настоящия момент културното министерство не е съгласувало инвестиционен проект
Коментари Харесай

Културното мнистерство не е разрешило супермаркет в Халите

Към сегашния миг културното министерство не е съгласувало капиталов план за интервенция по Централните хали в гр. София. Това оповестиха от културното министерство (МК) по отношение на появили се информации в медиите по отношение на бъдещо преустрояване на Халите. 

Става дума за желанието на немската верига " Кауфланд " да превърне Халите в част от веригата си супермаркети. Тя е подписала прелиминарен контракт за покупка на обекта, който е частна благосъстоятелност от 1999 година - на изрелската компания " Аштром ", само че договорката ще се реализира единствено, в случай че й бъде позволено да преустрои постройката, която е монумент на кулутурта. Към момента такова позволение няма, излиза наяве от обясненията на министерството.

Обектът е бил обсъждан за повторно на съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) към МК на 19 юли. (подробности по прегледания капиталов план могат да се проследят в YouTube канала на министерството на културата: ). Преди това, той е разглеждан на съвещание на Специализирания съвет на 26-т февруари т.г., който е препоръчал на културния министър да не съгласува капиталовия план в показания тип, с условия за преправка. По отношение на процедурата на този стадий следва експертният съвет да даде за одобряване на министъра протокол с решение от съвещанието си на 19-ти, споделят от МК.  

Оттам акцентират, че след последното съвещание на експертния съвет към момента няма съгласувателно мнение. " Към момента в оферти план не са изпълнени всички наставления на НИНКН. А до момента в който не се удовлетворят всички условия за съответното запазване на постройката и нейната история, до момента в който не се подсигурява запазването на нейната достоверност и дух по съответен метод, не може да има координиране. НИНКН няма законова опция да забрани действието на постройката като търговски обект, само че има механизмите, които да подсигуряват нейното запазване ", споделят от екипа на служебния културен министър проф. Велислав Минеков.

По информация на " Медиапул " главният препъни камък в плана на " Кауфланд " е рампата за зареждане на магазина - тя е направена преди 50-60 години и е за дребни камиони, а не за тези, от които зарежда немската компания. По тази причина тя предлага удължение на рамката или нова покривна плоча, с която обаче ще се повдигне настоящето равнище и ще се промени симетрията на емблематичната постройка. Спорове има още и около щандовете и ескалаторите в Халите.

Междувременно, през вчерашния ден започна  " Не на Кауфланд в Халите ", призоваващ за запазване на сградата като закрит пазар за дребни търговци. Към момента тя е подписана от близо 1500 индивида.

 

СТАТУТ

От МК разясняват, че съгласно регистъра на недвижимите културни полезности и архива на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) статутът на постройката на Централните хали е разгласен през 1995 година като " архитектурно-строителен монумент на културата с категория „ локално значение ” ", а според Държавен вестник от 1988 година - като " архитектурно-художествен монумент на културата с категория „ национално значение ”. Съгласно преходните и заключителни разпореждания на Закона за културното завещание пък постройката има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория „ национално значение ”. Имотът също така попада и в рамките на археологическия резерват " Антична Сердика и Средновековен Средец ", като за него са планувани режими на запазване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР