Към момента проектът условно е оценен на около 4.5 млн.лв.

...
Към момента проектът условно е оценен на около 4.5 млн.лв.
Коментари Харесай

Проект на българка и италианец спечели конкурса за нов куклен театър в Стара Загора

Към момента планът условно е оценен на към 4.5 млн.лв. Архитектурният конкурс беше разгласен през април. Той е за нова постройка в двора на старозагорския куклен спектакъл, на мястото на сегашната лятна сцена. В рамките на към четири месеца се събраха близо 100 плана, като екипите зад тях са от 28 страни от целия свят.
98 плана, архиекти от над 30 страни, четирима отличени и един победител - планът на българка и италианец от UNAS Studio, основано в Германия. Такава е равносметка от в Стара Загора.
Към момента планът условно е оценен на към 4.5 млн.лв. Архитектурният конкурс беше разгласен през април. Той е за нова постройка в двора на старозагорския куклен спектакъл, на мястото на сегашната лятна сцена. В рамките на към четири месеца се събраха близо 100 плана, като екипите зад тях са от 28 страни от целия свят.
98 плана, архиекти от над 30 страни, четирима отличени и един победител - планът на българка и италианец от UNAS Studio, основано в Германия. Такава е равносметка от в Стара Загора.

Конкурсът имаше за цел да обезпечи нови пространства към сегашните постройка и лятна сцена на кукления спектакъл, като спечелилият като се изключи че ще получи премия от 10 хил.лв., ще бъде поканен на идващ стадий от работата - контракт за разработване на механически и работен капиталов план и авторски контрол при създаване на нова постройка.

Сам по себе си състезанието е триумф. Първо, тъй като последното ново театрално пространство е в Сливен - театърът е от началото на 80-те години на предишния век, а с тези планове се основава опция това да се промени. И второ - макар че ползата и потребността от сходни състезания са огромни, те се организират извънредно рядко на територията на България. Често се избира по-евтиният и по-лесен вид, като непосредствено се разпорежда строителството на компания, която преди този момент изготвя и плана (т.нар. инженеринг). Това обаче рядко се увенчава с триумф, конкурентността е сведена до най-малко, а необятната публично елементарно остава в изолираност.
Реклама
Конкурсът е по самодейност на кукления спектакъл в Стара Загора и е подсилен от Министерството на културата, от община Стара Загора, както и от общността на архитектите в града. Дълго чакана сцена Старозагорският куклен спектакъл е измежду най-успешните културни институции в страната. Близо 20 години е хазаин на интернационалния неконвенционален куклено-театрален фестивал " Пиеро ", който ще се организира за следващ път през септември, както и на Международната креативна лаборатория, която ражда едни от най-стойностните спектакли у нас.

Така, в годините той естествено се трансформира в място на което спектаклите излизат отвън общоприетото - в център на ескеприменталното куклено изкуство. С този конкурс трябваше да си откри и подобаваща и задоволително огромна за задачата сцена. Проектите са от целия свят, с цел да се избере най-хубавата концепция за нова постройка до сегашната лятна сцена в двора на Кукления спектакъл в Стара Загора, която сходно на софийската " Топлоцентрала " да се трансформира в средище за модерно изкуство, в което се организират изложения, спектакли, образования и други Силно интернационално присъединяване Архитектурният конкурс беше разгласен през април. Той е за нова постройка в двора на старозагорския куклен спектакъл, на мястото на сегашната лятна сцена. Подготовката е лишила две години, най-много поради непрекъснатата промяна на управлението в Министерство на културата - принципал на кукления спектакъл.

Към подготовката и провеждането на състезанието се включват Optimistas - организация, която се занимава с градски изследвания и архитектурни състезания (такъв да вземем за пример проведоха за новия център на ). Те точно се ангажират заданието да се приготви по този начин, че работата по него да е лесна за хора от целия свят и го разпространяват.

В рамките на към четири месеца в състезанието се събраха близо 100 плана, като екипите зад тях са от 28 страни от целия свят. Най-много са от България, само че наред с това интерес са показали специалистиот Англия, Съединени американски щати, Тайван, Индия, Италия, Иран, Китай, Египет, Австралия и други
Реклама
Журито беше формирано от 9 души (и 3-ма резервни) - български и задгранични архитекти (от Румъния, Швейцария, Полша и Унгария) и културни дейци, потвърдени експерти. Оценяващите бяха авансово оповестени, а участните бяха анонимни, с цел да се подсигурява оптималната бистрота на крайното решение. Експертите заседаваха в продължение на 4 дни, като разглеждаха десетките планове, измежду които да отличат най-хубавия.

Конкурсът беше с награден фонд 20 хиляди лева, като класираният преди всичко план получи 10 хиляди, на второ - 6 хиляди, и на трето - 4 хиляди лева Сумата за премията, както и всички разноски по организирането на състезанието, са обезпечени от бюджета на кукления спектакъл.
Българо-германският победител
Първата премия е извоювана от българката Биляна Асенова и италианецът Саша Чабати, разположени в Германия (). Втора премия е присъдена на Vaal Studio от Англия, а третата премия е за обединяване на български архитекти - Sooda+AtoMore. Спорът за всяко от местата е бил яростен, разясниха от журито, като даже в състезанието има класиран и на четвърто място участник (българската компания " Ерта консулт " ), който макар че няма да получи финансова премия, е отличен за работата си. Всички 98 плана ще бъдат показани в галерия в Стара Загора, с цел да бъдат прегледани от жителите.
Запазването на лятната сцена и основаването на един център ще разшири опциите на театъра както за национални, по този начин и за интернационалните културни мероприятия Източник: Държавен куклен театър-Стара Загора
В момента сцената в театъра е стационарна, а по думите на екипа работата им от ден на ден постанова пространството да е раздвижено. Целта на заданието е била точно да се сътвори напълно нова зала, в която да може елементарно да се преорганизира както сцената, по този начин и мястото на посетителите, както и пространството да може да се приспособява за всевъзможен вид спектакли. Мястото ще бъде наречено Център за изкуство, защото според плана тази нова зала ще бъде обвързвана със съществуващата постройка на Държавния куклен спектакъл в отворено предверие с взор към улицата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР