Към края на първото тримесечие на тази година нетният финансов

...
Към края на първото тримесечие на тази година нетният финансов
Коментари Харесай

Ръстът на финансовите приходи донесе печалба на БФБ

Към края на първото тримесечие на тази година чистият финансов резултат на „ Българска фондова борса “ АД е позитивен в размер на 419 хиляди лева или по 0.06 лева на акция, което се дължи основно на финансовите доходи, надхвърлящи разноските от съществена активност. Припомняме, че година по-рано борсовият оператор беше на загуба от 70 хиляди лв..

При приходите от съществена активност, фондовата борса осъществя спад по отношение на същия интервал на предходната година от 12 % или 105 хиляди лв., който се дължи основно на понижаване на приходите от контракти с клиенти със 103 хиляди лв..

Таксите от действен сегмент “Регистрация и поддържане на излъчвания финансови принадлежности за търговия “ нарастват с 46 хиляди лв.. Това е разследване на увеличените на таксите за регистрация на обществени сдружения. През първо тримесечие броят на новите излъчвания финансови принадлежности, позволени до търговия е четири, като през същия интервал на 2022 година той e 15. Новите излъчвания включват четири излъчвания акции на пазар beam. Прекратени са регистрациите на две излъчвания.

Броят на излъчванията финансови принадлежности, позволени до търговия на пазарите на БФБ към 31 март 2022 година бе 573 и се променя до 775 към края на първо тримесечие на тази година. Промяната се дължи главно на включването на нови компании на пазарен сегмент MTF BSE International през 2022 година и повишаването на броя им до 392 към края на първо тримесечие на 2023-а.

Финансовите доходи на сдружението нарастват в края на първото тримесечие по отношение на размера им в края на същия интервал на предходната година и възлизат на стойност 724 хиляди лв..

По главните разходни пера има спад от 12 на 100 по отношение на края на предходната година. Нарастване с 50 хиляди лв. има при възнагражденията за личния състав. При разноските за външни услуги също има растеж от 8 % или 36 хиляди лв.. Промяната в останалите разходни пера е незначителна.

Сумата на активите на „ Българска фондова борса “ към края на първо тримесечие е с 2.3

млн. лева по-висока от цената им в края на 2022 година.

Текущите активи на сдружението нарастват с 2.31 млн. лева, което е вследствие на растеж по позициите „ Парични средства и парични еквиваленти “ с 390 хиляди лева, други вземания и предплатени разноски – с 1.27 млн. лева, и по позицията „ Търговски вземания “ – със 644 хиляди лв.. Към края на март, борсата е подала 2.99 млн. лева в срочни депозити в банки.

В края на първото тримесечие е насъбрана облага в размер на 7.47 млн. лв.. Съответно, личният капитал на сдружението нараства с 419 хиляди лв..

Търговията със лични акции на „ Българска фондова борса “ бе със сходна с четвъртого тримесечие  на 2022-а интензивност. Цената в края на тримесечието

се намали от 9 лв. за акция цена на затваряне на 1 януари до 8.50 лв. за акция при затваряне на 31 март. Минималната цена за интервала беше 8.15 лева за акция, а оптималната – 9.15 лева за акция. През първото тримесечие се следи растеж на оборота и на броя покупко-продажби. Търговия с акции на БФБ имаше в 57 от общо 63 сесии за интервала.

В края на март задгранични акционери имат 444 205 акции или 6.75 % от капитала на „ Българска фондова борса “ АД.

Българска фондова борса към този момент е измежду най-ценните обществени компании и влиза във водещия показател SOFIX от 20 март при първото ребалансиране на показателя за тази година. БФБ става „ наследник чип “ 12 години откакто се листна като обществена компания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР