Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у

...
Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у
Коментари Харесай

С 82% са се увеличили електромобилите у нас за година, хибридите – с 58%

Към 1 юли 2022 година напълно електрическите леки коли у нас са 4614, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) за водените на доклад пътни транспортни средства (ППС) по тип и гориво, оповестени в Портала за отворени данни на Република България, написа Българска телеграфна агенция.

Значително повече са леките коли – хибриди, които употребяват с изключение на електричество и стандартно гориво – 25 467, като от тях доминират тези във вид бензин-електричество – 21 842.

Година по-рано общият брой на напълно електрическите леки коли у нас е бил 2537, а хибридите – 16 116, сочат данните на Министерство на вътрешните работи в портала за записаните ППС по тип и гориво през юли 2021 година Изчисленията демонстрират, че броят на напълно електрическите леки коли се е нараснал с съвсем 82%, а на хибридите – с 58%.

Увеличението им в страната е в синхрон с европейската наклонност. Общо преимущество от потреблението им е по-чист въздух в градовете, по-малко звук и понижаване на излъчванията в поддръжка на общата битка с климатичните промени. В доста страни стимулирането на електрическата подвижност стартира с финансово подкрепяне за закупуването им. У нас за физическите лица сходна мярка няма, въпреки от години от сходно подкрепяне да се употребяват централната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации по специфична капиталова стратегия на Националния поверителен екофонд (НДЕФ). До предходната година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни коли, само че тазгодишната скица е ориентирана единствено към напълно електрически транспортни средства като отпусканите суми са сред 20 000 и 40 000 лв. според от модела и размера им.

Освен общите екологични изгоди, за водачите на електрически автомобили у нас има редица персонални преимущества, измежду които гратис паркиране в синя и зелена зона, освобождение от налог и невисок разход за зареждане, изключително настоящ в подтекста на поскъпващите горива. Кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната потърсиха информация за картината у нас – има ли задоволително зарядни станции, може ли да се употребява преимуществото за гратис паркиране на всички места и мнението на водачите какъв е разходът при използването на автомобил с електрически мотор. Освен известните апели за финансови тласъци за закупуването на електрически автомобили и повече зарядни станции, притежатели на електрически автомобили споделиха и по-нестандартни хрумвания за повишение на електрическата подвижност у нас, измежду които опция да се движат в бус лентите, зелен номер, който да ги отличава вместо стикери за гратис паркиране вложение в слънчеви паркове за зареждане на електрически автомобили, с което да се реализира микс на силата или изцяло „ позеленяване “ на зарядните станции.

Къде се карат електрически автомобили?

Към 1 юни тази година в община Пловдив има регистрирани малко над 300 000 транспортни средства, от които под 1 % - 2500 са електрически или хибридни, заяви заместник-кметът по превоз Тодор Чонов. По думите му се чака техният брой да се усилва непрекъснато до момента в който напълно заменят колите с мотори с вътрешно горене. Този тип превоз има характерни условия за организацията и построяването на налична и комфортна инфраструктура за зареждане, означи Чонов. Според него общината не би могла независимо да отговори на бързонарастващите потребности на електрическата подвижност в града и " приветства частната деятелност ".

Около 30 електрическия автомобил са регистрирани в общинското дружество „ Градска подвижност “ в Сливен, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Димитър Пантелеев, шеф на предприятието. Според него има наклонност към увеличение на електрическите автомобили, като до предходната година в Сливен са били пет-шест.

Регистрираните в КАТ – Ямбол моторни транспортни средства с електрически мотори са 28, като от тях девет са електрическите автомобили, четири товарни електрически автомобила и 15 двуколесни, заключи за Българска телеграфна агенция данните началникът на „ Пътна полиция “ основен контрольор Тодор Мишинев. По думите му е допустимо в  региона да има още електрически автомобили, регистрирани в други градове.

Само четири електрическия автомобил са регистрирани в Шуменска област през 2020 година, а през идната година – още 10. Към 7 юли 2022 година записаните електрически автомобили в региона са 32, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. По улиците на Шумен е изключителна необичайност да се види електрически автомобил за разлика от хибридните коли, които са доста повече. Собственици на сходни коли разясниха пред кореспондент на Българска телеграфна агенция, че също избират да карат на ток, главно в границите на града, и биха си закупили електрически автомобили след построяването на задоволително на брой зарядни станции в страната. Коментираха, че такива би трябвало да има и на всички бензиностанции, защото зареждането с ток също се заплаща.

Справка в портала за отворени данни сподели, че в бранш „ Пътна полиция “ в Русе са регистрирани 26 електрическия автомобил, като от тях 15 са нови, а 11 – използвани. Единайсет са записаните електрически автомобили в Кюстендилска област, сподели информация в КАТ. Електромобилите във Варна са близо 180, множеството от тях са нови като хибридните коли са съвсем двойно повече - към 270.

Само четири електрически автомобила са регистрирани в КАТ в Монтана, всички регистрации са от началото на тази година, заяви началникът на службата Елвис Иванов. Не се води статистика за записаните хибридни коли, само че има такива, посочи той.

В област Хасково 31 са записаните напълно електрически коли. Броят на хибридите е съвсем двойно повече – 61. В община Хасково записаните до края на предходната година електроавтомобили бяха осем, а тази година в общинската данъчна работа са вписани още девет, което обрисува една сериозна наклонност, споделиха от пресцентъра на общината.

В Разградска област има към 100 хибрида и фабричен създадени електрически автомобили, сподели за Българска телеграфна агенция Румен Иванов, шеф на компания от Исперих, която от 2013 година се занимава главно с преоборудване на общоприети коли в електрически автомобили. Като ползвател на такова транспортно средство и човек, зает с активността Иванов е уверен, че електрическите коли са единствено от изгода за хората, нямат дефекти, а единствено преимущества.

На територията на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи Стара Загора записаните електрически автомобили и хибриди са 688. Най- доста са записаните в бранш „ Пътна полиция “ Стара Загора – 461, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи. 

В област Търговище към 30 са записаните електрически автомобили и хибриди, както и електрически мотоциклети, оповестиха от бранш „ Пътна полиция “ на КАТ за Българска телеграфна агенция. По данни на администрацията в „ Местни налози и такси “ към Община Търговище има регистрирани седем автомобила, от които четири са добити през 2022 г. 

В област Враца от близо 3000 моторни транспортни средства, регистрирани от началото на тази година, единствените с електрически мотор са 13-те електробуси за градския превоз в регионалния център. Няма регистрирани и хибриди. Малкото електрически и хибридни коли, които се движат по пътищата на региона, са взети на лизинг, като по предписание тези покупко-продажби се правят в представителствата в столицата. Затова и колите са със софийска регистрация.

В Кърджалийско има четири електрически автомобила, един от които в Джебел и близо 70 хибридни, сочи информация в Портала за отворени данни, направена за Българска телеграфна агенция от отдели „ Местни налози и такси “ към общинските администрации в региона. Има и една общинска администрация – Момчилград, която е направила приходи за закупуване на електромобил посредством НДЕФ, изясняват от там. В общината към момента няма построена станция за зареждане на въпросните коли, само че при закупуването на подобен ще се придвижи и въпросът с построяването на зареждаща станция.

Нараства броят на електрическите коли във Велико Търново. Проучване на Българска телеграфна агенция сподели, че притежатели на компании, свързани с охранителна активност, разносни и ремонтни действия избират сходна инвестиция. Хората демонстрират интерес към електрическите коли, тъй като най-малко към този момент цената на застраховката „ Гражданска отговорност “ за тях е колкото на малолитражните коли, без значение от мощността, разяснява за Българска телеграфна агенция застрахователят Илиян Яков.

Електромобилите в област Смолян към момента са единични бройки, към десетина автомобила, уточни Стоян Бочуков, представител на компания, която е инсталирала единствените за региона бързи зарядни станции. Инсталирането на бързозарядни станции в действителност е ориентирано към обслужване на туристи и директно преминаващи през района притежатели на електрически коли, добави предприемачът. Сред притежателите на електрически коли в региона е и Община Смолян. 

Регистрираните електрически коли в бранш „ Пътна полиция “ към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград са 25, сочи статистика от Портала за отворени данни. Регистрираните хибридни коли в региона са близо три пъти повече – 71. През последните 7-8 години се усилва ползата към хибридни коли за разлика от 2006 година, когато навлязоха на българския пазар, сподели за Българска телеграфна агенция Васил Новоселски, шеф на комплекс „ Монца “ край Благоевград, който е формален представител на колите от японска и френска марка. В последните години обаче мненията и настройката на хората радикално се трансформираха и сега всеки търси хибридна система, означи той. Според него сега леко съмнение има при електрическите коли, защото на този стадий са извънредно скъпи. 

Паркират ли на всички места гратис?

На територията на Столична община от преимуществото могат да се употребяват притежателите на напълно електрическите транспортни средства, електрически транспортни средства с горивна клетка  и двуколесни пътни транспортни средства.

Във Варна собственците на електрически автомобили имат привилегията да паркират без да заплащат в синята зона.

Безплатно паркиране в цялата синя и зелена зона за електрически автомобили е въведено в община Бургас. Могат да го употребяват всички притежатели, чиито коли са с напълно електрическо зареждане и нямат мотор с вътрешно горене, което изключва хибридите. Те би трябвало да подадат заявление в община Бургас и против ваучър и персонална карта получават стикер за гратис паркиране, изясни за Българска телеграфна агенция Андрей Румчев, шеф на общинско дружество " Транспорт ".

Възможността за безкрайно гратис паркиране е под въпрос в Пловдив. Според оповестен план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организацията на придвижването и паркирането на територията на община Пловдив се планува ограничение на безплатното паркиране на напълно електрическите коли в синя и зелена зона, както и в зоната на " Спортен комплекс отдих и просвета " - до три часа. Досега притежателите на електрически коли паркираха изцяло гратис и без ограничавания.

В нито една от 11-те общини в Монтанско няма отстъпки за паркиране в сини зони на електрически автомобили, няма и други преференции, откри инспекция на Българска телеграфна агенция.

" Все още работим със остарялата разпоредба за организация на придвижването на територията на общината, където не са заложени облекчения за ползвателите на електрически автомобили в Кюстендилска община. Предстои обаче наредбата скоро да бъде обновена ", споделиха от общинската администрация в Кюстендил.

В Русе притежателите на електрически автомобили паркират гратис в платените зони и са освободени от налог върху транспортното средство.

Електромобилите паркират гратис в Дупница, откакто локалният Общински съвет през май одобри предлагането за допълнение на Наредбата за организация на придвижването, направено от кмета на града Методи Чимев. Предвиденото освобождение от такса за паркиране важи за синята зона в Дупница и за общинските платени паркинги. За задачата общинското дружество " Паркинги и гаражи " издава специфичен стикер на стойност 10 лв., който се слага на предното стъкло на автомобила. Досега обаче не е публикуван нито един подобен стикер, сподели информация в общинското дружество.

За да подтиква повече хора да си закупят електрически автомобили Община Стара Загора е освободила от възнаграждение на годишен налог притежателите на електрически автомобили, заяви за Българска телеграфна агенция Иван Иванов, шеф отдел „ Местни налози и такси “. Срещу заявление в границите на до 10 дни притежателят на електрически автомобил получава специфична карта за гратис паркиране, уточни секретарят на община Стара Загора Делян Иванов. Отстъпките не са годни за притежателите на хибриден автомобил.

На територията на община Търговище работи разпоредба, съгласно която притежателите на електрически автомобили и хибриди паркират гратис на публични паркинги, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на кмета Дарин Димитров. „ Зелените “ коли употребяват гратис синята зона в Хасково.

Собствениците на електрически автомобили са освободени от възнаграждение на такса в синята зона в Сливен, сподели за Българска телеграфна агенция Димитър Пантелеев, шеф на общинското дружество „ Градска подвижност “ в Сливен. За да се употребява привилегията, е нужна регистрация в системата, като колите би трябвало да са с нулеви нездравословни излъчвания, т.е. чист електрически автомобил. След подаване на заявление, се прави инспекция и тогава колата се вписва в системата, разясни той. По думите му огромно облекчение за притежателите на такива коли ще бъде основаването на единна национална система, където да се записват и да имат опция да паркират в другите градове, без да бъдат таксувани. В момента за това е належащо да се подава заявление във всяка една община.

Община Ямбол към този момент е освободила от налози и такси паркирането на електрически автомобили в синята зона в града. Издадени са 17 „ зелени талона “ за свободно паркиране на притежатели на електрически коли, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Общинското дружество „ Платени зони за паркиране и общински пазари “ Евгени Пенев. По думите му притежателите на електрически возила в Ямбол са най-вече хора, занимаващи се с ремонт или продажба на коли.

Електромобилите са освободени от налози и такси, една от привилегиите е, че не заплащат и при паркиране в единствената в района зона за почасово паркиране – „ Синя зона “-Кърджали, потвърдиха за Българска телеграфна агенция от общинското дружество „ Паркинги, гаражи и зони за паркиране “.

Има ли задоволително зарядни станции? 

Липсата на задоволително станции за зареждане на електрически автомобили е главен проблем, разяснява за Българска телеграфна агенция Румен Иванов, притежател на електромобил от Разград. По думите му процедурата за построяването им е тромава, а това затруднява и не предизвиква хората да си купуват електрически автомобили. В Разград работят две зарядни станции - едната е на паркинга до Археологическия резерват " Абритус " и е комфортна за потребление и от преминаващите туристи от прилежаща Румъния и други страни. Втората станция е на паркинга до Средношколското общежитие, изясни за Българска телеграфна агенция зам.-кметът Мирослав Грънчаров. Той означи, че съгласно данни на компанията, инсталирала станциите, те не са доста употребявани. Завишаване на потреблението на станцията в центъра на Разград се вижда главно в дните, когато има мачове на Лудогорец, което приказва, че се употребяват главно от водачи от други градове, изясни Грънчаров. 

В Исперих има единствено едно място за зареждане на електрически коли.

Във Велико Търново общински зарядни станции няма. Намеренията на общината са да сложи такива на два новоизграждащи се буферни паркинга в двата края на града и на точка в централната част, само че това ще стане въз основата на броя на електрическите коли, които се употребяват в града, оповестиха от пресцентъра на общината. Мариян Тюфекчиев, притежател на заведения за хранене, от месец е закупил два електрически автомобила за разносната активност, която упражнява. По думите му процедурата с изваждането на ваучър от общината, удостоверяващ електрическия мотор, който дава опция за безвъзмезден престой на така наречен синя зона до два часа е малко тромава, само че и съгласно него, по-голям проблем е неналичието на зарядни станции. Засега той употребява зарядните устройства, които разрешават зареждане на колите в домашни условия и се надява цената на електрическата енергия да не се усилва. По самодейност на НСОРБ и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) през февруари беше подписан меморандум за разширение на зарядните станции за електрически коли и плъгин-хибриди в общините. Според ръководителят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, посредством потреблението на преносната мрежа и детайлите на техническата инфраструктура на ЕСО ще бъде допустимо местоположения за зареждане да бъдат обособени във всяка една точка в страната.

В регионалния град Монтана към момента няма зарядни станции за електрически коли. В района има построени две зарядни станции, като и двете са в курортния град Вършец – едната в хотел, а другата в цех.

В Ямболска област все още има построени единствено три зарядни станции за електрически автомобили – в два автосервиза в Ямбол и Елхово, и на бензиностанция на автомагистрала „ Тракия “. В района обаче към този момент има деклариран инвеститорски интерес за създаване на мрежа от зарядни станции, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Ямбол Васил Александров. Предвидено е първото зарядно устройство от мрежата да бъде инсталирано в непосредствена непосредственост до постройката на регионалната администрация. „ Считаме, че посредством основаването на по-лесен достъп до зарядни станции за електрически автомобили, ще успеем да повишим интереса към тяхното потребление “, разяснява регионалният шеф.

От кметството в Русе оповестиха за Българска телеграфна агенция, че в града има единствено една настояща зарядна станция-паркомат, благосъстоятелност на общината. Предстои построяването на още шест, като от локалната администрация нямат информация за броя на частните зарядни станции в града. Русенска компания създава и построява безвъзмездни зарядни станции за електрически коли, заяви за Българска телеграфна агенция Свилен Максимов, притежател на телекомуникационна компания, създала плана и основала за задачата мобилно приложение GigaCharger. Наша работа е да уредим връзките с етажната благосъстоятелност, от където ще вземем ток, както и да инсталираме гратис зарядната станция, в случай че всички са съгласни, може да стане за 3-4 дни, изясни Максимов. Фирмата се е насочила към създаване на мудни зарядни станции като досега има построени към 50 в страната и 7-8 в Русе. По думите му минималната надценка сред 5 и 10 % върху цената на електрическата сила, е облагата за компанията. Според него зареждането при бързите зарядни станции е скъпо. „ Бавното зареждане, което е към осем часа, е равно на преференциално зареждане. Тогава клиентът може да реализира минимална цена за изминат километър. То излиза двойно, та даже и тройно по-евтино, в сравнение с зареждане на бърза зарядна станция. Отделно, при бързото зареждане се съкратява и животът на батерията ", изясни Максимов.

Монтирането на бързи станции  е значима инвестиция и за развиването на туризма, тъй като един екскурзиант с електрически автомобил ще избере дестинацията и по опцията да открие станция за бързо зареждане, е мнението на Стоян Бочуков, представител на компания, която е инсталирала единствените в област Смолян бързи зарядни станции. Фирмата е инсталирала бързозарядни станции в Смолян и Пампорово, като в това време се водят диалози за създаване в общините Девин, Рудозем и Златоград. Според него проблем при планирането на нови станции е тромавата и мудна административна процедура, която би трябвало да се извърви до издаването на документите за бъдещата станция. Необходимо е да се съкратят тези административни процедури, счита Бочуков.

На територията на община Търговище все още има една станция за зареждане на този вид коли, разположена в локална бензиностанция. Цената на услугата е 0,90 лв. за киловатчас. По думите на чиновник, обслужващ станцията, ползватели са няколко постоянни клиенти от града. Новите лица са по-рядко и това са най-вече водачи на коли, преминаващи край Търговище по основния път София-Варна.

Обществените зарядни станции в Хасково са три, като последната пусната в употреба в хотел в лесопарка „ Кенана “ е с мощ 60 киловата и може да зареди изцяло батерията за към половин час. „ Инсталацията е изцяло автоматизирана – водачът задава количеството електричество, което желае да зареди, а таксуването става посредством мобилно приложение на телефона, което отчислява сумата от въведената банкова сметка “, разясни притежателят Стойчо Ганашев.

В област Враца ползвателите на електрически или хибридни коли могат да ги заредят в общо четири зарядни станции. Три от тях се намират във Враца, а четвъртата е в Козлодуй. Три са станциите за зареждане в Дупница. Зарядната станция има и в Кюстендил, тя се намира на безплатния общински паркинг зад театъра. 

По думите на Андрей Румчев, шеф на общинско дружество " Транспорт " в Бургас на територията на града има 27 зарядни станции за електрически транспортни средства. " Част от тях са по план на общината, други са сложени от автомобилни дилъри, имаме и такива напълно финансирани от общинския бюджет. Анализите демонстрират, че има потребност от надграждане на мрежата. В момента изготвяме карта с точки за слагане на нови такива устройства. Идеята е да обхванем целия периметър на община Бургас с всичките му съставни селища, имайки поради и че няколко от кварталите на Бургас са ситуирани близо до морето и са посещавани от доста туристи. Община Бургас е отворена за партньорство, има интерес от няколко компании и всеки производител и оператор на подобен вид станции може да заповяда, в случай че има капиталово желание ", разяснява Румчев.  

Във Варна за обществено прилагане са предоставени 22 двойни зарядни станции, ситуирани на територията на синята зона в центъра на града. По думите на Младен Иванов, шеф на общинското дружество " Паркинги и синя зона " към този момент не се планува да се вършат нови, а зареждането на колите е гратис.

В Пловдив, съгласно данни на уеб страницата https://vsichkotok.bg, посочен от общината като меродавен, има общо 36 зарядни станции. От тях 10 са за бързо зареждане. Всички станции са частни - на бензиностанции, хотели, търговски центрове и вериги, и компании. Дружеството EVN има три от зарядните станции в града. Всяка разрешава да се зареждат два електрическия автомобил по едно и също време, с мощ до 22 kW Апелативен съд. Зареждането става през мобилното приложение EVN2GO. Oт 1 февруари тази година цената на услугата е 0,99 лв/kWh с Данък добавена стойност като преди този момент беше гратис. 

Собствениците на електрически автомобили в Стара Загора имат опция да зареждат возилата си на няколко построени станции като две от тях се намират на паркингите на верига магазини, където зареждането е гратис. В централната градска част също има построени зарядни станции като за улеснение на клиентите има зарядни станции на хотели и заведения за хранене в града. Към момента в Шумен има единствено една станция за зареждане с ток, откри репортерска инспекция на Българска телеграфна агенция.

Четири зарядни станции за електрически автомобили, основани по план на общината, са дейни в Сливен от началото на март. Те са ситуирани по бул. „ Хаджи Димитър “. Създадено е мобилно приложение с указания за прилагане, цената на киловатчас електрическа енергия се отбелязва на екрана на зарядните станции.

Станции за зареждане на електрически коли няма във всяка община в района на Кърджали, само че са налични по маршрута на автомобилния поток към граничния пункт с Гърция – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. Според уеб сайтове с карти на мрежата от станции за зареждане на електрически автомобили в България, измежду които и https://vsichkotok.bg/, в област Кърджали има четири такива, две от които в града и две в пограничната община Кирково, позиционирани още веднъж в непосредствена непосредственост до главния път, част от трансграничен кулоар номер 9. Само преди дни е обещано позволение за създаване на трета станция в центъра на Кирково, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на общината Шинаси Сюлейман. Проверка на място откри, че станции са построени на съвсем всички бензиностанции в град Кърджали по трасето към Маказа. От веригите споделят, че те не се употребяват постоянно, а зарежданите коли са най-вече с български номера.

Колко е разходът - мнението на водачите?

За мен зареждането е изцяло гратис, защото имам фотоволтаици в парцела си, показа притежателят на електрическа „ Тесла “, стоматологът Николай Колев от Хасково. Много съм удовлетворен откогато имам автомобила, не желая да чуя за никакъв различен стандартен на бензин или дизел, сподели Колев.

Четири са електрическите таксита в Хасково  – три са хибриди, а едно е напълно електрическо. По думите на водач зареждането с ток подхожда ценово на разход от 4 на 100 бензин.

Вече пета година Иван Иванов от Разград не кара кола с естествен мотор, а електрически автомобили. Пенсионираният „ автоманиак “, както самичък се дефинира, е притежател на четири такива коли, купени от любознание и поради икономичната поддръжка. Смята, че в района няма задоволително зарядни колонки, само че не е обиден, тъй като има зарядно устройство в дома си. По думите му зареждането у дома е доста по-икономично, като на нощна сила разхода за 100 км е 2 лв., а при естествени цени на дневна сила - 4 лв.. За Иванов е по-важно да има построени станции на повече места в страната, с цел да си разреши по-дълги преходи и да е спокоен, че ще се придвижи безпроблемно от единия до другия завършек на България.

Манол Пейков, притежател на огромно издателство в Пловдив, кара електрически автомобил от девет месеца. Купува го тъй като е последовател на екологичните решения, има лична зарядна станция на паркинга на офиса си, откъдето получава 85 на 100 от заряда за автомобила си, описа той за Българска телеграфна агенция. Според него по-добър е разновидността за зареждане в дома, тъй като цените на битовата електрическа енергия са по-ниски. По думите му в случай че един дизелов автомобил харчи сред 25 и 45 лв. за 100 километра, неговият автомобил, при зареждане на персоналната му станция, изразходва 5 лв. на 100 километра, а на частни станции - сред 10-12 лв..

Зареждането на станции е близо пет пъти по-скъпо от това да си заредиш автомобила вкъщи, сподели за Българска телеграфна агенция Исак Диамандов, притежател на електромобил в Кърджали. Причината е разликата в цената на тока за бита и промишления, както и надценката за облага на притежателите на такива станции. „ На станция цената е към лев на киловат, до момента в който вкъщи тя е сред 0,15 лева – нощна и 0,25 лева - дневна електрическа енергия на киловат “, изясни Диамандов. Неговият автомобил е с характерност за изминаване с един заряд на батерията на най-малко 250 км извънградско и 300 км в града. И пресмята, че в случай че зарежда на нощна цена колата му изминава 100 км с разход сред 1,50 лева и 2,00 лева. 

" Една от привилегиите е ниският разход, второ - освободен съм от заплащане на годишен локален налог ", сподели за Българска телеграфна агенция Цветан Макавеев, притежател на електромобил от Бургас. Неудобството е, че от Бургас до София не мога да стигна с един заряд, нормално е задоволителен колата да измине към 300 километра, а по автомагистралата няма построени задоволително зарядни устройства. Оказва се, че най-трудното е зареждането ", добави той. 

„ Батерията оказва помощ за понижаване разхода на гориво, по-старите акумулатори по-малко, а по-новите повече “, показа Ивайло Христов от Монтана  – притежател на автомобил вид хибрид, който се движи електричество и бензин. Той посочи, че неговата кола е на 18 години, батерията е остаряла и се зарежда при придвижване по инерция и при прекъсването на автомобила. Разходът на бензин е от 4,6 до 5,5 литра на 100 километра, въпреки че по документите на колата би трябвало да е от 3,5 до 5,0 литра. Христов разяснява, че хибридите с по-нови акумулатори имат по-нисък разход, тъй като по-новите акумулатори устоят повече. Той би си купил и по-нова кола вид хибрид, само че го стопира цената. 

Собственик на електрически автомобил от Търговище, който го употребява към този момент четири години, показа за Българска телеграфна агенция, че е удовлетворен от колата. Зареждането на неговата изисква четири часа при изискване, че е изцяло изтощена. С едно зареждане автомобил от неговия клас изминава 200 км.

Водачите на електрически автомобили и хибриди се приучават към пестелив жанр на шофиране, показа пред Българска телеграфна агенция Коста Фотев, притежател на хибрид в Сливен. Според него измежду плюсовете от шофирането му е, че в града дава над 40 % спестовност на гориво. „ Самата кола ти демонстрира по кое време харчи повече и водачът се научава да употребява по-често електричество, тъй като по този начин е по-изгодно, сподели той. Във разновидността plug-in колата може да се зарежда и с електричество, и през мотора, минава приблизително 60 км единствено на ток като има опция да доближи скорост от 140 км. Като минус на чистите електрически автомобили той уточни по-малкият потенциал при по-дълги дистанции. „ Бих си закупил чист електрически автомобил, в случай че има по-сериозни поощрения. В другите страни има сред 6 и 10 хиляди евро отстъпка при покупка на подобен автомобил и следователно има смисъл, изключително в случай че е с по-дълъг пробег “, сподели той.

Ползите от електрическия автомобил са огромни - ниски разноски за поддръжка и гориво, разяснява за Българска телеграфна агенция притежателят на такава кола Свилен Максимов от Русе. " Накладки съвсем не се сменят, няма ремъци – да вземем за пример ангренажен, както и масло ", изясни той. По думите му според от модела електрически автомобил и метода на шофиране разходът на електрическа енергия е от 15 до 30-40 киловатчаса на 100 километра. " С едно зареждане с моя електрически автомобил мога да измина сред 300 и 400 километра, като това зависи от метода на шофиране ", изясни той.

Ползите са големи, разяснява за Българска телеграфна агенция и Пламен Радев - шеф и съсобственик на таксиметрова компания в Русе, която употребява единствено хибридни коли за транспорт на пасажери. " Икономиите също са налице, само че първичната инвестиция е в пъти по-голяма. Нашата компания оперира с 60 хибридни автомобила. Една инвестиция в такава кола е към три пъти по-висока от автомобил с мотор с вътрешно горене ", изясни той. „ Около 50 % е икономията от гориво при хибридните коли ", изясни Радев. Той разяснява още, че за жалост в България хибридните коли не се употребяват с никакви преференции, а съгласно него отделяните нездравословни излъчвания са два пъти по-малко от тези при естествените коли.

Борис Попов, шеф на една от огромните охранителни компании във Велико Търново, описа за Българска телеграфна агенция, че е вложил в три електрическия автомобил преди три години и резултатът е добър за бизнеса му. Никога повече не бих си купил автомобил с бензинов или дизелов мотор, бъдещето е в електрическите коли, уточни той и добави, че към този момент се създават акумулатори с по-висока компактност, които ще разрешат да бъдат преминати към 600-700 километра след едно зареждане със същите киловати и размер, който заемат и в този момент в колите. Технологиите напредват извънредно бързо, ползата към този тип превоз нараства, по тази причина и страната би трябвало да е подготвена да отговори на интереса, поощрявайки и мотивирайки хората да се ориентират в тази посока, уточни той. По думите му с изключение на неналичието на налог, като подучване за този екологичен превоз, е нужно да бъдат построени повече зарядни станции, дотирани от общините.

Екологичността на хибридните коли е главен претекст и на един от 70-те притежатели на тези возила в област Благоевград Янислава Вангелова. Отделно автомобилът е беззвучен, разноските, свързани със зареждане на гориво са намалели най-малко три пъти, което води до икономии, разяснява пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Вангелова. Първоначално фамилията й взема решение да закупи електромобил, само че в оня миг ги стопира лимитираната опция да зареждат, заради ограничавания брой зарядни станции, добави тя.  

Европейските вероятности

Вярвам в напредъка и в това, че в бъдеще огромна част от колите ще бъдат електрически, само че това не би трябвало да се постанова принудително, сподели за Българска телеграфна агенция евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП), който е член на Комисията по превоз в Европейския парламент (ЕП). Той добави, че е дал своя вот срещу цялостната възбрана на производството на мотори с вътрешно горене от 2035 година, която счита за преждевременна и ненужна. „ Вярвам, че забележителна част от подвижността в бъдеще ще принадлежи на електрическите коли. Наред с това обаче аз имам вяра в пазара и знам, че тогава когато електрическите коли станат по-добри от тези с бензин и дизел, хората сами ще стартират да ги купуват “, разяснява евродепутатът. Според него, когато една технология, която още не е развита задоволително, бъде наложена принудително, то „ сътворяваме предпоставки тя да стане непостижимо скъпа, изключително за страни като България, а и недостъпна, освен поради цената “.

Новаков означи, че би трябвало да бъде построена инфраструктура за зареждане на електрическите автомобили и цените да са търпими за всички клиенти, в това число и за тези от Източна Европа. Освен това би трябвало да имаме решение какво ще вършим с батериите, които след 10-12 години ще би трябвало да се рециклират. „ Има райони, в които в скоро време няма да има построени зарядни станции – там единственият метод за хората е да се придвижват с автомобил на бензин или дизел. Това значи да обречем цели селски райони на липса на какъвто и да е превоз “, счита Новаков. Евродепутатът добави, че възбраната за произвеждане на мотори с вътрешно горене ще докара и до закриване на работни места, в това число и в България, където има фабрики, в които се създават съставни елементи за такива мотори.

Друг проблем, който означи Новаков е производството на ток, който ще бъде необходим за зареждането на електрическите автомобили, в случай че приемем, че всички към този момент ще бъдат такива. „ Ако ще обърнем един цялостен бранш като транспортния към електричество, първо би трябвало да създадем условия, с цел да го захраним “, сподели евродепутатът. Той обърна внимание и на различен акцент от тематиката за електрическите автомобили – суровините за батериите, които се добиват най-вече в Азия или Африка. „ Те се транспортират от кораби, които отделят нездравословни излъчвания, до фабриките, където се създават. След това със същите тези кораби се закарват на пазара готовите електрически коли, където да се продадат. Животът на батериите им е 10-12 години и по-късно няма ясна процедура по какъв начин те ще се съхраняват и рециклират “, разяснява Новаков като акцентира, че „ въпросите, на които би трябвало да се дава отговор, са доста повече от отговорите, които имаме сега “.

„ За да насърчи прекосяването към електрически автомобили, Европейска комисия ще изисква 27-те страни членки да усилят потенциала за зареждането им.  Това е една доста амбициозна цел и съществено предизвикателство, “ разяснява пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

За да се подтиква всеобщото въвеждане на електрически транспортни средства, Регламент за разгръщането на инфраструктура за различни горива ще изисква от страните членки да подсигуряват, че станции за електрическо зареждане на леки и товарни коли са конфигурирани на всеки 60 км по главните пътища до 2025 година Живодар Терзиев изрази пред Българска телеграфна агенция подозрения, че това е постижимо в избраните къси периоди, както и опасения, че петролният бизнес няма да е главният състезател на пазара на електрическа сила за превоза. 

За да предлага една бензиностанция зареждане на електрически автомобили са нужни контракт с електроразпределително сдружение и зарядна станция, която би трябвало да купува с ден напред ток и да заплаща санкция, в случай че има друго количество за деня. Други съществени проблеми са неналичието на построена инфраструктура и цената на тока, която се трансформира. Напълно допустимо е да бъде избран и данък, предвижда Живодар Терзиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР