Кълновете се считат от мнозина за най-живата и пълноценна храна,

...
Кълновете се считат от мнозина за най-живата и пълноценна храна,
Коментари Харесай

Кълнове

Кълновете се смятат от мнозина за най-живата и пълноценна храна, която човек може да употребява. Те са нискокалорични, елементарно смилаеми и са скъп и значим източник на сила. Редовната консумация на кълнове ще окаже изцяло благотворно влияние върху здравето ви и след няколко дни ще започнете да виждате и външните белези - кълновете усъвършенстват положението на кожата и косата ви.

Тези дребни покълнали семена форсират обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Това автоматизирано ги прави и обикнати за доста диети.

Ако още не знаете, може да отглеждате разнообразни кълнове, и то напълно елементарно в домашни условия.

Домашна плантация за кълнове

Пресните кълнове се употребяват на свежа салата, която може да ни зареди с сила за целия ден. Малките ни другари зареждат тялото с най-вече ензими от всички останали храни, а също и с бързо и елементарно усвоими витамини и минерали и драгоценен хлорофил.

Състав на кълновете

Различните кълнове имат друго химично наличие и субстанции, само че всички те са богати на фибри и хранителни субстанции. Кълновете доставят на организма безусловно всичко належащо - доста количество протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини, скорбяла, витамини от групата В (В6, В9, В12, Н). Те повлияват директно на белтъчния сиснтез и подтикват активността на кръвоносната система, повишавайки кислородния потенциал на кръвта.

В соевите кълнове откриваме витамин Н-коензим. Той е изключително мощен стимулатор за растежа на мускулните кафези. Участва интензивно в процесите на разграждане на въглехидратите и мастните киселини, като по този метод обезпечава доста количество сила на тялото.

Кълновете са богати на витамините А, К и Е, минералите натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, антиоксиданти и изофлавони, които интензивно се борят със свободните радикали и процесите на стареене на клетките.

В 100 г пшеничени кълнове се съдържат: 198 ккал, белтъчини 7.49 г, въглехидрати 42.53 г, мазнини 1.27 г;

В 100 г кълнове от червен фасул се съдържат: 62 ккал, 5, 25 г белтъчини, 11, 6 г въглехидрати, 0, 9 г мазнини

Хранителен състав на 100 г соеви кълнове

Калории 81; Калории от мазнини 40; Общо мазнини 4.45; Холестерол 0 мг; Общо въглехидрати 6.53 г; Фибри 0.8 г; Захари 0.43; Белтъчини 8.47 г; Вода 79 мл; Гликемичен показател: 2.

Видове кълнове

 Кълнове

Соеви кълнове – добре познати от дълго време в източните култури със здравословните си качества. Те са нискокалорични и себорят против напрежението. Имат огромно наличие на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2);

Кълнове от броколи – те имат характерен усет и мирис и са доста нежни. Съдържат хлорофил 31%, витамините C, P, B, K, Д, A, ензими, минерали, органична сяра. Имат почистващо и възстановяващо деяние при възпаления на дихателните пътища, болести на стомаха и червата, отоци, грип, сърдечни болести, затлъстяване, атеросклероза, проблеми с далака, черния дроб, укрепват съдовите стени - същинска зелена пътека;

Житни кълнове – са добре познати и у нас, като са богати са на витамини от групата В, С и изключително на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Отразяват се удобно на кожата и косата, а при продължителна приложимост, изцяло прочистват организма. Витамин Е е мастноразтворим по тази причина и добавяйте зехтин към салатите си с тези кълнове.

Ленени кълнове – съдържат лененото масло и форсират храносмилането. Те контролират активността на стомашно-чревния тракт. Изобилстват от високи равнища на калций и са мното потребни за бременни дами, подрастващи и спортисти. Ленените кълнове поддържат положителни равнища на холестерола и защищават от сърдечносъдови заболявания;

Слънчогледови кълнове – истински коктейл от протеини, аминокиселини и минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други). Тези кълнове ще ви запазят по-дълго свежи и младолики, като в същото време защищават от чернодробни и сърдечносъдови болести.

Кълнове от люцерна – те са източник на голямо количество витамини - А, С, D, Е, К и от групата В, минерали - калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и други, както и на протеини и фибри.

Кълнове от алена ряпа - съдържат забележителни количества калий, калций, мед, цинк, витамин А. Имат отхрачващо, противомикробно и противовъзпалително деяние и са доста потребни при положения на атеросклероза, сърдечни болести, гъбички, язви, запек, малокръвие, високо кръвно налягане, стенокардия, чернодробна непълнота, бъбречни и жлъчни камъни, усилва имунната отбрана.

Съществуват още кълнове от леща, бобови кълнове, грахови кълнове, които не отстъпват по нищо на останалите.

Кулинарна приложимост на кълнове

 Кълнове

Много потребни и диетични, кълновете намират необятно приложение в редица салати, супи и зеленчукови ястия. Преди да добавите кълновете към своето ядене обаче, би трябвало усърдно да ги измиете.

От какво може да си създадем кълнове

Кълнове може да си създадем от съвсем всяко семе и зърно, което се изпречи на пътя ви. Разбира се, семената би трябвало да са подобаващи за задачата.

Подходящите семена за кълнове се продават в питателните магазини или магазините за здравословно хранене. Имат период на валидност и с цел да покълнат би трябвало да се употребяват в неговите рамки.

Както споменахме, най-разпространените кълнове са от жито, броколи, моркови, ряпа, зеле, лук, слънчоглед, тиквени семки, бадеми, ръж, ечемик, елда, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, китайски фасул, нахут, леща и други

Да си отгледаме домашни кълнове

Най-добре е да употребявате за задачата неслузоотделящи зърна. Например лененото семе отделя слуз и не е уместно. Първата стъпка е да измиете добре семената и да ги сложите в подобаващ съд. Покрийте ги с вода от 2 до 5 пъти повече и оставете за към 24 часа на мрачно място и на стайна температура (около 22 °C). Количеството вода зависи от това, какъв брой пъти ще нарастват семената. Така да вземем за пример люцерната набъбва двойно, до момента в който лещата, нахутът нарастват тройно и повече.

Следва да отцедите добре водата и да оставите да покълнат. Успоредно с това се измиват и отцеждат от водата доста добре заран и вечер. Дръжте съда на мрачно място, до момента в който не покълнат с размер до 1.5 мм. След това може да ги държите ярко място, без директна слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с доста хлорофил.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР