Калина Андролова, БНР„Китай наблюдава в детайли драматичното потопяване на Европа.

...
Калина Андролова, БНР„Китай наблюдава в детайли драматичното потопяване на Европа.
Коментари Харесай

Мистър Си и бъдещето на света

Калина Андролова, БНР

„ Китай следи в елементи трагичното потопяване на Европа. Съединени американски щати вземат решение дилемите на своята национална теория за световно предимство, а Европа заплаща фактурата “
оповестено на 02.04.22 в 14:22

На срещата наскоро сред Джо Байдън и Си Дзинпин китайският президент се обърна към Байдън с думите: „ Китай и Съединени американски щати би трябвало да поемат интернационалните отговорности и да се стремят към мир “. Звучи като дипломатическо факсимиле, само че в действителност Си Дзинпин споделя: „ Вече не можете да управлявате сами. “ Явно, че тази нужда стартира постепенно и с отвращение да се възприема и от Съединени американски щати, по тази причина и Байдън съобщи в своя тирада, че следва нов международен ред. Това, че американският президент загатна, че „ хиперзвуковото оръжие е елементарна ракета, която обаче не може да бъде засечена “, е самопризнание, че Съединени американски щати са принудени да одобряват идни промени. Промените ще зависят от способността на Русия да ръководи процесите, които отключи. Защото успеха не всеки път е за по-силните, само че постоянно е за по-умните.

Центърът на бъдещия свят е Азия. И в Пекин, и във Вашингтон несъмнено знаят това. Затова един от най-важните въпроси, който стратезите в Съединени американски щати си задават, е по какъв начин ще реагира Китай във връзка с изолацията на Русия? Ще сложи ли Китай стопанската система си в риск, с цел да поддържа Путин? Или таман назад - ще извлече изгоди? Съединени американски щати упражняват напън за взаимност във връзка с глобите против Русия, само че американският президент надали ще си разреши да притиска прекомерно мощно Китай, тъй като има заплаха интернационалната система, каквато я познаваме сега, да рухне изцяло. На вчерашната (петък - б. ред.) виртуална среща на върха сред представители на Европейски Съюз и Китай към китайската страна е отправено искане да не поддържа безмълвно Русия, в случай че желае да има положителни връзки с Европа. Китайците обаче са посочили слаб интерес към тематиката „ Украйна “, таман противоположното, в известието на китайската организация Синхуа се споделя, че Китай е насърчил Европейски Съюз да води по-независима външна политика, имайки поради близостта със Съединени американски щати.

Две базови аргументи има Китай да поддържа Русия като продължи икономическите си връзки. Първата е, че Китай следи в елементи трагичното потопяване на Европа. И добре схваща технологията. Съединени американски щати вземат решение дилемите на своята национална теория за световно предимство, а Европа заплаща фактурата – за глобите, за отхвърли от газа, за бежанците, за разноските за оръжия, за загубата на съветския пазар, за политическите и икономическите усложнени бариери с една враждебна Русия и прочие Втората причина е, че Китай се стреми към световно превъзходство и няма да се съгласи да бъде просто младши сътрудник на Съединени американски щати в неофициална лидерска група G-2. Един някогашен английски външен министър - Дейвид Милибанд, говореше даже за G-3 – Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз. Уви, това, което видяхме през последния месец, демонстрира, че Европа е безсубектен и следен буфер против идващите световни искания от Азия – Русия и Китай.

Китай от дълго време е записал интензивностите на Съединени американски щати против повишаването на китайската страна. Америка се пробва да предотврати първо азиатският регионализъм, управителен от Китай, а по-късно и международното му владичество. Вашингтон промени даже името на Азиатско-Тихоокеанската си тактика на Индо-Тихоокеанска тактика, с цел да интегрира Индия като единствена допустима противотежест в Азия против Китай. Още през 2007 година Съединени американски щати включиха Индия в един алианс по сигурността QUAD (Четиристранна инициатива) – Съединени американски щати, Япония, Австралия и Индия, чиято единствена цел е въздържане на Китай. Миналата година страните от съюза даже организираха военни учения в Бенгалския залив, отработвайки взаимен отпор против „ китайската опасност “.

Китай гледа на Тайван като на бунтовническа провинция, която би трябвало да се прибере в китайската страна. В момента китайците пресмятат по какъв начин ще реагира Западният свят на поръчката им за Тайван. Затова Китай поддържа Русия против „ по-нататъшното разширение на НАТО “, имайки поради възходящата роля на алианса в Индо-Тихоокеанския район. Китай покачва бойните си качества, модернизира атомните си оръжия, претендира за съвсем цялото оспорвано Южнокитайско море, строи изкуствени острови и разполага военни бази. Участва в морски спор с Японияв Източнокитайско море и в конфликти по границата с Индия, известна като „ линия на в действителност надзор “. Регионалните спорове са раздвижени, както си е по проект.

Пекин постоянно е оспорвал американската глобализация, наблягайки, че е в интерес на транснационалния капитал. Хонконгската медия South China Morning Post тези дни излезе със заглавие: „ Светът е против западното владичество, а не против демокрацията. “ Китай и Русия постоянно играят в общ фронт против практиките, които те считат за интервенция на Запада във вътрешните им работи. Въпреки че е изцяло наясно с аргументите за войната, Китай смята реакцията на Русия в Украйна за несъразмерна и изрично се афишира против възраждането на манталитета от Студената война със основаване на борба сред блоковете. Малко преди началото на войната Русия подписа контракти с китайската страна за газ и петрол на стойност 117,5 милиарда $, а „ Газпром “ разгласи подготвеност за планиране на газопровода „ Союз Восток “ през Монголия към Китай.Санкциите тласкат Русия към още по-голямо доближаване с Китай. В момента от Си Дзинпин зависи до известна степен какво ще се случи с Русия. Но защото Русия е притисната, а китайците доста добре ръководят своя интерес, те ще получат енергийни контракти на по-ниска цена, ще изискат и някои военни технологии, както и присъединяване в огромни съветски енергийни планове на територията на Азия. Китай ще поддържа Русия безшумно. Защото Китай е наясно, че Русия е дребната цел, огромната е Китай.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР