Александър Детев, Причина за протестите на Нова Каледония са плановете

...
Александър Детев, Причина за протестите на Нова Каледония са плановете
Коментари Харесай

Защо Нова Каледония въстана срещу Франция

Александър Детев,

Причина за митингите на Нова Каледония са проектите на френското държавно управление да промени изборните права, тъй че жителите на континентална Франция, които от над 10 години живеят на островите, да могат също да гласоподават на изборите там. Представителите на коренното население са срещу измененията.

Влиянието на Париж ще се усили

Френският Сенат към този момент гласоподава промяната, след което и Националното заседание я удостовери. Според локалните тя ще даде прекомерно огромно въздействие на Париж върху политическите процеси на островната страна.

Само за една нощ са ранени минимум 60 служители на реда, оповестяват локални медии, а в столицата Нумеа са били подпалени две автокъщи и фабрика за бутилки. Над града се носи миризма на изгоряло, а редица квартали оповестиха паника поради рисковите фини прахови частици във въздуха. Френски депутати приканиха за оповестяване на изключително състояние на Нова Каледония, а от понеделник там важи вечерен час и обществените събрания са неразрешени. Еманюел Макрон свика Съвета по защита и национална сигурност.

Конфликтът има дълга история

Нова Каледония е под френско ръководство от средата на 19-и век. Оттогава конфликтите сред коренното население и управляващите не стопират. За лична страна се борят по-специално канаките, които съставляват към 40 % от 300-хилядното население на архипелага.

Пикът на ескалацията е през 1988-а година, когато представители на придвижването за самостоятелност убиват четирима жандармеристи и взимат 27 заложници. Десет години по-късно отвъдморската територия значително получава самостоятелност със съглашението от Нумеа от 1998-а година. Страната обаче и до през днешния ден е подвластна от Франция в сферите на сигурността и образованието, а също по този начин получава и огромни дотации от Париж.

На три референдума - през 2018, 2020 и 2021 - жителите на архипелага гласоподаваха да останат част от Франция. На първите два поддръжниците на оставането завоюваха с малко. Последният избор обаче не се признава от сепаратистите. Те го бойкотираха от опасения за операции.

Защо е значима Нова Каледония

От 1998-а година до през днешния ден към 40 000 френски жители са се преместили на Нова Каледония. Предвидените от френското държавно управление конституционни промени плануват към 25 хиляди от тях да получат право на глас в отвъдморската френска територия. Нова Каледония се намира на към 17 000 километра от Франция и на към 1 500 километра от Австралия. Тя е значима за Париж освен от геополитическа и военна позиция, само че и поради находищата на никел.

Коренното население на други френски отвъдокеански територии - като Реюнион, Гваделупа или Полинезия - към този момент не желае самостоятелност, тъй като това би било равнозначно на беднотия и безработица. А във връзка с Нова Каледония държавното управление в Париж подозира канаките, че желаят да се отделят от Франция, с цел да стартират да получават помощ от Китай. В отговор те биха разрешили на Китай да открие военна база в региона. На Нова Каледония, която в продължение на дълги години е била затворническа колония, в този момент се намира френска военна база.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР